Hikoilen paljon, mutta en ole löytänyt sopivaa ja tarpeeksi tehokasta dödöä ainakaan markettien valikoimista. Aina kirvelee ja punottaa viimeistään muutaman päivän käytön jälkeen. Mikä olisi hyvä ja turvallinen mutta tehokas?

Herkät kainalot ovat yllättävän yleinen ongelma, johon lienee monta syytä. Dödön lisäksi kainaloita voivat ärsyttää oma hiki (kyllä vain, varsinkin atoopikoilla ja kuivaihoisilla!), tiukat ja keinokuituiset vaatteet, ihokarvojenpoistorutiinit ja liian tujut pesuaineet.

Dödöviidakossa omansa löytää vain kokeilemalla. Antiperspirantit sisältävät hien eritystä tilapäisesti ja mekaanisesti ehkäiseviä alumiinisuoloja. Deodoranttien vaikutus perustuu hien hajua peittäviin hajusteisiin ja niinikään hajua aiheuttavien bakteerien kasvua nujertavaan alkoholiin.

Mikäli perusdödöt eivät tunnu sopivan, herkkäihoinen voisi karsia yleisimmin ärsyttävät aineet: hajusteet ja alkoholin. Hajusteettomien dödöjen kirjo on valtava. Voit valita suihkeen, roll-onin ja voiteen välillä. Jos iho on oikein kuiva, voisit kokeilla esimerkiksi apteekissa myytävää Louis Widmerin hajusteetonta antiperspiranttia voiteena. Tuote on hiukan hintava, mutta riittoisa ja yllättävän tehokas. Edullisempia hajusteettomia dödöjä löytyy esimerkiksi LV:ltä tai voimakkaampaa pitoa kaipaavalle Triple Dry- sarjalta. Ylimääräisistä härpäkkeistä, kuten esimerkiksi vitamiineista, bakteereita tappavasta hopeasta tai ihanista öljyistä ei toki ole haittaa, mutta ei hyötyäkään, jos tavoitteena on vain taistelu hikoilua vastaan.

Ne onnelliset, joiden hiki ei virtaa tai haise, voivat huoletta pitää vaikka deodorantittomia päiviä tai korvata dödön kokonaan esimerkiksi vauvantalkilla. Jotkut tykkäävät kookosöljystä sen hoitavuuden ja miellyttävän tuoksun takia. Jos haluaa välttää kemikaaleja, voi kokeilla luonnonkivideodoranttia, jossa mineraalit toimittavat antiperspirantin virkaa. Luonnonkivideodorantin teho on yksilöllinen.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.