Kuinka kauan vieroitusoireita kestää, kun on lopettanut ahdistuslääkkeenä käytetyn oksatsepaamin (Optipar) käytön? Käytin yli 17,5 vuotta masennuslääkkeitä ja lopuksi tuota Optiparinia. Aloitin lääkityksen vähentämisen 3,5 kuukautta sitten ja viimeisestä tabletista on 3 viikkoa. Yhä minulle tulee huimausta, jalkojen vapinaa, hikoilua. Lääkärini mukaan nämä ovat vieroitusoireita, sillä kaikki verikokeet ja sydänfilmi olivat hyvät. Hän ehdotti B-vitamiinia hermostoani tukemaan. Olen 52-vuotias ja mietin, että voivatko nämä olla myös vaihdevuosioireita?

Pitkään käytettyjen ahdistus- ja nukahduslääkkeiden sekä myös joidenkin masennuslääkkeiden lopettamisen jälkeiset liittyvät vierotusoireet voivat kestää ainakin kuukauden. Oireet ovat voimakkaimmillaan 1–2 viikon ajan, jonka jälkeen ne asteittain häviävät. Oireiden voimakkuus vaihtelee paljon: joillakin niitä ei ilmene juuri lainkaan ja joillakin ne voivat olla hyvin kiusallisia.

Todennäköisesti oireesi ovat vielä vierotus-oireita, jolloin ne lievittyvät asteittain varsin pian. On kuitenkin myös mahdollista, että vaihdevuodet ovat ainakin osasyy oireisiisi. B-vitamiinin käytön ei tiedetä lievittävän lääkkeiden vierotusoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ahdistuslääkkeiden lopettamiseen liittyy tavallista voimakkaampia vierotusoireita, niitä voidaan lievittää pienentämällä käytetyn lääkkeen annosta hyvin hitaasti. Tämä toteutuu parhaiten liuottamalla lääketabletti desilitraan vettä ja vähentämällä annosta 10–20 %:lla 1–2 viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos lääkkeen lopettamisen jälkeiset oireet jatkuvat kuukausia, kyse on useimmiten taustalla olevasta ahdistuneisuudesta, jonka hoito voi edellyttää palaamista lääkkeen käyttöön tai hakeutumista sopivaan psykoterapiaan.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kokeile vieroituksen yhteydessä magnesiumia, E-Epaa ja jotain B-vitamiiniyhdistelmää. Kaikki keinot kannattaa kokeilla vaikka lääkäri olisi sitä mieltä ettei ne auta. Magnesiumia on käytetty alkoholivieroituksessakin. En ymmärrä miksi monet lääkärit ovat sitä mieltä ettei ravinnolla ole mitään tekemistä mielialojen kanssa... Hei haloo?

Lääkkeet tietenkin sotkevat aivokemiaa ennustamattomalla tavalla. Anna aikaa tervehtymiselle. Voimia!

 

 

 

 

  • ylös 22
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla