77-vuotiasta naiskysyjään askarruttavat jalkavaivat, ja hän tiedustelee mistä voi tietää, onko kyseessä suonenveto tai lääkkeistä johtuvat vaivat. Minkälainen sairaus on levottomat jalat?

Jaloissa voi toki olla monenlaista vaivaa, eikä annettujen tietojen perusteella ole mahdollista sanoa, mikä juuri kysyjän riesana on. Kysymys kuitenkin sisältää hyvin olennaisia asioita erityisesti ikäihmisiä iltaisin ja öisin kiusaavista jalkojen vaivoista. Niitä ovat juuri kysymyksessä kuvatut kolme ongelmaa.

Vaivoista yleisin lienee levottomat jalat -oireyhtymä, jota tälläkin palstalla on käsitelty numerossa 2/2007. Oireyhtymään kuuluu, että jalat tuntuvat vaativan jatkuvaa siirtelyä ja liikuttelua epämiellyttävän tunteen, kihelmöinnin, kuumotuksen tai pistelyn vuoksi. Ongelma vaivaa erityisesti iltaisin ja öisin, ja sen pohjimmainen syytä ei tunneta. Oiretta voidaan kuitenkin hoitaa huolehtimalla hyvästä ja rauhallisesta nukkumisympäristöstä ja hankalammissa tapauksissa myös lääkkeillä. Koska syytä ei tunneta, diagnoosi perustuu melko tyypillisiin oireisiin.

”Suonenvedolla” tarkoitetaan alaraajan, yleensä pohkeen, pitkään kestäviä lihaskramppeja, jotka niin ikään vaivaavat öisin. Erotuksena levottomista jaloista suonenvedossa on siis kyseessä lihaskouristus, joka siksi tuntuu lihaksen jännittymisenä ja kipuna. Kuten levottomat jalat myös suonenvedot lisääntyvät iän myötä. Suonenvedonkin syy jää valtaosalla tuntemattomaksi, joskin sille herkistävät ilmeisesti valtimoahtautumista johtuva hapenpuute lihaksessa sekä elimistön suolatasapainon häiriöt. Kouristavan lihaksen välitön hoito on kouristuksen laukaiseminen lihasta venyttämällä. Hankalien jokaöisten suonenvetojen ehkäisemiseksi voidaan käyttää kiniinipitoisia lääkkeitä, joskin näiden teho ei ole kovin hyvä.

Kolmas kysyjänkin mainitsema jalkojen lihaksia tahattomasti piinaava ongelma voi liittyä lääkkeisiin. Eräät mielialaan vaikuttavat lääkkeet kuten neuroleptit ja pahoinvointiin käytetty lääke metoklopramidi voivat aiheuttaa niin sanottua akatisiaa, johon kuuluu epämääräisesti hankala olo ja vaikeus olla paikallaan. Tämä johtaa hieman vaikeasti kuvailtavaan liikkumispakkoon, joka lievimmillään voi ilmetä jatkuvana jalan vaihtamisena seistessä, mutta hankalimmillaan ahdistavaa oloon ja pakkoon olla jatkuvasti liikkeessä. Oire loppuu, kun lääkitys lopetetaan.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.