Olen 21-vuotias muuten terve nainen, mutta vaivana ovat lähes aina tärisevät kädet. Ne tärisevät, vaikken ole mitenkään hermostunut. Vaiva alkoi useita vuosia sitten. Mitä pitäisi tehdä, että siitä pääsisi eroon?

Vapinaan on monia syitä, mutta useimmat ilmenevät vanhemmalla iällä tai jonkin sairauden yhteydessä. Terveellä nuorella ihmisellä mieleen tulee oikeastaan ainoastaan essentiaalinen vapina.

Sana essentiaalinen tarkoittaa tässä itsesyntyistä. Sairaus syntyy itsestään, ja vapina on sen ainoa oire. Kyseessä on ilmeisesti erään aivojen osan pieni synnynnäinen muutos, josta ei ole muita seuraamuksia. Sairaus alkaa yleensä keski-iässä, mutta voi ilmaantua jo lapsuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen oire on tavallisesti käsien vapina. Se ilmaantuu silloin, kun käsillä tehdään jotain eli kun käyttää käsien lihaksia. Vapina äityy etenkin, kun kädellä tavoittelee jotakin tai tekee tarkkuutta vaativaa työtä. Vapinaa voi ilmetä muuallakin, esimerkiksi päässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Essentiaalinen vapina on sikäli hyvänlaatuinen, että se ei lyhennä elinikää eikä siihen liity muita sairauksia. Itse vapina voi kuitenkin olla niin häiritsevä, että tarvitaan apua. Vapinaa voidaan aika tehokkaasti vähentää beetasalpaaja-lääkkeillä, mutta lopullisesti parantavaa hoitoa ei ole.

Lyhyen kysymyksen perusteella ei voi olla aivan varma, että vapinan takana on essentiaalinen vapina, vaikka se on todennäköisin vaihtoehto. Asia olisi parasta varmistaa erikoislääkärin vastaanotolla. Vapinaa osaavat parhaiten tutkia neurologit eli hermoston sairauksien erikoislääkärit.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla