
Olen 44 vuotias nainen ja olen unilääkekoukussa, ollut nyt enemmän tai vähemmän 4 vuotta. Joskus on ollut kausia jolloin olen pärjännyt vähän aikaa ilman. Alan jo päivällä stressata asiaa ja pelkään ettei uni tule ja eihän se silloin tulekaan. Mielialalääkkeitä en enää haluaisi syödä, koska niistä tulee minulle vain huonompi olo. Söin sitalopraamia 10–20 mg/vrk vuosikaudet, mutta lopetin ne lääkärin ohjeella vähitellen, kun koin että en enää tarvitse lääkettä. Olen kokeillut unettomuuden hoitoon myös melatoniinia , mutta joudun ottamaan sitä iltaisin 2 kpl (4 mg), koska suositeltu 1 tabletti ei auta ja lisäksi se on todella kallis lääke. Olisi tosi kiva kuulla mitä mieltä olette tästä. Elämässäni ei ole mitään ihmeellisiä stressin aiheita, vaan kaikki on ihan ok tällä hetkellä. Teen vuorotyötä ja yövuoron jälkeen on myös hankala saada unenpäästä kiinni.
Kuvauksesi perusteella univaikeutesi taustalla voi hyvinkin olla lääkeriippuvuus. Pitkään käytetyn unilääkkeiden lopettaminen on usein varsin hankalaa, koska univaikeudet korostuvat ohimenevästi muutamien päivien tai 1–3 viikon ajaksi.
Tällainen vain lopetusoireina ilmenevä unilääkeriippuvuus on varsin tavallista eikä sellaisenaan vakava tai vaarallinen ilmiö. Lopetusoireina ilmenevä lääkeriippuvuuden suurin ongelma on se, että henkilö jatkaa turhaan muuten tarpeettomaksi käynyttä lääkettä. Samanlainen lopetusoireina ilmenevä lääkeriippuvuus voi pitkittää myös masennuslääkkeiden tarpeetonta käyttöä.
Unilääkkeiden lopetusoireet ovat lievempiä, jos lääke lopetetaan vähitellen annosta asteittain alentaen. Lopetusoireiden voimakkuudesta riippuen lääkkeen annos voidaan ensin puolittaa 1–3 viikon ajaksi, puolittaa annos edelleen apteekista saatavan tablettileikkurin avulla 1–3 viikon ajaksi, jne. Jos unettomuus tai muut lopetusoireet ovat hyvin kiusallisia, unilääke voidaan myös liuottaa veteen ja alentaa annosta vielä hitaammin, esimerkiksi 10–20 % joka 1–3 viikko.
Omalla kohdallasi voit hyvinkin käyttää ainakin unilääkkeen lopetusvaiheen ajan 4 mg melatoniinia. Melatoniinin käytön lopettamiseen tai annoksen alentamiseen voit siirtyä saatuasi ensin sen avulla lopetettua riippuvuutta aiheuttavan unilääkkeen käytön. Melatoniinin käytön lopettamiseen ei liity ainakaan yhtä voimakkaita unettomuutena ilmeneviä vierotusoireita.
Jos käyttämäsi unilääkkeen annos ei ole tavanomaista suurempi, voit toki lopettaa sen käytön myös nopeammin. Tällöin lopetusoireena ilmenevä unettomuus tai päiväahdistuneisuus voi olla voimakkaampi, mutta vastaavasti lopetusvaihe on lyhyempi. Joskus lääkkeen lopettaminen kannattaa ajoittaa loman ajaksi, koska lopetusoireina ilmenevä ohimenevä unettomuus voi olla liian kiusallista työssä käyvälle. Joskus lyhyt sairausloma voi olla perusteltu pahimpien lopetusoireiden ilmenemisen ajaksi.
Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Lievään huonounisuuteen keksin aikoinaan hyvän avun: sängyn takajalkojen alle muutaman sentin korokkeet. Ennen sen keksimistä esim. työongelmat saattoivat valvottaa tuntikausia. Olen ajatellut, että hyvän unen aiheuttaa jalkopään korottamisesta johtuva veren lisääntynyt virtaus aivojen "unikeskuksiin". Nähdessäni lehdestä vuoteiden mainoksia tunnen sääliä monia niissä valvovia kohtaan.
Nykyisissä vuoteissani jalkopäätä ei ole voinut korottaa. Selkävian vuoksi unestani tuli katkonaista, vain muutaman tunnin kestävää. Iltaa kohti jo alkoi yö pelottaa. Näin kului monta kuukautta. Sitten neurolääketieteeseen tutustunut poikani neuvoi ottamaan iltaisin pari tl. magnesiumia, (ei kuitenkaan MgO) mehuun liuotettuna. Tehtyäni niin sain jälleen pitkät, yhtenäiset ja virkistävät yöunet (otan kyllä pari melatoniinia myös, mikä jouduttaa muutaman sekunnin verran nukahtamista).
Olen syönyt Imovanea 7,5 mg puolta ja yhtä yli 30 vuotta ja vanhempani söi yli 40 vuotta. En tunne olevani koukussa. Vaikeus saada unta on 3 dl aamukahvi. Jos en juo kahvia, saan ensimmäisenä iltana unen 24 aikaan ja seuraavana aina 30 min aiemmin. Mutta se kahvi on hurjan hyvää, varsinkin 3-4 päivän paaston jälkeen.
Jos juon kahvia 2-3-4 kertaa päivässä, se ei vie niin unta vaan väsyttää jo ilta kuuden jälkeen ja unen saa 21. Mutta se ei sittenkään ole kokonaisuudessa mielyttävää, varsinkin klo 14 tulee väsymystä.
Myös 1 teepussillisesta valmistettu tee vie unen.
Olen kokeillut muitakin, niillä näkee huonoja unia, kaula ja hartiat hikoilee, ei ole terveellistä.