Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 44 vuotias nainen ja olen unilääkekoukussa, ollut nyt enemmän tai vähemmän 4 vuotta. Joskus on ollut kausia jolloin olen pärjännyt vähän aikaa ilman. Alan jo päivällä stressata asiaa ja pelkään ettei uni tule ja eihän se silloin tulekaan. Mielialalääkkeitä en enää haluaisi syödä, koska niistä tulee minulle vain huonompi olo. Söin sitalopraamia 10–20 mg/vrk vuosikaudet, mutta lopetin ne lääkärin ohjeella vähitellen, kun koin että en enää tarvitse lääkettä. Olen kokeillut unettomuuden hoitoon myös melatoniinia , mutta joudun ottamaan sitä iltaisin 2 kpl (4 mg), koska suositeltu 1 tabletti ei auta ja lisäksi se on todella kallis lääke. Olisi tosi kiva kuulla mitä mieltä olette tästä. Elämässäni ei ole mitään ihmeellisiä stressin aiheita, vaan kaikki on ihan ok tällä hetkellä. Teen vuorotyötä ja yövuoron jälkeen on myös hankala saada unenpäästä kiinni.

Kuvauksesi perusteella univaikeutesi taustalla voi hyvinkin olla lääkeriippuvuus. Pitkään käytetyn unilääkkeiden lopettaminen on usein varsin hankalaa, koska univaikeudet korostuvat ohimenevästi muutamien päivien tai 1–3 viikon ajaksi.

Tällainen vain lopetusoireina ilmenevä unilääkeriippuvuus on varsin tavallista eikä sellaisenaan vakava tai vaarallinen ilmiö. Lopetusoireina ilmenevä lääkeriippuvuuden suurin ongelma on se, että henkilö jatkaa turhaan muuten tarpeettomaksi käynyttä lääkettä. Samanlainen lopetusoireina ilmenevä lääkeriippuvuus voi pitkittää myös masennuslääkkeiden tarpeetonta käyttöä.

Unilääkkeiden lopetusoireet ovat lievempiä, jos lääke lopetetaan vähitellen annosta asteittain alentaen. Lopetusoireiden voimakkuudesta riippuen lääkkeen annos voidaan ensin puolittaa 1–3 viikon ajaksi, puolittaa annos edelleen apteekista saatavan tablettileikkurin avulla 1–3 viikon ajaksi, jne. Jos unettomuus tai muut lopetusoireet ovat hyvin kiusallisia, unilääke voidaan myös liuottaa veteen ja alentaa annosta vielä hitaammin, esimerkiksi 10–20 % joka 1–3 viikko.

Omalla kohdallasi voit hyvinkin käyttää ainakin unilääkkeen lopetusvaiheen ajan 4 mg melatoniinia. Melatoniinin käytön lopettamiseen tai annoksen alentamiseen voit siirtyä saatuasi ensin sen avulla lopetettua riippuvuutta aiheuttavan unilääkkeen käytön. Melatoniinin käytön lopettamiseen ei liity ainakaan yhtä voimakkaita unettomuutena ilmeneviä vierotusoireita.

Jos käyttämäsi unilääkkeen annos ei ole tavanomaista suurempi, voit toki lopettaa sen käytön myös nopeammin. Tällöin lopetusoireena ilmenevä unettomuus tai päiväahdistuneisuus voi olla voimakkaampi, mutta vastaavasti lopetusvaihe on lyhyempi. Joskus lääkkeen lopettaminen kannattaa ajoittaa loman ajaksi, koska lopetusoireina ilmenevä ohimenevä unettomuus voi olla liian kiusallista työssä käyvälle. Joskus lyhyt sairausloma voi olla perusteltu pahimpien lopetusoireiden ilmenemisen ajaksi.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.