Nimimerkki ”Minihormoni” kysyy pienen estrogeeniannoksen käytöstä: Olen 51-vuotias, kohtu ja munasarjat on poistettu. Minulla on hormonihoitona Progynova 1 mg, josta otan iltaisin vain neljäsosan. Tällä pienellä hormonimäärällä voin hyvin, kuumia aaltoja on, mutta ne eivät ole pahoja ja nukun hyvin. Hormonihoidon aikana toinen rintani kipuilee ajoittain. Mammografia ja UÄ-tutkimus olivat normaalit. Suvussani on rintasyöpää, joten olen huolissani. Kaikki tieto pienten hormoniannosten vaikutuksista olisi tarpeen!

Vaihdevuosioireista tyypillisimpiä ovat kuumat aallot, hikoilu ja unihäiriöt. Niitä voidaan hoitaa estrogeenilla joko tablettina, laastarina tai geelinä. Tärkein kriteeri annostelumuodon valinnassa on yleensä käyttömukavuus. Suositus on, että käytetään pienintä annosta, jolla oireet pysyvät poissa. Hyvä periaate on aloittaa hoito pienellä estrogeeniannoksella ja seurata tehoa. Maksimiteho tulee esiin yleensä 2–3 viikon kuluttua, jolloin annosta voidaan suurentaa, jos teho on ollut puutteellinen. Toisaalta liian ison estrogeeniannoksen merkkeinä pidetään rintojen arkuutta ja turvotusta sekä päänsärkyä.

Estrogeenipitoisuuksien mittauksista ei ole apua annosta määritettäessä. Oma vointi on tärkein. Usein riittää että oireet lievittyvät vaikkakaan eivät kokonaan poistu. Näin on ollut kysyjänkin tapauksessa: hän tunnistaa kuumat aallot, mutta ne eivät haittaa elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuosien suuntaus on ollut siirtyminen aiempaa pienempiin annoksiin. Kokemukseni mukaan oireiden alkaessa hankalina tarvitaan vähän isompia estrogeeniannoksia, mutta kun tilanne on ensimmäisien vuosien aikana rauhoittunut, pienempi annos pystyy pitämään oireet pois. Kysyjän käyttämä estrogeeni-annos on varsin pieni 0,25 mg, mutta se on ollut riittävä. Tällä hetkellä maassamme ei ole myynnissä yhtään valmistetta, jossa olisi näin pieni määrä estrogeenia, yhdessä estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmävalmisteessa annos on 0,5 mg. Jatkossa varmasti näitä pienempiä annoksia tulee. Jo nyt pienempi annos estrogeenia onnistuu, jos käyttää geeliä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pieniä estrogeeniannoksia on tutkittu melko paljon, monessa tutkimuksessa valmisteena on ollut myös laastari tai geeli. Monet näistä tutkimuksista on tehty vähän vanhemmilla naisilla, joiden menopaussista on kulunut jo vuosia. Tulokset ovat yllättävän hyviä: pienilläkin annoksilla oireet helpottuvat ja varsin pienet estrogeenimäärät vaikuttavat myönteisesti luun kuntoon. Toki on todettava, että luuvaikutus paranee estrogeeniannoksen noustessa. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, miten pieniannoksiset estrogeenihoidot pystyvät estämään murtumia.

Kysyjän huolena on estrogeenin vaikutus rintasyöpäriskiin – huoli on varmasti tuttu monelle. Vielä ei ole varmaa näyttöä siitä, että pienemmät estrogeeniannokset ovat rintojen kannalta turvallisempia. Mutta näin on lupa ajatella.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla