Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 50-vuotias nainen ja ollut vastikään kilpirauhasleikkauksessa hyvänlaatuisen Hürthle-soluadenooman vuoksi. Muuttuuko tällainen kasvain aikaa myöten pahanlaatuiseksi? Mitä oireita kasvain voi aiheuttaa?

Adenooma on ammattitermi, joka tarkoitta hyvänlaatuista rauhaskasvainta. Kun niiden rakennetta tarkastellaan mikroskoopissa, todetaan vähän toisistaan poikkeavia näkymiä. Patologit luokittelevat tämän perusteella adenoomia eri muotoihin. Potilaan kannalta ei ole väliä, onko kyseessä Hürtle-solu tai follikulaarinen adenooma tai jokin muu adenooman alalaji. Kaikki adenoomat ovat hyvänlaatuisia, eikä niihin liity syövän riskiä.

Kilpirauhasen kyhmyt ovat aika yleisiä, niitä todetaan noin parilla kolmella ihmisellä sadasta. Suurin osa kyhmyistä on struumaa, joka niin ikään on hyvänlaatuinen muutos. Noin 20 prosenttia kyhmyistä johtuu adenoomasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Adenoomasta ei yleensä ole muuta haittaa kuin, että se voi näkyä rumentavana pattina kaulalla. Joskus patti voi olla niin suuri, että se painaa henkitorvea tai tuntuu muuten hankalalta. Adenooma voidaan helposti poistaa leikkauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Adenoomien aiheuttama suurin pulma on se, että päältä päin sitä ei voi erottaa kilpirauhasen syövästä. Pateista selvästi suurin osa on hyvänlaatuisia, mutta joskus kyseessä voi olla syöpäkasvain. Tämän vuoksi jokaista kilpirauhasessa todettua kyhmyä tutkitaan kaikukuvauksella ja ottamalla irtosolunäyte ohuella neulalla.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

olen pyytänyt tutkintaa kilpirauhasesta vähättelevät,samoin olen pyytänyt eturauhasen tutkimusta,keuhkojen perusteellista kuvausta,niin sanotuilta terv,kesk,lääkäreiltä tulee selityksiä erillaisia vielä,onko minulla oikeus pyytää lähetettä yksityiselle ja maksan oman osuuden,

nyt haluaisin rehellisen vastauksen,horttka@gmail.com

olen 64 vuotias,

terv,kauko horttanainen

  • ylös 42
  • alas 49
Sisältö jatkuu mainoksen alla