
Olen 45-vuotias nainen. Saan radiojodihoitoa kilpirauhasen liikatoimintaan. Voiko hoitoon liittyä orgasmin heikentymistä ja seksuaalista haluttomuutta?
Kilpirauhasen liikatoiminnassa muodostuu liikaa tyroksiini-hormonia. Hormoni vaikuttaa moniin aineenvaihdunnan tapahtumiin, minkä vuoksi liikatoiminnassa esiintyy monenlaisia oireita, myös seksuaalisen toiminnan häiriöitä. Naisilla ne ilmenevät kuukautishäiriöinä, hedelmällisyyden vähenemisenä ja sukupuolisen halukkuuden laimenemisena.
Liikatoiminta hoidetaan aluksi aina kilpirauhasen toimintaa tasaavilla lääkkeillä. Yleensä lääkkeet eivät normalisoi toimintaa pysyvästi, minkä vuoksi tarvitaan lopullinen hoito. Mahdollisuuksia ovat kilpirauhasen leikkaus ja radiojodihoito. Viimeksi mainittu on nykyään eniten käytetty.
Radiojodihoidossa annetaan radioaktiivista jodia suun kautta. Se imeytyy verenkiertoon ja kertyy kilpirauhaseen, joka tarvitsee jodia tyroksiinin valmistamiseen. Mikään muu paikka ihmisessä ei jodia tarvitse, joten kilpirauhanen imee ahneesti kaiken jodin nopeasti itseensä. Radioaktiivisen jodin säteily ulottuu vain aivan välittömään ympäristöön, minkä ansiosta se vaikuttaa vain kilpirauhasessa. Koska radiojodihoito on yleinen, sen vaikutuksia on tutkittu erittäin paljon. Mitään syöpäriskin lisääntymistä tai muitakaan haittavaikutuksia ei ole todettu. Siksi on hyvin epätodennäköistä, että radiojodihoito vaikuttaisi mitenkään sukupuolihormoneihin tai sukupuolielämään.
Sen sijaan kilpirauhasen liikatoimintaan voi siis liittyä sukupuolielämän häiriöitä. Liikatoiminnan oireet eivät ole pitkäaikaisia, vaan niiden pitäisi väistyä, kun sairaus on hoidettu. Jos jokin vaiva jää päälle kilpirauhasen toiminnan normaalistumisen jälkeen, on aiheellista etsiä siihen muita syitä.
Pertti Mustajoki
professori
Lue lisää kilpirauhasesta:
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.