Kaksi lukijaa pohtii masennuslääkkeen lopettamista.
Kysymys 1: Olen käyttänyt pelko­tilojen hoitoon ja paniikkikohtausten estoon essitalopraamia (Cipralex) 5 mg kerran päivässä noin kolmen vuoden ajan. Pidin lääkityksessä taukoa noin puolisen vuotta, mutta aloitin käytön uudelleen, kun tilani paheni. Nyt voin jälleen hyvin ja mietin, voisinko lopettaa kyseisen lääkkeen käytön.

Kysymys 2: Lääkärini on määrännyt minulle masennuksen vuoksi syyskuussa 2012 sitalopraamia (Cipralex, Sepram). Työni on ollut stressaavaa ja oman ymmärrykseni mukaan tärkein syy masennukseeni. Nyt sain pidemmän palkattoman loman. Tämän vuoksi kysyn, voinko jättää lääkkeen pois ilman lääkärin lupaa?

Essitalopraami ja sitalopraami ovat molemmat serotoninergisiä masennuslääkkeitä, joita käytetään masennustilojen ja paniikki­häiriön hoidossa. Sekä masennukselle, paniikkikohtaukselle että sosiaalisille peloille on ominaista alttius toistua tai pahentua etenkin rasittavien elämäntilanteiden yhteydessä. Tämän vuoksi lääkkeitä käytettään monesti jatkuvasti ja pitkään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näiden lääkkeiden käytöstä hyötyvien tulisi aina jatkaa lääkkeen käyttöä, jos oireiden hoito ei sitä edellytä.

Päätös lääkkeen käytön lopettamisesta on siten aina tapauskohtainen. Periaatteessa lääkkeen käytön lopettaminen voi lisätä uuden masennusjakson kehittymisen mahdollisuutta tai paniikkikohtausten tihentymistä. Tästä huolimatta monien potilaiden on järkevää pitää lääkkeen käytössä taukoja, jotta potilas ja lääkäri vakuuttuvat lääkkeen jatkuvan käytön järkevyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeillä on omat yksilölliset haittavaikutuksensa, jotka ovat alussa voimakkaimmat. Näiden vuoksi lääkkeen jatkuvasta käytöstä saattaa olla enemmän hyötyä kuin haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisainta olisi aina tehdä päätös lääkkeen käytön lopettamisesta yhdessä hoitavan lääkärin kanssa, jotta lopettamisen vaikutuksia voidaan seurata turvallisessa hoitosuhteessa. Lääkärit kuitenkin vaihtuvat usein tai saattavat hoitosuosituksissaan painottaa eri asioita kuin lääkettä käyttävä potilas.

Viime kädessä potilas itse tekee päätöksen lääkkeen käytön jatkamisesta ja joskus myös vastoin lääkärin suositusta. Tässä mielessä lääkäri ei varsinaisesti ”määrää” lääkkeen käyttöä vaan ensi sijassa valistaa potilastaan lääkkeen käytön hyödyistä ja haitoista.

Joskus voi siis olla oman hyvinvoinnin kannalta viisasta lopettaa lääkkeen käyttö myös vastoin lääkärin suositusta. Tällöinkin on tärkeää kertoa päätöksestä lääkärille, jotta hän on tietoinen asiasta ja osaa huomioida sen arvioidessaan potilaan vointia.

Lopetettaessa vähänkin pitempään säännöllisesti käytetty psyykenlääke, potilaalle tulee usein 1–3 viikossa ohimeneviä lopetus- tai poisjättö­oireita. Näihin lopetusoireisiin kuuluu monesti ahdistusoireiden ja unettomuuden tai paniikkioireiden ohimenevä korostuminen. Koska lopetus­oireet ovat samoja, joita lääkkeellä on hoidettu, ne voidaan perusteetta tulkita osoitukseksi lääkkeen jatkuvan käytön tarpeellisuudesta.

Pitkään käytetty masennuslääke kannattaa yleensä lopettaa annosta asteittain vähentäen tai ottamalla lääke jonkun aikaa joka toinen tai kolmas päivä.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Tere!

Minulle masennuslääke (Cipralex) ja (Mirtazapin) aiheuttaa "kramppeja" ja tajuttomuuskohtauksia aina n. 2kk jälkeen, sitten lopetetaan tehdään epilepsiatutkimuksia ja  mitään ei löydy, selvästi voidaan osittaa lääkkeen haittavaikutus minuun. Kumminkin lääkärit haluavat aloittaa epilepsialääkityksen "mutu" tuntumalla. Ilman masennuslääkkeitä ei mitään epilepsiakohtauksia, mitä avuksi.

  • ylös 13
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla