Kaksi lukijaa pohtii masennuslääkkeen lopettamista.
Kysymys 1: Olen käyttänyt pelko­tilojen hoitoon ja paniikkikohtausten estoon essitalopraamia (Cipralex) 5 mg kerran päivässä noin kolmen vuoden ajan. Pidin lääkityksessä taukoa noin puolisen vuotta, mutta aloitin käytön uudelleen, kun tilani paheni. Nyt voin jälleen hyvin ja mietin, voisinko lopettaa kyseisen lääkkeen käytön.

Kysymys 2: Lääkärini on määrännyt minulle masennuksen vuoksi syyskuussa 2012 sitalopraamia (Cipralex, Sepram). Työni on ollut stressaavaa ja oman ymmärrykseni mukaan tärkein syy masennukseeni. Nyt sain pidemmän palkattoman loman. Tämän vuoksi kysyn, voinko jättää lääkkeen pois ilman lääkärin lupaa?

Essitalopraami ja sitalopraami ovat molemmat serotoninergisiä masennuslääkkeitä, joita käytetään masennustilojen ja paniikki­häiriön hoidossa. Sekä masennukselle, paniikkikohtaukselle että sosiaalisille peloille on ominaista alttius toistua tai pahentua etenkin rasittavien elämäntilanteiden yhteydessä. Tämän vuoksi lääkkeitä käytettään monesti jatkuvasti ja pitkään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näiden lääkkeiden käytöstä hyötyvien tulisi aina jatkaa lääkkeen käyttöä, jos oireiden hoito ei sitä edellytä.

Päätös lääkkeen käytön lopettamisesta on siten aina tapauskohtainen. Periaatteessa lääkkeen käytön lopettaminen voi lisätä uuden masennusjakson kehittymisen mahdollisuutta tai paniikkikohtausten tihentymistä. Tästä huolimatta monien potilaiden on järkevää pitää lääkkeen käytössä taukoja, jotta potilas ja lääkäri vakuuttuvat lääkkeen jatkuvan käytön järkevyydestä.

Lääkkeillä on omat yksilölliset haittavaikutuksensa, jotka ovat alussa voimakkaimmat. Näiden vuoksi lääkkeen jatkuvasta käytöstä saattaa olla enemmän hyötyä kuin haittaa.

Viisainta olisi aina tehdä päätös lääkkeen käytön lopettamisesta yhdessä hoitavan lääkärin kanssa, jotta lopettamisen vaikutuksia voidaan seurata turvallisessa hoitosuhteessa. Lääkärit kuitenkin vaihtuvat usein tai saattavat hoitosuosituksissaan painottaa eri asioita kuin lääkettä käyttävä potilas.

Viime kädessä potilas itse tekee päätöksen lääkkeen käytön jatkamisesta ja joskus myös vastoin lääkärin suositusta. Tässä mielessä lääkäri ei varsinaisesti ”määrää” lääkkeen käyttöä vaan ensi sijassa valistaa potilastaan lääkkeen käytön hyödyistä ja haitoista.

Joskus voi siis olla oman hyvinvoinnin kannalta viisasta lopettaa lääkkeen käyttö myös vastoin lääkärin suositusta. Tällöinkin on tärkeää kertoa päätöksestä lääkärille, jotta hän on tietoinen asiasta ja osaa huomioida sen arvioidessaan potilaan vointia.

Lopetettaessa vähänkin pitempään säännöllisesti käytetty psyykenlääke, potilaalle tulee usein 1–3 viikossa ohimeneviä lopetus- tai poisjättö­oireita. Näihin lopetusoireisiin kuuluu monesti ahdistusoireiden ja unettomuuden tai paniikkioireiden ohimenevä korostuminen. Koska lopetus­oireet ovat samoja, joita lääkkeellä on hoidettu, ne voidaan perusteetta tulkita osoitukseksi lääkkeen jatkuvan käytön tarpeellisuudesta.

Pitkään käytetty masennuslääke kannattaa yleensä lopettaa annosta asteittain vähentäen tai ottamalla lääke jonkun aikaa joka toinen tai kolmas päivä.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.