Liikuntaa säännöllisesti harrastava, muuten terve henkilö kysyy, voiko sykkeen korkea taso rasituksessa olla perinnöllistä. Kysyjä harrastaa monipuolista hyöty- ja kestävyysliikuntaa päivittäin ja silti syke esimerkiksi UKK-kävelytestissä nousee 17 minuutin kohdalla 190 lyöntiin minuutissa.

Kestävyysliikunta ja sen myötä karttuva hyvä ruumiillinen kunto vahvistavat hermoston sitä osiota, joka jarruttaa sykkeen nousua rasituksessa. Rasituksessa tarvittavan lisääntyneen verenkierron tarve korvautuu silloin harjoittelun myötä kehittyvällä sydämen lyöntitilavuuden kasvulla. Harjaantunut sydän haukkaa kerralla isomman veritilavuuden ruokkiakseen siten lihasten rasituksessa tarvitsemaa lisääntynyttä verenkiertoa.

Olemme kuitenkin kaikki yksilöitä. Syketaso on pitkälti myös rakenteellinen tai peritty ominaisuus. Joillakin sykevaste rasituksessa on korkea säännöllisestä liikuntaharrastuksesta huolimatta. Liikunnan puute, ylipaino, tupakointi, alkoholinkäyttö ja piristeet pyrkivät kuitenkin nostamaan kullekin ominaista syketasoa. Monella hyväkuntoisellakin syketaso nousee jo keskiraskaassa liikunnassa kysyjän mainitsemalle tasolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sykemittariin ei aina ole luottamista. Oma kokemukseni lääkärintyössä on, että sykemittarin rasituksessa rekisteröimä huolta herättävän korkea syketaso ei useinkaan ole toistettavissa lääkärin valvomassa rasituskokeessa, jossa syketasoa seurataan jatkuvan sydänfilmirekisteröinnin (EKG) avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
Sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla