Mummo Espoosta kysyy: Haluaisin tietää 8-vuotiaan tytön epilepsian hoidosta. Onko epilepsiaan hyviä lääkkeitä nykyään? Kuukausi sitten oli ensimmäinen kohtaus. Voiko hän käydä koulua normaalisti?

Epilepsialla tarkoitetaan taipumusta saada aivoperäisiä kohtauksia ilman altistavia tekijöitä. Epileptisiä kohtauksia on monenlaisia: tajunta voi hämärtyä, henkilöön voi olla vaikea saada kontaktia, toiminta voi pysähtyä ja voi esiintyä nykimisiä. Joillekin tulee kohtausten yhteydessä poikkeavia aistielämyksiä ja puhe voi puuroutua.

Kohtaukset johtuvat aivosähköpurkauksista, ja ne voivat olla paikallisia, jolloin sähköpurkaus leviää ainoastaan osaan aivoista, tai yleistyneitä, jolloin koko aivokuori kokee sähköpurkauksen. Yleistynyt kohtaus näkyy tajunnan hämärtymisenä, koko kehon lihaksiston ei-tahdonalaisina nykäyksinä ja usein lopulta tajuttomuutena. Epilepsiakohtaus loppuu yleensä itsestään 1–2 minuutissa.
Epilepsian syitä on monenlaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syitä selvitellään muun muassa pään magneettikuvauksella. Epilepsioitakin on lukuisia erilaisia, ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Jos aivot ovat rakenteellisesti normaalit, ennuste on usein erinomainen. Lapsuuden epilepsioista suuri osa on hyvälaatuisia ja ne voivat parantua ennen aikuisikää.
Epilepsiaan on erinomaisia lääkehoitoja. Lääkehoito valitaan epilepsiatyypin mukaan. Sairaudesta huolimatta koulun käyminen ja elämä muutenkin onnistuu tavallisesti ihan normaalisti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Elina Hermanson

lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla