Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Sairastin nuorena leukemian. Söin lapsesta asti paljon vitamiineja. Lukiossa huomasin koulumenestyksen laskeneen ja masennuin, jolloin aloin käyttää masennuslääkkeitä. Olen kuitenkin lukenut, että myös vitamiinit voivat auttaa masennukseen. Nyt olen syönyt mielialalääkkeitä yli 12 vuotta enkä enää haluaisi käyttää niitä. Syön vitamiineja ja koen, että  niistä sekä liikunnasta on hyötyä. Voisinko luopua lääkkeestä?

Masennuksen ja vitamiinien välisestä yhteydestä on käytettävissä tuore suomenkielinen katsaus (Seppälä ym: Duodecim 2014;130:902). Tutkimusten valossa alhainen D-vitamiinin, B6-vitamiinin (foolihappo) ja B12-vitamiinien sekä omega-3-rasvahappojen pitoisuus voi lisätä alttiutta masennukseen. Sen sijaan näiden ravintolisien käytöstä masennusvaiheiden hoidossa on vain viitteellistä ja myös ristiriitaista tietoa.

Lääkkeiden jatkuva käyttö voi estää vakavien masennusjaksojen uusiutumista, etenkin jos lääkkeen käytöstä on ollut selvää hyötyä jaksojen hoidossa. Osa potilaista käyttää kuitenkin turhaan lääkkeitä vuosikausia. Tarpeettoman lääkityksen keskeyttämistä voi haitata ohimenevät lopetusoireet (ärtyisyys, ahdistuneisuus jne). Lopetusoireet lievenevät asteittain 1–3 viikon kuluessa eivätkä ne sellaisenaan suinkaan ole merkki uudesta masennusjaksosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinun kohdallasi on varsin mahdollista, että voit asteittain lopettaa vuosikausia käyttämäsi mielialalääkityksen. Päätös lääkkeen käytön lopettamisesta on viisainta aina tehdä yhteisymmärryksessä hoitavan lääkärin kanssa. Lääkkeen käyttöön voi aina palata, jos vakava masennusjakso sattuu uusiutumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat monen kohdalla tehokkain keino estää ainakin lievempää masennusta.

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Olen 54-vuotias nainen ja söin yli 20 vuotta mielialalääkkeitä (siinä ajassa tuli testattua koko kirjo) ahdistuneisuuteen, jonka aiheuttajana oli riitaisa avioero ja toisen lapsen vaikea ADHD. Kroonisen masennuksen ohella minulla todettiin mm kohonnut verenpaine, fibromyalgia ja liikalihavuutta.

Viisi vuotta sitten huomasin surukseni, että en ollut oikeastaan enää edes olemassa ja se vähä mikä minusta oli olemassa oli todella huonossa kunnossa. Lasten lennettyä pesästä oli minun vuoro:

1.) Menin yksityisen endokronologian erkoislääkärin vastaanotolle, jossa minulle tehtiin iso verenkuva. Erityisesti kilpirauhasarvot sekä estrogeenitaso, veren kalsium- ja rautapitoisuudet tutkittiin perusteellisesti. Sain yhdistelmälääkityksen kilpirauhasen vajaatoimintaan, estrogeenilaastarin vaihevuosioireisiin ja kalsiumlääkityksen luukadon estoon, koska en juo maitoa.

2.) Kävin funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistuneen lääkärin vastaanotolla ja kaikki vitamiini-, minreaali- ja hivenainetasoni tutkittiin laboratoriossa. Minulla on henkilökohtainen suunnitelma vitamiineista ja ravintolisistä, joita tarvitsen.

3.) Kävin 6 kertaa personal trainerin luona, joka teki minulle liikuntaohjelman salille, suositteli ryhmäliikuntatunteja sekä antoi lenkkeily-, kotijumppa- ja venyttelyohjeet. Ohjeet tarkastettiin alussa 2-3 kk välein, nyt kontrolli on puolen vuoden välein. Käyn kerran viikossa vesijumpassa ja kerran salilla tai ryhmäliikuntatunnilla.

4.) Tein omatoimisen ruokaremontin mm Sarah Wilsonin kirjojen ohjeilla ja tilasin tammikuussa 2015 Tuulian Wellberries-ateriasuunnitelman helpottamaan ruuanlaittoa ja takaamaan monipuolisen ruokavalio. Saan joka perjantai sähköpostissa 6 maukasta, maidotonta ja viljatonta reseptiä seuraavalle viikolle ja kauppalista niiden valmistamiseen tarvittavista ruokatarvikkeista. 

5.) Osallistuin e-mielenterveys nettisivujen ilmaiseen Selma-ohjelmaan, jonka avulla sain psyykkisen maailmani parempaan järjestykseen.

Rahaa tähän kokonaisvaltaiseen terveydenhoidon remonttiin kului kahdessa vuodessa noin 1900 euroa, mutta se on pieni raha: olen nykyään 35 kiloa kevyempi, onnellinen nainen ja lopettelen pikkuhiljaa viimeistä ahdistuslääkettä yksityisen psykiatrin valvonnassa.

Apu on yllätävän lähellä-suosittelen kokeilemaan!

Voimahalauksia kaikille!

 

 

  • ylös 42
  • alas 18

Koulumenestyksen lasku on normaalia elämää, ei mielialalääkkeitä tarvitsevaa sairautta.

Lääkärit ovat ihan kamalia ja heidät pitäisi laittaa vastuuseen tekemisistään.

Mielialalääkkeitä EI kuulu syödä 12 vuotta.

 

  • ylös 27
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla