Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Sairastin nuorena leukemian. Söin lapsesta asti paljon vitamiineja. Lukiossa huomasin koulumenestyksen laskeneen ja masennuin, jolloin aloin käyttää masennuslääkkeitä. Olen kuitenkin lukenut, että myös vitamiinit voivat auttaa masennukseen. Nyt olen syönyt mielialalääkkeitä yli 12 vuotta enkä enää haluaisi käyttää niitä. Syön vitamiineja ja koen, että  niistä sekä liikunnasta on hyötyä. Voisinko luopua lääkkeestä?

Masennuksen ja vitamiinien välisestä yhteydestä on käytettävissä tuore suomenkielinen katsaus (Seppälä ym: Duodecim 2014;130:902). Tutkimusten valossa alhainen D-vitamiinin, B6-vitamiinin (foolihappo) ja B12-vitamiinien sekä omega-3-rasvahappojen pitoisuus voi lisätä alttiutta masennukseen. Sen sijaan näiden ravintolisien käytöstä masennusvaiheiden hoidossa on vain viitteellistä ja myös ristiriitaista tietoa.

Lääkkeiden jatkuva käyttö voi estää vakavien masennusjaksojen uusiutumista, etenkin jos lääkkeen käytöstä on ollut selvää hyötyä jaksojen hoidossa. Osa potilaista käyttää kuitenkin turhaan lääkkeitä vuosikausia. Tarpeettoman lääkityksen keskeyttämistä voi haitata ohimenevät lopetusoireet (ärtyisyys, ahdistuneisuus jne). Lopetusoireet lievenevät asteittain 1–3 viikon kuluessa eivätkä ne sellaisenaan suinkaan ole merkki uudesta masennusjaksosta.

Sinun kohdallasi on varsin mahdollista, että voit asteittain lopettaa vuosikausia käyttämäsi mielialalääkityksen. Päätös lääkkeen käytön lopettamisesta on viisainta aina tehdä yhteisymmärryksessä hoitavan lääkärin kanssa. Lääkkeen käyttöön voi aina palata, jos vakava masennusjakso sattuu uusiutumaan.

Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat monen kohdalla tehokkain keino estää ainakin lievempää masennusta.

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Masennuslääke vai vitamiinit?

Olen 54-vuotias nainen ja söin yli 20 vuotta mielialalääkkeitä (siinä ajassa tuli testattua koko kirjo) ahdistuneisuuteen, jonka aiheuttajana oli riitaisa avioero ja toisen lapsen vaikea ADHD. Kroonisen masennuksen ohella minulla todettiin mm kohonnut verenpaine, fibromyalgia ja liikalihavuutta. Viisi vuotta sitten huomasin surukseni, että en ollut oikeastaan enää edes olemassa ja se vähä mikä minusta oli olemassa oli todella huonossa kunnossa. Lasten lennettyä pesästä oli minun vuoro: 1.)...
Lue kommentti

Masennuslääke vai vitamiinit?

Aikalailla samoilla linjoilla. Omakohtaista kokemusta mielenterveyshoitajana vuosia psykiatriassa työskennellessä ja henkilökohtaisesta keskivaikeasta masennuksesta tuskalliseen eroon liittyen. Psykoositasoinen/vaikea depressio tai masennukseen liittyvät ahdistus/paniikkioireet vaativat lääkehoitoa ja olen työssäni nähnyt, kuinka esim. katatoninen, puhumaton, liikkumaton ihminen ikäänkuin pikkuhiljaa "herää koomasta" lääkehoidon ansiosta. Sen sijaan vastustan lääkehoitoa ensisijaisena hoitona...
Lue kommentti