Hyvä terveys -lehdessä kerrottiin, että melatoniin tuotanto on vanhoilla vain neljäsosa siitä mitä nuorena. Eikös silloin olisi luonnollista, että melatoniinia otetaan purkista? Apteekissa kuitenkin kerrottiin, ettei se ole tarkoitettu kuin aikaerojen tasoitukseen lyhyeksi ajaksi kerrallaan. En saa kunnolla nukutuksi ja otan sunnuntai-iltaisin unilääkettä, jotta olen edes maanantaina virkeä töissä. Muut työviikon yöt pelkään, saanko tarpeeksi unta.

Melatoniini on elimistön itse tuottama hormoni, joka säätelee unirytmiä. Purkista otettu melatoniini vaikuttaa aivoissa uni-valverytmiä säätelevien solujen tahdistajana. Se ei vaikuta suoraan unilääkkeiden tavoin väsyttävästi, eikä siihen muodostu fyysistä riippuvuutta. Parhaiten melatoniini näyttää auttavan juuri unirytmin häiriöihin, siis esimerkiksi matkustamisen aiheuttaman aikaerorasituksen tai vuorotyöstä johtuvan unirytmin sekoamisen hoidossa.

Kuten kysyjä toteaa, melatoniinin eritys aivojen käpylisäkkeestä vähenee usein iän myötä. Tutkimusten perusteella on myös jonkin verran näyttöä siitä, että melatoniini saattaisi parantaa unta sellaisilla ikäihmisillä, joilla melatoniinin eritys on vähentynyt. Valitettavasti asiasta suoritetut tutkimukset ovat olleet varsin pieniä ja lisämelatoniinilla saavutettu unen paraneminen on ollut vähäistä.

Kun vaikutus on heikko, joskin niukasti lumelääkettä tehokkaampi, melatoniinia ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön. Toisaalta vähäisten haittojen vuoksi ei mikään estä kokeilemasta, josko sattuisi kuulumaan siihen joukkoon, joka voi korvata muut unilääkkeet melatoniinilla. Kokeilua ei kuitenkaan kannata jatkaa 2–3 viikkoa kauempaa, jos tulosta ei ala näkyä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.