Hyvä terveys -lehdessä kerrottiin, että melatoniin tuotanto on vanhoilla vain neljäsosa siitä mitä nuorena. Eikös silloin olisi luonnollista, että melatoniinia otetaan purkista? Apteekissa kuitenkin kerrottiin, ettei se ole tarkoitettu kuin aikaerojen tasoitukseen lyhyeksi ajaksi kerrallaan. En saa kunnolla nukutuksi ja otan sunnuntai-iltaisin unilääkettä, jotta olen edes maanantaina virkeä töissä. Muut työviikon yöt pelkään, saanko tarpeeksi unta.

Melatoniini on elimistön itse tuottama hormoni, joka säätelee unirytmiä. Purkista otettu melatoniini vaikuttaa aivoissa uni-valverytmiä säätelevien solujen tahdistajana. Se ei vaikuta suoraan unilääkkeiden tavoin väsyttävästi, eikä siihen muodostu fyysistä riippuvuutta. Parhaiten melatoniini näyttää auttavan juuri unirytmin häiriöihin, siis esimerkiksi matkustamisen aiheuttaman aikaerorasituksen tai vuorotyöstä johtuvan unirytmin sekoamisen hoidossa.

Kuten kysyjä toteaa, melatoniinin eritys aivojen käpylisäkkeestä vähenee usein iän myötä. Tutkimusten perusteella on myös jonkin verran näyttöä siitä, että melatoniini saattaisi parantaa unta sellaisilla ikäihmisillä, joilla melatoniinin eritys on vähentynyt. Valitettavasti asiasta suoritetut tutkimukset ovat olleet varsin pieniä ja lisämelatoniinilla saavutettu unen paraneminen on ollut vähäistä.

Kun vaikutus on heikko, joskin niukasti lumelääkettä tehokkaampi, melatoniinia ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön. Toisaalta vähäisten haittojen vuoksi ei mikään estä kokeilemasta, josko sattuisi kuulumaan siihen joukkoon, joka voi korvata muut unilääkkeet melatoniinilla. Kokeilua ei kuitenkaan kannata jatkaa 2–3 viikkoa kauempaa, jos tulosta ei ala näkyä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Melatoniinilla unta?

Kun ei lääketehtaat tätä markkinoi agressiivisesti halvan hinnan takia, lääkäritkään ei suosittele. Minulla erittäin hyviä kokemuksia juuri mainitussa tapauksessa, että saa viikolla nukuttua kunnolla. Suosittelen. Ihana tunne kun on nukkunut kunnolla.
Lue kommentti
Vierailija

Melatoniinilla unta?

Teen viisivuorotyötä AAIIYY----, ja ennen aamuvuoroa on vaikea saada unta,koska vuorokausirytmi on normaalisti iltavalvomista. Melatoniini 3mg on auttanut nukahtamaan illalla, eikä ole enää tuskastuttavia yöheräilyjä lainkaan. Otan vain ennen aamuvuoroa.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.