Olen 25-vuotias 164-senttinen nainen, painoni on nousut puolessa vuodessa 52:sta 59:ään kiloon. Olen vegaani ja syön siis kasvisruokaa, usein pelkkiä vihanneksia ja hedelmiä päivän mittaan. Minulla taitaa olla jonkinlainen syömishäiriö, sillä välillä myös oksennan syömäni ruoan. Miksi ihmeessä painoni ei laske?

Nykyinen 59 kiloa on vielä aivan normaali. Sitä vastaava painoindeksi on 21.9, normaalipainon alue on 18.5–25. Tässä on todennäköistä, että nykyinen paino on kysyjän keholle ja fysiologialle se sopiva. Kun yritetään sen alle, elimistö panee hanttiin.

Kysymyksen rivien välistä ymmärsin, että tässä on kyseessä lihomisen pelko, joka on johtanut oksenteluun ja ehkä muihinkin bulimian oireisiin. Lehden palstalla ei ole mahdollista ohjata tilanteen hallintaan. On kuitenkin syytä mainita, että tärkeintä on lopettaa tiukan dieetin pito ja etenkin osan päivästä paastoaminen. Se juuri lisää taipumusta ahmintaan, jonka päälle sitten oksennetaan. Säännöllisemmillä ruokailutottumuksilla on helpompi hallita painoaan, kun ahminta jää pois.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein bulimian hoitamiseksi tarvitaan ammattiapua, jonka piiriin voi hakeutua terveyskeskuksen kautta. Asiantuntevassa hoidossa suurin osa bulimiasta kärsivistä paranee.

Pertti Mustajoki
Professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös:
Bulimia on anoreksiaa yleisempi syömihäiriö
Mitkä ovat bulimian seuraukset?

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla