Olen reilu parikymppinen nainen, ja suuhuni tulee usein valkeita kipeitä läiskiä. Ne häviävät runsaan viikon kuluessa, mutta vaivaavat kiusallisesti ennen kuin paranevat. Mikä olisi paras hoitokeino?

Tällaisen suuhaavauman nimitys on afta. Ne ovat niin yleisiä, että useimmat ovat niitä kokeneet. Aftat vaivaavat 1–2 viikkoa ja häviävät itsestään. Niistä on kiusaa, mutta ne eivät ole muuten haitallisia tai vaarallisia.

Joillakin aftoja on toistuvasti, jolloin niistä voi tulla riesa. Kovin tehokasta hoitoa niihin ei ole. Kortisonivoide, joka on kehitetty varta vasten tarttumaan suun limakalvolle, auttaa monia. Jos suu on kovin kipeä, sitä voi puuduttaa puudutesprayllä, jonka saaminen edellyttää lääkärin reseptiä. Puudute antaa väliaikaisen helpotuksen, jonka aikana voi esimerkiksi syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aftojen syytä ei tiedetä. On kuitenkin ilmennyt, että jos sairastaa keliakiaa, aftoja tulee herkemmin. Koska keliakiaa voi sairastaa tietämättään, sen mahdollisuus olisi aiheellista tutkia silloin, kun aftat kovasti vaivaavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla