Olen luullut, että nainen on hedelmällisimmillään 20–25-vuotiaana. Mutta nyt tutkimus väittääkin, että helpoiten raskaaksi tulee 30–34-vuotiaana. Mikä on totuus?

Ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen ja erityisesti naisen hedelmällisyys heikkenee nopeasti 30 ikävuoden jälkeen. Merkittävin hedelmällisyyttä alentava tekijä on munasolun ikääntyminen. Tämä johtuu siitä, että naisella munasolut ovat olemassa syntymästä saakka ja iso osa niistä on jo tuhoutunut, kun tyttö tulee murrosikään. Ikääntyessä lapsettomuusongelmat lisääntyvät: arvioidaan, että 20–25-vuotiaista alle 10 %, 30–35-vuotiaista noin 15 % ja 40–45-vuotiaista 40 % kärsii lapsettomuudesta.

Miehen tilanne on erilainen. Vaikka ei ole osoitettavissa mitään kriittistä ikää, jonka jälkeen siittiötuotanto heikkenisi, näyttää siltä, että ikääntymisen myötä siemennesteen määrä, siittiöiden liikkuvuus ja normaalimuotoisiksi kypsyvien siittiöiden osuus vähenevät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysymykseen liitetyssä nettilinkissä ei ollut viitettä alkuperäiseen tieteelliseen artikkeliin. Etsin sitä tietokannoista ja oletan kyseessä olevan tanskalais-yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän julkaisun kesäkuun 2013 Fertility and Sterility -lehdessä. Asiaa on toki aiemminkin tutkittu. Klassinen tutkimus on vuonna 1986 Science-tiedelehdessä julkaistu raportti iän vaikutuksesta hedelmällisyyteen. Siinä tutkittiin naisten lapsensaantia usean sadan vuoden aikana väestöissä, joissa ehkäisyä ei ollut lainkaan käytössä. Lapsettomiksi jäävien naisten osuus suureni selvästi iän myötä. Lapsettomiksi jääneiden osuus oli naimisiinmenoiän perusteella luokiteltuna alle 10 %, jos nainen meni naimisiin alle 30-vuotiaana, 15 % ikäryhmässä 30–34 vuotta, 30 % ikäryhmässä 35–39 vuotta ja 64 % ikäryhmässä 40–44 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime kesän artikkelin ja sen tärkein viesti on, että hedelmällisyyden heikkeneminen alkaa vasta 30 ikävuoden jälkeen, mutta tutkimus löysi myös eron niiden naisten välille, joilla oli aiempi synnytys, ja niiden, jotka yrittivät ensimmäistä kertaa tulla raskaaksi. Jälkimmäisessä ryhmässä hedelmällisyys alkoi heiketä vähän aiemmin synnyttäneisiin verrattuna. Tutkimus oli tehty internet-kyselyn avulla, ja kuten kaikkiin tutkimuksiin, siihen liittyy virhelähteitä. Tutkijat pyrkivät ottamaan huomioon, kuinka usein parilla oli yhdyntöjä, yritettiinkö niitä ajoittaa hedelmällisimpään ajankohtaan ja mikä oli miehen ikä.

On hyvä muistaa, että iän myötä keskenmenojen riski kasvaa. Alkuraskauden keskenmenon riski on vain 9 % 20–24-vuotiailla, mutta peräti
75 % naisilla, jotka ovat 45-vuotiaita tai vanhempia. Toisaalta äidin ja lapsen kannalta raskauteen ja synnytykseen liittyy merkittäviä terveysriskejä sekä hyvin nuorilla, alle 19-vuotiailla että yli 35-vuotiailla. Iän lisääntyessä hedelmöityshoitojenkin onnistuminen heikentyy.

Tämän uudenkaan tutkimuksen perusteella nainen ei tule helpoiten raskaaksi 30–34-vuotiaana, vaan aiemmin, eli ennen 30 ikävuoden täyttymistä. Huojentava tieto tuosta uusimmasta tutkimuksesta on, että raskaaksi tulon mahdollisuus on vielä kohtuullisen hyvä 37-vuotiaana. Sen jälkeen hedelmällisyys alkaa selvemmin heiketä. Lasten lukumäärä toki voi jäädä toivottua pienemmäksi, jos perheen perustaa vasta vanhemmiten.

Hedelmällisyyttä voi ylläpitää huolehtimalla gynekologisten tulehdusten ehkäisystä, pitämällä painon normaalina, noudattamalla terveitä elintapoja ja välttämällä tupakointia.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla