Olen 68-vuotias mies. Kävin aivojen tietokonekuvauksessa ja lausunnossa todetaan, että minulla on sentraalista ja kortikaalista atrofiaa. Onko tämä normaalia ikääntymisen seurausta vai onko siihen jokin poikkeuksellinen syy?

Atrofia tarkoittaa surkastumista ja kuihtumista. Tässä tapauksessa kyseessä on aivojen hermosolujen kato. Tietokonekuvauksessa ja magneettitutkimuksessa nähdään aivojen pintapoimuissa väljyyttä (kortikaalinen eli kuoriosan atrofia) tai aivokammioiden ympäristön kudoskatoa (sentraalinen eli keskiosien atrofia).

Aivojen hermosolujen määrä vähenee kaikilla iän mukana. Jonkin asteinen atrofia on siis ikään liittyvä ilmiö. Joissakin sairauksissa atrofiaa ilmenee enemmän. Yksi tärkeimmistä on alkoholin liikakäyttö. Kansankielellä puhutaan, että alkoholi liuottaa aivosoluja, ja se tosiaan näkyy selvästi aivoissa. Atrofiaa ilmenee myös Altzheimerin taudissa, joka on yleisin dementiaa aiheuttava ikään liittyvä sairaus, sekä monissa muissa aivojen sairauksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitään jyrkkää rajaa ikään liittyvän aivoatrofian ja sairauteen tai alkoholiin liittyvän atrofian välillä ei ole. Atrofian asteesta voidaan kuitenkin päätellä jotain. Lievä tai kohtalainen atrofia voi olla ikään liittyvä eikä välttämättä aiheuta havaittavaa häiriötä aivojen toiminnassa. Voimakkaan atrofian takana on yleensä jokin muu syy, ja siihen liittyy usein aivotoiminnan häiriöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla