Olen 44-vuotias terve nainen. Ongelmani on, että sydämeni tuntuu muljahtelevan omituisesti ajoittain, lähinnä nukkumaan mennessä. Sydän ikään kuin jättää pari lyöntiä väliin ja sitten tuntuu isompi lyönti. Vuonna 1996 sairastin ilmeisesti virusperäisen sydänlihastulehduksen.

Todennäköisesti kyseessä ovat sydämen lisälyönnit. Lisälyönti tule tavallista nopeammin edellisen lyönnin perästä ja sen jälkeen on normaalia pidempi tauko. Itse lisälyöntiä ei yleensä huomata, mutta tuntuu jonkinlainen muljahdus ja perään tuleva tauko usein huomataan.

Lisälyönnit ovat erittäin yleisiä, luultavasti jokaisella niitä ilmenee joskus elämänsä aikana. Ne eivät terveellä ihmisellä ole merkki mistään sydänsairaudesta. Niitä ei siis tarvitse hoitaa eikä niistä kannata välittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valitettavasti asia ei ole aivan näin yksinkertainen, sillä sydänsairauksien yhteydessä lisälyönnit eivät aina ole aivan viattomia. Lisälyönnit sinänsä eivät aiheuta ongelmia sydämen toiminnassa, mutta ne voivat olla merkki siitä, sydän on tavallista herkempi saamaan hankalampia rytmihäiriöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisälyöntejä tule helpommin runsaan kahvin, alkoholin, tupakoinnin ja valvomisen yhteydessä. Jos lisälyönnit vaivaavat kovasti, näitä altistavia tekijöitä kannattaa välttää. Jos lisälyönnit tästä huolimatta vaivaavat kovasti, niitä voidaan vähentää beetasalpaaja-lääkkeillä.

Sydänlihastulehduksen yhteydessä voi olla tavallista enemmän lisälyöntejä ja muita rytmihäiriöitä. Kysyjän kohdalla on mahdoton sanoa varmuudella, voisiko aikoinaan sairastetulla sydänlihastulehduksella olla osuutta lisälyönteihin, mutta epätodennäköiseltä se tuntuu. Nykyiset lisälyönnit vaikuttavat sellaisilta, joita voi hyvin esiintyä ilman aikaisempia sydänsairauksia.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Minulla on ollut juuri näitä muljahteluja jo pitkään; liki 30 vuotta. Pidetty vaarattomina.

Ajoittain muljahteluun liittyy tajunnanhäiriöita. Nyt ekg:ssä oli johtumishäiriötä ja sai läheteen kardiologille. Olen 51v muuten terve ja harrastan urheilua säännöllisesti.

  • ylös 21
  • alas 40
Sisältö jatkuu mainoksen alla