Mitä seurauksia on naisen sterilisaatiosta? Tuoko se tullessaan esimerkiksi lihomista tai hormonitasapainon muutoksia? Voiko siitä seurata jotain tautia?

Pelko sterilisaatioleikkauksen seuraamuksista on ymmärrettävää. Puututaanhan siinä ihmiselämän perimmäisiin asioihin, jälkeläisten saantiin. Pelko on kuitenkin turha.

Naisen sterilisaatiossa suljetaan tai katkaistaan munanjohtimet. Tällöin munasarjoista irtoava munasolu ei pysty kulkeutumaan kohtuun, jolloin hedelmöittyminen ja sikiön alkuun lähtö on mahdotonta. Mitään muuta sterilisaatiossa ei tehdä. Se ei muuta hormonitoimintaa mitenkään, sillä munasarjat toimivat entiseen tapaan. Sterilisaatio ei lihota eikä siitä tiedetä seuraavan mitään tauteja.

Lain mukaan sterilisaation saa, jos on täyttänyt 30 tai perheessä on vähintään kolme lasta. Lääketieteellisistä syistä sterilisaatio voidaan tehdä nuoremmille ja ilman lapsiluvun vaatimusta. Naisen sterilisaatio on helppo toimenpide. Se tehdään tähystysleikkauksena. Sairaalassa ollaan yksi päivä ja sairaslomaa tarvitaan 3–5 päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Turvallinen sterilisaatio

Sterilisaatiota harkitsevan kannattaa tutustua Facebookin ryhmään Suomen Essure Problems. Siellä on todellisten käyttäjien kokemuksia sterilisaatiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla