Olen huolestunut koripalloa pelaavasta pojastani, jonka jalkapohjista on jo yli kymmenen vuotta nahka lähtenyt palasina kuin rakkulanahka. Syyksi on epäilty sientä, ja jalkasienivoiteella oire pysyy jotenkin piilossa, mutta voidella pitää lähes päivittäin. Onko mitään keinoa päästä eroon pahasta jalkasienestä lääkityksellä tai muilla keinoin?

Tässä olisi syytä varmistua, mistä sairaudesta on kysymys, sillä tämäntapaisia oireita voi olla kahdessa eri ihotaudissa.

Jalkasieni on tyypillisesti varpaanvälien tauti, mutta joskus tavataan ”mokkasiinisilsa”-nimistä kuivatyyppistä sienitulehdusta, joka paikallistuu jalkapohjaan ja muuallekin jalkaterään. Iho hilseilee ja voi punoittaa. Jos on näin sitkeä vaiva ja epäillään sientä, diagnoosi tulisi varmistaa sieniviljelyllä, ellei sitä aikaisemmin ole tehty. Jos kyseessä on sieni, paikallishoito ei sitä yleensä hävitä, vaan tarvitaan tehokasta suun käytettyä sienilääkettä nelisen viikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jalkapohjan hilseilyä ilmenee myös atooppisessa ihottumassa. Atopia on taipumus allergisiin oireisiin, joista tunnetuin on taive ihottuma, mutta ihomuutoksia voi olla monenlaisia. Yksi atopian muoto on jalkapohjien kuivuminen ja hilseily. Atooppisia ihottumia hoidetaan kortisonivoiteilla. Monissa sienivoiteissa on myös kortisonia, joten väliaikainen apu sellaisesta ei välttämättä merkitse, että vaivan takana on sieni. Jalkapohjien atooppinen ihottuma on pääasiassa lasten sairaus, joka lievenee aikuistuessa.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ana

Kun varpaanvälinahka rikkoutunut eli kipeä haava johtuen sienestä tai muusta, alan päivittäin huuhtoa jalat vadissa vedellä, johon laitan vähän merisuolaa, niin aina muutamassa päivässä hävinnyt pahimmatkin vaivat ja iho parantunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla