Olen 1- ja 3-vuotiaiden lasten äiti. Perheemme ongelmana ovat kihomadot. Koko perhe on ottanut pyrviiniä, hoitoa on toistettu, kynnet leikattu ja alusvaatteet vaihdettu. Mikään ei auta, aina ne tulevat takaisin. Miten pääsemme madoista eroon?

Kihomadot ovat 3–13 millin pituisia ja näyttävät pieniltä valkoisilta langanpätkiltä ulosteen pinnalla tai alapään iholla. Ne tarttuvat ihmisestä toiseen. Kihomadon munat siirtyvät kädestä käteen ja lopuksi kädestä suuhun. Tahmeat munat voivat tarttua myös leikkikaluihin ja ovenkahvoihin. Munat ovat kovin sitkeitä ja saattavat säilyä hengissä huonepölyssä kuukausia.

Tartunnan jälkeen kestää pari kuukautta ennen kuin tulee oireita. Yleisin vaiva on peräaukon kutina etenkin iltayöstä. Kutina johtuu siitä, että paksusuolen alkupäässä elävä naarasmato ryömii peräaukon seutuun munimaan. Joskus voi tuntua kipua peräaukossa ja vatsassakin.

Hoito on pyrviinilääke, jota saa ilman reseptiä. Kaikki perheenjäsenet kannattaa hoitaa, vaikka matoja olisi todettu vain yhdellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeen ottoa seuraavana päivänä vuodevaatteet vaihdetaan, muutenkin siivotaan ja kynnet leikataan, kuten kysyjä on tehnytkin. Sitkeissä tapauksissa kehotetaan imuroimaan jopa verhot, sillä munia voi olla huonepölyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus madot uusiutuvat kerta toisensa jälkeen, vaikka asianmukainen hoito onkin tehty. Yleisin syy tähän on uusi tartunta kodin ulkopuolelta. Tämä ei nykyään ole kovin harvinaista, sillä kihomadot ovat yleistyneet. Muutama vuosi sitten todettiin Ruotsissa peräti 24 prosentilla 4–10-vuotiaista kihomatoja, eivätkä ne liene meillä sen harvinaisempia.

Joissakin perheissä matoja todetaan aina uudestaan samalla perheenjäsenellä. Silloin voidaan kokeilla toista lääkettä, mebendatsolia, jota saa lääkärin määräyksellä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla