Olen huomannut jo jonkin aikaa jalkojeni turvotusta. Pelottaa, kun varsinkin vasen jalka heti aamusta ylös noustessa on jo turvonnut. Jalkahoitaja oli huomannut turvotusta molemmissa nilkoissa. Olen lukenut, että jalkojen turvotus pitää selvittää, kun syynä voi olla vaikka laskimotukos. Terveyskeskuksessa oli tutkittu, otettu verikokeita ja sanottu kaiken olevan kunnossa.

Jalkojen turvotus on hyvin yleinen iän myötä lisääntyvä oire. Useimmiten se johtuu jalkojen laskimoiden vajaatoiminnasta, vaikkei varsinaisesti suonikohjuja olisikaan. Nesteen kertymistä alaraajoihin lisää myös ylipaino. Tällainen turvotus yleensä lisääntyy päivän mittaan ja vähenee yön aikana makuulla ollessa.

Eräät lääkeaineet, erityisesti eräät verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa molemminpuolista jalkojen turvotus, joka ei vähene yön mittaan. Turvotuksen syynä voi myös olla sydämen vajaatoiminta sekä munuaisten sairaudet, mutta näihin liittyy yleensä muitakin oireita, ja ne lienevät kysyjän kohdalla suljettu pois laboratoriotutkimuksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laskimotukos aiheuttaa äkillisen toispuoleisen jalan turvotuksen. Tällöin oireet ovat yleensä sen verran voimakkaat, että vaiva ajaa potilaan lääkäriin nopeasti.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla