”Kolmivuorotyöläinen” on 44-vuotias nainen ja hän kysyy, mitä seuraa lyhyestä PQ-ajasta (alle 110 millisekuntia)?

Sähkön kulku sydämen eri rakenteiden kautta ohjaa sydämen pumppausta.Normaalisti eteissolmuke aloittaa tämän tapahtumaketjun. Sähköärsyke etenee eteissoluja pitkin eteiskammiosolmukkeeseen ja sieltä sähkönkuljetukseen erikoistuneita soluja pitkin kammioiden lihassoluihin, joiden supistuminen saa aikaan pulssiaallon verenkierrossa. Sydänfilmi eli EKG kuvaa tätä sydämen sähköistä toimintaa.

Kun sähkö etenee tavallista nopeammin kammiotasolle, on PQ-aika sydänfilmissä eli EKG:ssa normaalia lyhyempi, eli alle 120 ms. Kyseessä on silloin tavallisesti synnynnäinen poikkeavuus eli oikorata, jossa nopeasti sähköä johtava lihassäie yhdistää eteisen sinussolmukkeen ja eteiskammiosolmukkeen tai kammiotasolle vievät sähkön johtumiseen erilaistuneet solut. Sydämen ”sähköjohdot” ovat siis yhdistyneet väärin. Tällainen oikotie voi altistaa nopeille eteisperäisille rytmihäiriökohtauksille.

Normaalin näköinen EKG, jossa PQ-aika on alle 120 ms, herättää epäilyn ns. LGL- eli Lown-Ganong-Levine -oireyhtymästä. Siinä oikorata johtaa sähkön tavallista nopeammin eteisestä suoraan ohi eteiskammiosolmukkeen kammioiden sähköverkkoon. Suurella osalla näistä potilaista ei kuitenkaan ole oikorataan liittyviä rytmihäiriöitä. Tällaiseen EKG-löydökseen voikin suhtautua varsin rauhallisesti, eikä lisäselvityksiä tarvita, ellei tykytyskohtauksia ole esiintynyt.

Jos tykytyskohtauksia tulee, ne olisi hyvä saada rekisteröityä sydänfilmille. Oireita aiheuttava oikorata voidaan katkaista ablaatio- eli katetrihoidolla.

Iän mukana rytmihäiriö nimeltä eteisvärinä yleistyy. Eteisvärinän yhteydessä aikaisemmin merkityksetön oikorata voi tuoda oman lisänsä hoitoon. Ylimääräinen johtorata voi lisätä syketaajuutta eteisvärinän aikana ja nostaa sen haitallisen nopeaksi. Tätä voidaan estää riittävällä beetasalpaajalääkityksellä. Normaalin rytmin aikana EKG:ssa näkyvä lyhyt PQ-aika onkin hyvä syy tarkistaa riittävä beetasalpaus potilaalla, jolla esiintyy eteisvärinää.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.