Olen lopettanut e-pillerit viime talvena syötyäni niitä 20 vuotta. Kuukautiset eivät ole vieläkään alkaneet, huolestunko turhaan? Minulla ei ole lapsia. Olen 40-vuotias, voinko tulla raskaaksi, vaikka ei ole kuukautisia vai olenko jo tulossa vaihdevuosiin?

Kysyjää mietityttää kaksi asiaa: miksi kuukautiset eivät ole käynnistyneet e-pillerien lopetuksen jälkeen ja voiko hän vielä 40-vuotiaana tulla raskaaksi.
Naisen ikä vaikuttaa raskaaksi tulon mahdollisuuteen merkittävästi.

Parhaimmillaan naisen hedelmällisyys on 20–25-vuotiaana, ja raskaaksi tulon mahdollisuus alkaa heikentyä jo 35 vuoden iässä. Tämä johtuu munasarjojen ”vanhenemisesta”, johon liittyy munarakkuloiden määrän väheneminen ja munasolujen laadun heikkeneminen. Yksilöllisiä eroja hedelmällisyyden vähenemisessä on kuitenkin paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös naisen vaihdevuosi-iässä on suuria eroja: se vaihtelee 40 ja 60 ikävuoden välillä. Menopaussi-ikä ja hedelmällisyyden aleneminen ovat yhteydessä toisiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuukautisten poisjäämisestä käytetään termiä amenorrea. Lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois yli 3 kuukaudeksi. Tavallisin syy on raskaus, joten raskaustesti tehdään ennen muita tutkimuksia. Jos kuukautishäiriöiden takana on jokin voimakas stressitilanne (työpaikan vaihto, muutto, läheisen vaikea sairaus), voi rauhassa odotella tilanteen tasoittumista.

Jos taas kuukautishäiriön taustalla on yli- tai alipaino, syömishäiriö tai poikkeavan runsas liikunta, pitää pyrkiä tasapainoon ravitsemuksen ja liikunnan välillä.

Amenorrean syyn selvittely alkaa yleistutkimuksella, jonka lisäksi tehdään gynekologinen tutkimus. Munasarjojen estrogeenituotanto voidaan selvittää ns. keltarauhashormonitestillä (10 vrk:n jakso keltarauhashormonia sisältäviä tabletteja).

Jos estrogeenituotanto on riittävä, tablettikuuria seuraa muutaman päivän sisällä kuukautistyyppinen vuoto. Jos vuotoa ei tule tai kuukautiset ovat olleet pois yli 6 kuukautta, selvitetään hormonitilanne verikokeilla. Ensimmäiset tutkimukset ovat kilpirauhasen toimintaa mittaava TSH sekä aivo­lisäkkeen maitohormoni, prolaktiini. Tarkemmin munasarjojen toimintaa tutkitaan määrittämällä aivolisäkehormonit FSH ja LH. Gynekologi voi myös tehdä ultraäänitutkimuksen, jonka avulla arvioidaan munasarjojen toimintaa.

Aiemmin käytettiin diagnoosia ”post-pill amenorrea”; joka tarkoitti kuukautisten puuttumista e-pillerin lopetuksen jälkeen. Silloin ajateltiin, että ehkäisypillerit olivat tavalla tai toisella aiheuttaneet kuukautiskierron häiriön. Nykyisin tiedetään, että ilmiön takana ovat samat syyt kuin yleensä amenorreassa. Tilanne on kenties kehittynyt vuosien aikana, mutta e-pillerin aikana oire ei ole tullut esiin, koska pilleri aikaansaa säännölliset tyhjentymisvuodot.
Kysyjän kannattaa siis hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla