Olen lopettanut e-pillerit viime talvena syötyäni niitä 20 vuotta. Kuukautiset eivät ole vieläkään alkaneet, huolestunko turhaan? Minulla ei ole lapsia. Olen 40-vuotias, voinko tulla raskaaksi, vaikka ei ole kuukautisia vai olenko jo tulossa vaihdevuosiin?

Kysyjää mietityttää kaksi asiaa: miksi kuukautiset eivät ole käynnistyneet e-pillerien lopetuksen jälkeen ja voiko hän vielä 40-vuotiaana tulla raskaaksi.
Naisen ikä vaikuttaa raskaaksi tulon mahdollisuuteen merkittävästi.

Parhaimmillaan naisen hedelmällisyys on 20–25-vuotiaana, ja raskaaksi tulon mahdollisuus alkaa heikentyä jo 35 vuoden iässä. Tämä johtuu munasarjojen ”vanhenemisesta”, johon liittyy munarakkuloiden määrän väheneminen ja munasolujen laadun heikkeneminen. Yksilöllisiä eroja hedelmällisyyden vähenemisessä on kuitenkin paljon.

Myös naisen vaihdevuosi-iässä on suuria eroja: se vaihtelee 40 ja 60 ikävuoden välillä. Menopaussi-ikä ja hedelmällisyyden aleneminen ovat yhteydessä toisiinsa.

Kuukautisten poisjäämisestä käytetään termiä amenorrea. Lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois yli 3 kuukaudeksi. Tavallisin syy on raskaus, joten raskaustesti tehdään ennen muita tutkimuksia. Jos kuukautishäiriöiden takana on jokin voimakas stressitilanne (työpaikan vaihto, muutto, läheisen vaikea sairaus), voi rauhassa odotella tilanteen tasoittumista.

Jos taas kuukautishäiriön taustalla on yli- tai alipaino, syömishäiriö tai poikkeavan runsas liikunta, pitää pyrkiä tasapainoon ravitsemuksen ja liikunnan välillä.

Amenorrean syyn selvittely alkaa yleistutkimuksella, jonka lisäksi tehdään gynekologinen tutkimus. Munasarjojen estrogeenituotanto voidaan selvittää ns. keltarauhashormonitestillä (10 vrk:n jakso keltarauhashormonia sisältäviä tabletteja).

Jos estrogeenituotanto on riittävä, tablettikuuria seuraa muutaman päivän sisällä kuukautistyyppinen vuoto. Jos vuotoa ei tule tai kuukautiset ovat olleet pois yli 6 kuukautta, selvitetään hormonitilanne verikokeilla. Ensimmäiset tutkimukset ovat kilpirauhasen toimintaa mittaava TSH sekä aivo­lisäkkeen maitohormoni, prolaktiini. Tarkemmin munasarjojen toimintaa tutkitaan määrittämällä aivolisäkehormonit FSH ja LH. Gynekologi voi myös tehdä ultraäänitutkimuksen, jonka avulla arvioidaan munasarjojen toimintaa.

Aiemmin käytettiin diagnoosia ”post-pill amenorrea”; joka tarkoitti kuukautisten puuttumista e-pillerin lopetuksen jälkeen. Silloin ajateltiin, että ehkäisypillerit olivat tavalla tai toisella aiheuttaneet kuukautiskierron häiriön. Nykyisin tiedetään, että ilmiön takana ovat samat syyt kuin yleensä amenorreassa. Tilanne on kenties kehittynyt vuosien aikana, mutta e-pillerin aikana oire ei ole tullut esiin, koska pilleri aikaansaa säännölliset tyhjentymisvuodot.
Kysyjän kannattaa siis hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.