Olen alipainoinen nuori mies. Pituutta minulla on 179 cm ja paino yleensä 52–53 kg, ylimmillään 54 kg. Painoni on neljä vuotta pysynyt näissä lukemissa vaikka syön mielestäni ihan normaalisti (6–8 kertaa päivässä) eikä rasvaisemmankaan ruoan syönti ole auttanut. Syönnin jälkeen vatsani turpoaa ja sitä kestää yleensä noin 15 minuuttia. Myös huuleni turpoavat esimerkiksi leivän syönnin jälkeen ja kasvoihin ja silmiin on tullut viime aikoina turvotusta. Kärsin aknesta ja pari viikkoa sitten alkoi lähteä hiuksia. Voisiko nämä vaivat viitata keliakiaan?

Ilmoittamiesi lukeminen perusteella painoindeksisi on noin 16,5, joka on kyllä selvästi alipainoinen lukema. Painosi on neljä vuotta ollut näissä lukemissa, mitä se sitten oli aikaisemmin? Oletko laihtunut vai eikö murrosiän kasvupyrähdyksen jälkeen paino ole tuon enempään ollutkaan? Ovatko vanhempasi tai ainakin toinen heistä ollut samoin nuorena hyvin laiha? Ilmoitat syöväsi 6–8 kertaa päivässä, mutta syömiskertojen lisäksi tietysti olennaista on, mitä näillä kerroilla laittaa suuhunsa. Harjoitatko lisäksi jotakin energiaa kuluttavaa urheilua?

Syömiseen liittyvät vaivat kyllä viittaavat siihen, että kannattaisi tutkia, onko kyseessä jokin ravinnon imeytymishäiriö, kuten keliakia. Myös hormonitoimintaa ehkä kannattaisi selvittää. Keskustelu oman lääkärisi ja muutamat yksinkertaiset laboratoriokokeet tuovat asiaan selvyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla