Olen 22-vuotias nainen. Minua kiusaa peräaukostani roikkuva nahkarepale. Ongelma ilmaantui 3 vuotta sitten sen jälkeen, kun harrastin anaaliyhdyntää. Repaleen voi työntää peräaukkoon, mutta tulee ulos heti. Se ei haittaa ulostamista, mutta on muuten kiusallinen.

Helsingin Marian sairaalan kirurgian apulaisylilääkäri Veikko Remes arveli kuvauksen perusteella, että kyseessä on peräaukon seudun polyyppi, joka on yleensä varrellinen limakalvon (tai ihon) kasvama. Niitä on monenlaisia. Jotkut harvinaisemmat polyypit voivat joskus muuttua syöpäkasvaimiksi, mutta tämänlaatuinen polyyppi on hyvänlaatuinen eli se ei muutu syöväksi. Polyyppeja voi tulla itsestään, mutta usein jokin ärsytys, esimerkiksi tulehdus, voi saada niitä aikaan. Sen sijaan anaaliyhdynnällä ei pitäisi olla polyyppinen synnyssä mitään osaa.

Tällainen polyyppi on vaaraton, mutta se kannattaa poistaa, jos se on häiritsevän iso. Tässä ilmeisesti on näin. Jos polyypin kanta on "hollilla", helposti peräaukon kautta tavoitettavissa, poisto onnistuu vastaanotolla paikallispuudutuksessa. Syvemmällä sijaitseva polyyppi poistetaan leikkaussalissa.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla