Olen 21-vuotias nainen ja minulla on vuoden verran ollut ongelmia polven kanssa. Polvi kipeytyy pienimmästäkin rasituksesta. Portaita alas mennessä polvessa tuntuu vihlaisu. Aina kyykistyessä polvi rutisee ja paukahtelee kovaäänisesti. Juostessa jo 20 metrin jälkeen polvea rupeaa vihlomaan niin paljon, että joudun kävelemään. Polveen ei ole sattunut mitään vammaa, vaan se on kipeytynyt pikku hiljaa. Välillä kävellessäkin saattaa vihlaista niin kovasti, että jalka pettää alta. Polvesta on otettu pari kuukautta sitten röntgenkuvat, mutta niissä ei ollut mitään poikkeavaa. Polvi paranee levolla mutta kipu uusiutuu aina. Mikä polvessani voi olla?

Polven kipujen määrittely ilman potilaan tutkimista vastaanotolla ja mahdollisia kuvantamistutkimuksia on luonnollisesti vain arvailua. Kivun esiintymisestä voi kuitenkin tehdä päätelmiä.

Polven kipeytyminen portaita alas kulkiessa ja rutina kyykistyessä viittaa aika vahvasti nivelkierukassa olevaan rosoon, joka reisiluun pään nivelpintaa vastaan painuessaan aiheuttaa vihlaisun. Tähän sopii sekin, että polvi kipeytyy nopeasti juostessa ja väliin tuntuu pettävän alta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kierukkavamman syntyminen kuitenkin edellyttää yleensä jonkinlaista vammaa. Se voi syntyä melko huomaamatta, ei siis välttämättä iskun tai tapaturman seurauksena. Joskus vammaksi riittää, että jalka kiertyy ja kehon paino putoaa jalan päälle. Nivelpinnoissa voi toki olla muistakin syistä johtuvia vaurioita, ja ne edellyttävät tarkempia tutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kierukka- tai muut polven tuki­kudosvammat, kuten esimerkiksi ristisidevammat, eivät näy röntgenkuvassa. Näiden kudosten kuvaaminen tehdään yleensä magneettikuvauksena. Tässäkin tapauksessa sellainen on luultavasti tehtävä, jos vaiva on jatkunut kuukausia eikä osoita lievenemisen merkkejä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulla samaan vaivaan auttaa hieronta, se laukaisee liian lihaskireyden ja polven liikerata normalisoituu.

  • ylös 10
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla