Miten ruusufinni käyttäytyy auringossa? Voinko käydä solariumissa, jos käytän Tetralysal-lääkitystä?

Kysyjä varmasti tuntee tautinsa, mutta muille lukijoille pari sanaa ruusufinnistä eli acne rosaceasta: Punoitusta, aknea muistuttavia näppyjä ja laajentuneita verisuonia iholla, etenkin kasvojen keskiosissa. Syytä ei tiedetä. Ihovaivaa voivat pahentaa auringonvalo, saunominen, kuumat juomat ja mausteet, mutta reagointi näihin on yksilöllistä.

Monia ihotauteja auringonvalo auttaa (esimerkiksi psoriaasia ja tavallista aknea), mutta ei ruusufinniä. Päinvastoin, aurinko voi ärsyttää ihoa entisestään. Siksi ruusufinnin kanssa ei pidä mennä solariumiin. Keväisin ja kesäisin iho kannattaa suojata aurinkovoiteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen syy olla menemättä solariumiin on Tetralysal-lääke. Se sisältää tetrasykliini-nimistä antibioottia, jonka tunnettu sivuvaikutus on aurinkoherkkyys. Lääke tehoaa usein ruusufinniin, mutta solariumiin sen kanssa ei ainakaan pidä mennä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruusufinni on kummallinen sairaus, sillä se käyttäytyy eri tavoin kuin useimmat muut ihotaudit. Kortisonivoiteet ovat tavallisia lääkkeitä moniin ihotauteihin, mutta ruusufinnissä ne ovat kielletyt, sillä ihottuma vain pahenee niistä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla