Olen eläkkeellä oleva mummo ja haluaisin tietoja fibromyalgiasta. Onko olemassa lääkettä, joka parantaa sen?

Fibromyalgia on suomennettu sanoilla pehmytkudoskipuilu tai pehmytkudosreuma. Se on mystinen sairaus, jossa on kipuja ero puolilla kehoa. Vartaloa ja jäseniä tunnustellen löytyy useita kipeitä kohtia. Tilaan liittyy uupumusta, masennusta, huonounisuutta, turvotusten tunnetta, puutumisia ja pistelyjä eri puolilla kehoa. Fibromyalgiassa on siis monenlaisia oireita yhtä aikaa.

Sairauden syytä ei tiedetä. Tutkijat kiistelevät siitä, onko kyseessä itsenäinen sairaus vai eri syistä johtuva oireiden suma. Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa. Tulehduskipulääkkeet, esimerkiksi ibuprofeeni ja aspiriini, eivät auta. Amitriptyliini-nimisellä lääkkeellä, joka on alun perin masennuslääke, on saatu helpotusta oireisiin, mutta sekään ei pysty sairautta parantamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaita hoitotuloksia on saatu liikunnasta. Fibromyalgiasta kärsivälle pyritään laatimaan kuntoutusohjelma, johon liittyy säännöllistä liikuntaa: kävelyä, pyöräilyä, uintia, hiihtoa. Kovin helppoa kuurin aloittaminen ei ole, kun joka paikkaa särkee. Mutta sitkeä yrittäjä palkitaan, sillä vaivat lievenevät huomattavasti kunnon noustessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Annikki

Kiitos näistä tiedoista.
Minulla näitä kaikkia vavoja joita lääkäri kirjoitti.
Tulin iloiseksi kun sain tietää, että ne johtuivat tästä fyromyalkiasta.
Kiitos.

  • ylös 14
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla