Minulla on kaularangan vaivoja ja kysyisin, onko kaularangan kuluma ja madaltuma sama asia. Voiko kaularankaan tulla välilevyn pullistuma, ja jos voi, mitkä ovat oireet?

Nivelten kuluma on kansankielinen sana nivelrikolle. Siinä nivelten pinta peittävä rusto rappeutuu ja jättää luupinnat vastakkain. Nivelrikossa niveliin ilmaantuu muitakin muutoksia kuin ruston kuluminen. Nivelten reunoihin voi tulla lisää luuta, mikä näkyy röntgenkuvassa "luupiikkeinä".

Selkärangan nikamien "kuluma" on pääasiassa luiden reunojen liikakasvua. Sitä todetaan itse nikaman kulmissa ja nikaman haarakkeiden välisissä pikkunivelissä. Tämä on ikääntyvillä ihmisillä erittäin yleistä. Olen kuullut erään asiantuntijan vertaavan ilmiötä vanhenemisen aiheuttamiin ihon ryppyihin. Pelkkä kaularangan nivelrikon näkyminen röntgenkuvissa ei automaattisesti merkitse, että niskan vaivat johtuisivat siitä. Samanlaisia muutoksia näkyy monilla täysin oireettomilla henkilöillä.

Kysymyksessä mainittu kaularangan madaltuma tarkoittanee nikaman välin madaltumaa. Itse kaulanikaman madaltuma merkitsee nikaman murtumaa, joka syntyy vamman seurauksena. Nikaman välin madaltuma liittyy nikamien välissä olevien rustolevyjen rappeutumiseen. Samanlaista rappeumaa ilmenee yleisempänä lannerangassa.

Röntgenkuvissa näkyvä nikamien välin madaltuminen ei aina aiheuta mitään oireita. Joskus rappeutunut välilevy pullistuu ulospäin ja painaa nikamien välistä tulevaa hermoa. Tästä hermojuuren pinteestä voi aiheutua kovia kipuja ja myös tunnottomuutta yläraajassa sillä alueella, jota hermo hermottaa. Ilmiö on sama kuin paljon tunnetummassa "iskias-vaivassa". Siinä lannenikamien välilevy painaa hermojuurta, joka hermottaa alaraajaa, jossa oireet tuntuvat.

Välilevyn pullistuma kaularangan alueella on paljon harvinaisempi kuin lannerangassa. Sitä ei suinkaan tarvitse epäillä ensimmäiseksi, jos on niskavaivoja. Kokenut lääkäri pystyy oireiden ja vastaanotolla tapahtuvan tutkimuksen perusteella päättelemään, voiko vaivojen takana olla kaularangan välilevyn pullistuma.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Pakotus

Tietoa kaularangan ongelmista?

Kolme ylintä nikamaa kasvanut yhteen mutta juuritus hyvä enkä ole asiasta tiennyt vasta kuin nyt röntgenkuvannan jälkeen! On kuulema synnynnäinen! Toden näköisesti oikean puoleinen kolme viikkoa kestänyt summittainen pään vihlominen ei johdukkaan niskaskaongelmista vaikka aamulla niskakin on jäykkä! Pitäisiköhän hakeutua tarkempiin päänkuvauksiin! Tämä ei ole tavallista päänsärkyä! Olen 63 vuotias nainen!
Lue kommentti
en kestä

Tietoa kaularangan ongelmista?

Hei minulla on ns.ankyloosi vasemmalla c3/4 jossa lisäluu tuntuu käteen näin sanoi fysiatri vuosi sitten voiko tuo lisäluu painaa hermoa kun siinä kohtaa tuntuu kovaa poltetta vaatii kovia kipulääkkeitä, minulle on tehty myös kaularangan välilevytyrä leikkaus 3 vuotta sitten mutta implantti ei luutunut painoi päätelevyyn on runsas 2 mm listeesi, leikattiin uudelleen v.2017 alussa levytys, luudutus omasta luusta, edelleen molempiin käsiin polttavat kivut alas asti pikkusormiin tuntuu kuin...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.