Minulla on kaularangan vaivoja ja kysyisin, onko kaularangan kuluma ja madaltuma sama asia. Voiko kaularankaan tulla välilevyn pullistuma, ja jos voi, mitkä ovat oireet?

Nivelten kuluma on kansankielinen sana nivelrikolle. Siinä nivelten pinta peittävä rusto rappeutuu ja jättää luupinnat vastakkain. Nivelrikossa niveliin ilmaantuu muitakin muutoksia kuin ruston kuluminen. Nivelten reunoihin voi tulla lisää luuta, mikä näkyy röntgenkuvassa "luupiikkeinä".

Selkärangan nikamien "kuluma" on pääasiassa luiden reunojen liikakasvua. Sitä todetaan itse nikaman kulmissa ja nikaman haarakkeiden välisissä pikkunivelissä. Tämä on ikääntyvillä ihmisillä erittäin yleistä. Olen kuullut erään asiantuntijan vertaavan ilmiötä vanhenemisen aiheuttamiin ihon ryppyihin. Pelkkä kaularangan nivelrikon näkyminen röntgenkuvissa ei automaattisesti merkitse, että niskan vaivat johtuisivat siitä. Samanlaisia muutoksia näkyy monilla täysin oireettomilla henkilöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysymyksessä mainittu kaularangan madaltuma tarkoittanee nikaman välin madaltumaa. Itse kaulanikaman madaltuma merkitsee nikaman murtumaa, joka syntyy vamman seurauksena. Nikaman välin madaltuma liittyy nikamien välissä olevien rustolevyjen rappeutumiseen. Samanlaista rappeumaa ilmenee yleisempänä lannerangassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Röntgenkuvissa näkyvä nikamien välin madaltuminen ei aina aiheuta mitään oireita. Joskus rappeutunut välilevy pullistuu ulospäin ja painaa nikamien välistä tulevaa hermoa. Tästä hermojuuren pinteestä voi aiheutua kovia kipuja ja myös tunnottomuutta yläraajassa sillä alueella, jota hermo hermottaa. Ilmiö on sama kuin paljon tunnetummassa "iskias-vaivassa". Siinä lannenikamien välilevy painaa hermojuurta, joka hermottaa alaraajaa, jossa oireet tuntuvat.

Välilevyn pullistuma kaularangan alueella on paljon harvinaisempi kuin lannerangassa. Sitä ei suinkaan tarvitse epäillä ensimmäiseksi, jos on niskavaivoja. Kokenut lääkäri pystyy oireiden ja vastaanotolla tapahtuvan tutkimuksen perusteella päättelemään, voiko vaivojen takana olla kaularangan välilevyn pullistuma.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Pakotus

Kolme ylintä nikamaa kasvanut yhteen mutta juuritus hyvä enkä ole asiasta tiennyt vasta kuin nyt röntgenkuvannan jälkeen! On kuulema synnynnäinen!
Toden näköisesti oikean puoleinen kolme viikkoa kestänyt summittainen pään vihlominen ei johdukkaan niskaskaongelmista vaikka aamulla niskakin on jäykkä!
Pitäisiköhän hakeutua tarkempiin päänkuvauksiin! Tämä ei ole tavallista päänsärkyä! Olen 63 vuotias nainen!

  • ylös 18
  • alas 15
en kestä

Hei minulla on ns.ankyloosi vasemmalla c3/4 jossa lisäluu tuntuu käteen näin sanoi fysiatri vuosi sitten voiko tuo lisäluu painaa hermoa kun siinä kohtaa tuntuu kovaa poltetta vaatii kovia kipulääkkeitä, minulle on tehty myös kaularangan välilevytyrä leikkaus 3 vuotta sitten mutta implantti ei luutunut painoi päätelevyyn on runsas 2 mm listeesi, leikattiin uudelleen v.2017 alussa levytys, luudutus omasta luusta, edelleen molempiin käsiin polttavat kivut alas asti pikkusormiin tuntuu kuin jänteet olisivat kireällä kaularangassa todettu lievä krooninen hermojuurivaurio c6 molemmin puolin mitä teen, auttaisiko kipustimulaattori.

  • ylös 11
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla