Miten täysin raittiilla ihmisellä voi olla rasvamaksa? Miten sitä hoidetaan? Paraneeko se koskaan kokonaan?

Rasvamaksa on nimitys tilalle, jossa maksasoluihin kertyy runsaasti rasvaa. Se on sitä samaa rasvaa, jota meillä kaikilla on rasvakudoksessamme. Rasvamaksa ei aiheuta mitään vaivoja, joten sen olemassaoloa ei voi tietää ilman tutkimuksia. Yleensä se todetaan, kun jostain syystä otetaan maksan toimintaa mittaavia verikokeita. Rasvamaksaa voidaan tutkia tarkemmin maksan ultraäänitutkimuksella. Epäselvissä tilanteissa diagnoosin varmistaa maksanäytteen mikroskooppinen tutkimus.

Normaalisti maksasoluissa ei ole rasvaa. Kysyjä näyttää tietävän, että runsas alkoholin käyttö voi johtaa rasvamaksaan. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy, sillä ilmiö todetaan usein myös lihavilla ja aikuistyypin diabeetikoilla. Rasvan kertyminen maksaan vaihtelee yksilöllisesti. Joillakin jo kohtalainen ylipaino rasvoittaa maksaa, toisaalta on hyvin lihavia henkilöitä, joilla ei ole rasvaa maksassa. Ruoan rasva ei suoraan kerry maksasoluihin. Kyseessä on solujen aineenvaihdunnan häiriö, jonka vuoksi niissä muodostuu liikaa rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lievä rasvamaksa on yleinen ja onneksi melko viaton tila. Yleensä se ei johda maksan toiminnan häiriöihin. Jos maksa on runsaasti rasvoittunut, etenkin jos syynä on runsas alkoholin käyttö, joillekin voi vuosien kuluessa hiljalleen kehittyä maksakirroosi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rasvamaksaa ei voida hoitaa lääkkeillä, eikä rasvaa voi helposti poistaa millään muullakaan hoidolla. Rasvamaksa ei kuitenkaan ole mikään pysyvä tila. Maksasolujen rasva vähenee tai häviää kokonaan, kun vähennetään alkoholin käyttöä, laihdutetaan tai hoidetaan diabetesta mahdollisimman hyvin.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Rasvamaksan kyllä saa vaikka ei ole koskaan käyttänyt alkoholia eikä limsoja ja energiajuomia. Itsltäni on leikattu sappirakko pois sakean sappinesteen takia ja siinä todettu että maksa repaleinen, Maksa ja sappi ovat y7hteydessä toisiinsa läheisesti.

  • ylös 11
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla