Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 60 v. nainen. Minulla on todettu bipolaarihäiriö, johon lääkkeenä lamiktaali (400 mg/vrk), lisäksi oksatsepaami (60 mg/vrk) ja amitriptyliini (2 tablettia/vrk). Ketiapiinin käyttö aiheutti levottomat jalat -oireyhtymän, jonka vuoksi lopetin sen käytön. Minua askarruttaa, onko käyttämilläni lääkkeillä haittavaikutuksia aivoihini? Minulla oli verenkiertohäiriö aivoissa 2011, jonka jälkeen kognitiiviset kykyni heikentyivät. Haluaisin tietää tyhmentävätkö käyttämäni lääkkeet minua? Muistan asioita huonosti enkä aina ymmärrä asioita. Toisaalta tietokoneen käyttö ei tuota ongelmia. Minulla on lisäksi diabeteksen esiaste, astma, nivelrikko ja refluksitauti. Dementiaa tai Alzheimeria ei todettu tutkimuksissa 2011.

Ikääntyessämme etenkin nimi- ja tilamuisti heikkenevät jonkin verran kaikilla ilman, että muistin heikkeneminen johtuisi lääkkeistä tai että olisi dementia.

Monet psyykenlääkkeet ja myös muut lääkkeet voivat kuitenkin huonontaa muistia. Käyttämistäsi lääkkeistä ainakin oksatsepaamin ja antikolinergisen vaikutuksen omaava amitriptyliinin tiedetään jonkin verran heikentävän muistia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On myös mahdollista, että jotkut muissa sairauksissa käyttämäsi lääkkeet voivat heikentää muistia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bentsodiatsepiinien (esim. oksatsepaami) pitkäaikainen käyttöön on joissakin tutkimuksissa liittynyt jonkin verran kohonnut dementian riskiä, mutta tätä ei ole vahvistettu läheskään kaikissa tutkimuksissa

Yleisesti ottaen iäkkäiden ihmisten kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää samanaikaisesti mahdollisimman vähän muistia heikentäviä lääkkeitä, koska ne vahvistavat toistensa vaikutuksia kognitiivisiin toimintoihin.
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Nämä "lopeta vallitsevat lääkitykset / hoidot ja muuta elämäsi tämän & tämän ravinneideologian mukaiseksi" -tyyliset kommentit kannattaa yleensä jättää omaan arvoonsa tai ainakin ottaa suurella kriittisyydellä.

Noista lääkkeistähän voi sen selkeästi todeta, että bentsodiatsepiinit eli rauhoittavat lääkkeet vaikuttavat normaalina vaikutusaikanaan tietenkin myös kognitiivisiin toimintoihin. Kuten lyhytkestoiseen ("työ-")muistiin, ajattelun tarkkuuteen yms. Tietoiset toiminnot ovat kirkkaampia, kun lääkkeen vaikutus häipyy. Vaikutukset voi sitten huomata sen mukaisesti, miten pitkäkestoinen kulloisenkin lääkkeen vaikutus on. Jotkut ovat pitkäkestoisempia, jotkut lyhytkestoisia.

  • ylös 13
  • alas 14

Lääkkeitten  käyttöä ei kannata lopettaa ennekuin on jutellut lääkärin kanssa koska ainakin tuossa on Skitsofrenian vaara. Hyvä on silti käyttää terveellisiä ruokalajeja Kalaa ja sieniäkin Runsaasti kasviksia, hedelmiä, pähkinöitäkin ja kysellä talvella tarpeellisia  mineraaleja ja vitamiinejä. Minulla mangeseum. kalkki D, C ja  B vitamiini

  • ylös 13
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla