Voiko välilevyn pullistuma aiheuttaa kipuja virtsarakossa ja eturauhasessa?

Aluksi hieman tietoa välilevyistä ja hermoista. Kehoomme ja raajoihimme tulevat hermot ovat peräisin selkäytimestä, joka on nikamien suojaama herkkä kaapelikimppu. Jokaisessa nikamanvälissä selkäytimestä lähtee hermoja, joita nimitetään hermojuuriksi. Niistä muodostuvat varsinaiset hermot, jotka vievät käskyjä lihaksille ja tuovat aisteista viestejä aivoihin.

Jokaisen nikaman välissä on rustolevy. Rusto saattaa rappeutua, ja siitä voi pullistua osa ulospäin. Jos pullistuma painaa hermojuurta, ilmaantuu oireita sille alueelle, missä hermojuuren kautta kulkevat hermosäikeet vaikuttavat. Siksi oireita voi olla esimerkiksi jalassa, vaikka vika on lannerangan alueella selässä. Lannenikamien välistä tulevat hermojuuret muodostavat jalkoihin vievän suuren iskiashermon ja sen hermottaman alueen vaivoja sanotaan iskiasoireiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Välilevyn pullistuman aiheuttamat oireet riippuvat siitä, missä nikamanvälissä pullistuma on. Esimerkiksi jos toisen lannenikaman hermojuuri on puristuksessa, kipu tuntuu reiden etupinnalla. Viidennen lannenikaman juuren puristus tuntuu isossa varpaassa. Oireina voi olla myös jalkojen lihasten heikkoutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välilevyjen pullistumaan ei yleensä liity rakon tai peräsuolen kipuja. Joskus harvoin hermopuristus voi kuitenkin olla niin alhaalla ristinikamien tasolla, että kipu tuntuu lantion pohjassa (niin sanottuna ratsupaikan kipuna). Silloin mukana on usein myös virtsarakon tai peräsuolen toiminnan häiriöitä. Jos oireena on vain virtsarakossa tai eturauhasen seudussa tuntuvat särky, vika on yleensä muualla kuin välilevyissä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulla on todettu, juuri tuo kaikki, mitä tuohon on kirjoitettu. Suurin kipu on jalassa, liikkelle lädettäessä. Hirveä tuska, välillä meinaa taju lähteä. Lääke(lyricaa vastaava(orion) aamulla150mg, illala75mg. Joa auttaisivat? T. Vepa

  • ylös 29
  • alas 38
Sisältö jatkuu mainoksen alla