Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minua vaivaavat jatkuvat vatsakivut. Reagoin kaikkeen vatsallani. Olen jännittäjätyyppiä ja vatsani alkaa toimia heti, kun on jokin meno tai tapaaminen. Vatsani on tähystetty kaksi kertaa, eikä mitään poikkeavaa ole löytynyt. Olen saanut vähän apua Somac 20 mg –lääkkeestä, jota käytän päivittäin. Voiko lääkkeen pitkäaikainen käyttö olla vaaraksi terveydelle? Onko muita keinoja rauhoittaa ”vatsahermoja”?

Maha-suolikanavan toimintaa säätelee tahdosta riippumaton autonominen hermosto sekä suoliston oma sisäinen hermojärjestelmä. Lisäksi säätelyyn osallistuu useita eri hormoneja. Jo pureskellessa ruokaan sekoittuu sylkeä, jossa on ravinteita hajottavia entsyymejä. Hienonnettu ruokamassa siirtyy mahalaukkuun, joka erittää ruoan joukkoon limaa, lisää entsyymejä ja suolahappoa. Mahahappo tuhoaa useimmat ruoan mukana tulleet pieneliöt. Mahalaukku annostelee ruoan ohutsuoleen pieninä annoksina, joita suoliston pulssimainen supistelu kuljettaa eteenpäin. Ohutsuolessa ravinteet imeytyvät suolinukan läpi verenkiertoon. Paksusuoli poistaa ruokamassasta vettä, ja se tiivistyy peräsuolen kautta poistettavaksi ulosteeksi.

Stressitilanteessa on tarkoituksenmukaista, että sydän-, verenkierto- ja hengityselimistön toiminta kiihtyy, mutta suolisto lamaantuu. Lepotilassa tapahtuu päinvastoin elimistön täydentäessä ponnistuksessa kuluneita energiavarastojaan. Maha-suolikanavan toiminnan säätelyyn osallistuu toistakymmentä eri välittäjäainetta ja hormonia ja toiminnallisia häiriöitä voi tapahtua monimutkaisen koneiston useissa osissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liiallinen hapon eritys ärsyttää mahan limakalvoa, jolloin syntyy katarri. Pitkäaikainen ärsytys altistaa mahahaavan kehittymiselle, jossa kuitenkin tärkein tekijä on helikobakteeri. Mahan liiallinen supistelu tuntuu vatsakipuna ja suolistossa puolestaan kiihtyneen supistelun seurauksena uloste ei ehdi tiivistyä riittäväsi vaan pysyy vesipitoisena ja johtaa ripuliin. Kysyjän kuvaama ”vatsan toiminnan alkaminen” stressaavissa tilanteissa tarkoittanee tällaista oiretta, jota opiskelijoiden piirissä kutsutaan myös tenttiripuliksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Somac-lääkkeen helpottava vaikutus osoittaa, että kysyjän vatsavaivoista ainakin osa johtuu runsaasta haponerityksestä. Tällaista happosalpaajaa voi käyttää turvallisesti, kun vatsa on tähystetty ja mahakatarri, -haava tai -syöpä on poissuljettu.

Yleisiä vatsakipujen syinä olevia sairauksia ovat keliakia ja laktoosinsietokyvyn puute (laktoosi-intoleranssi), jotka voidaan osoittaa laboratoriotutkimuksilla tai dieettikokeilulla. Keliakiaa epäilevä voi jättää kotimaiset viljat pois ja laktoosi-intoleranssia epäilevä maitotuotteet ja seurata, kuinka vatsan toiminta muuttuu.
Tavallinen toiminnallinen vaiva on ärtyneen paksusuolen oireyhtymä, johon sopivalla ruokavaliolla voidaan saada helpotusta. Liialliseen, stressaaviin tilanteisiin liittyvään ripuliin voi käyttää tilapäisesti loperamidia (Imodium) ja ilmavaivoihin suolistonesteen pintajännitystä alentavia tippoja (Cuplaton), joita molempia saa ilman reseptiä.

Mahahermojen rauhoittamiseen on käytetty rauhoittavia lääkkeitä sisältäviä yhdistelmiä, mutta niitä en suosittele, koska säännöllinen käyttö altistaa riippuvuuden kehittymiselle. Yleiset stressinhoitokeinot, riittävä uni, liikunta ja kuitupitoinen ravinto ovat kaikille herkkävatsaisille suositeltavia perushoitoja. Hankalat oireet kannattaa selvittää gastroenterologian erikoislääkärin vastaanotolla.

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla