Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minua vaivaavat jatkuvat vatsakivut. Reagoin kaikkeen vatsallani. Olen jännittäjätyyppiä ja vatsani alkaa toimia heti, kun on jokin meno tai tapaaminen. Vatsani on tähystetty kaksi kertaa, eikä mitään poikkeavaa ole löytynyt. Olen saanut vähän apua Somac 20 mg –lääkkeestä, jota käytän päivittäin. Voiko lääkkeen pitkäaikainen käyttö olla vaaraksi terveydelle? Onko muita keinoja rauhoittaa ”vatsahermoja”?

Maha-suolikanavan toimintaa säätelee tahdosta riippumaton autonominen hermosto sekä suoliston oma sisäinen hermojärjestelmä. Lisäksi säätelyyn osallistuu useita eri hormoneja. Jo pureskellessa ruokaan sekoittuu sylkeä, jossa on ravinteita hajottavia entsyymejä. Hienonnettu ruokamassa siirtyy mahalaukkuun, joka erittää ruoan joukkoon limaa, lisää entsyymejä ja suolahappoa. Mahahappo tuhoaa useimmat ruoan mukana tulleet pieneliöt. Mahalaukku annostelee ruoan ohutsuoleen pieninä annoksina, joita suoliston pulssimainen supistelu kuljettaa eteenpäin. Ohutsuolessa ravinteet imeytyvät suolinukan läpi verenkiertoon. Paksusuoli poistaa ruokamassasta vettä, ja se tiivistyy peräsuolen kautta poistettavaksi ulosteeksi.

Stressitilanteessa on tarkoituksenmukaista, että sydän-, verenkierto- ja hengityselimistön toiminta kiihtyy, mutta suolisto lamaantuu. Lepotilassa tapahtuu päinvastoin elimistön täydentäessä ponnistuksessa kuluneita energiavarastojaan. Maha-suolikanavan toiminnan säätelyyn osallistuu toistakymmentä eri välittäjäainetta ja hormonia ja toiminnallisia häiriöitä voi tapahtua monimutkaisen koneiston useissa osissa.

Liiallinen hapon eritys ärsyttää mahan limakalvoa, jolloin syntyy katarri. Pitkäaikainen ärsytys altistaa mahahaavan kehittymiselle, jossa kuitenkin tärkein tekijä on helikobakteeri. Mahan liiallinen supistelu tuntuu vatsakipuna ja suolistossa puolestaan kiihtyneen supistelun seurauksena uloste ei ehdi tiivistyä riittäväsi vaan pysyy vesipitoisena ja johtaa ripuliin. Kysyjän kuvaama ”vatsan toiminnan alkaminen” stressaavissa tilanteissa tarkoittanee tällaista oiretta, jota opiskelijoiden piirissä kutsutaan myös tenttiripuliksi.

Somac-lääkkeen helpottava vaikutus osoittaa, että kysyjän vatsavaivoista ainakin osa johtuu runsaasta haponerityksestä. Tällaista happosalpaajaa voi käyttää turvallisesti, kun vatsa on tähystetty ja mahakatarri, -haava tai -syöpä on poissuljettu.

Yleisiä vatsakipujen syinä olevia sairauksia ovat keliakia ja laktoosinsietokyvyn puute (laktoosi-intoleranssi), jotka voidaan osoittaa laboratoriotutkimuksilla tai dieettikokeilulla. Keliakiaa epäilevä voi jättää kotimaiset viljat pois ja laktoosi-intoleranssia epäilevä maitotuotteet ja seurata, kuinka vatsan toiminta muuttuu.
Tavallinen toiminnallinen vaiva on ärtyneen paksusuolen oireyhtymä, johon sopivalla ruokavaliolla voidaan saada helpotusta. Liialliseen, stressaaviin tilanteisiin liittyvään ripuliin voi käyttää tilapäisesti loperamidia (Imodium) ja ilmavaivoihin suolistonesteen pintajännitystä alentavia tippoja (Cuplaton), joita molempia saa ilman reseptiä.

Mahahermojen rauhoittamiseen on käytetty rauhoittavia lääkkeitä sisältäviä yhdistelmiä, mutta niitä en suosittele, koska säännöllinen käyttö altistaa riippuvuuden kehittymiselle. Yleiset stressinhoitokeinot, riittävä uni, liikunta ja kuitupitoinen ravinto ovat kaikille herkkävatsaisille suositeltavia perushoitoja. Hankalat oireet kannattaa selvittää gastroenterologian erikoislääkärin vastaanotolla.

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti