Olen ollut koko ikäni lihavuuteen taipuvainen. Tiedän että omenatyyppinen lihavuus on haitallista, mutta mitä oikeastaan tarkoittaa se, että rasvaa kertyy vatsaonteloon? Ovatko silloin esimerkiksi maksa, haima ja munuaiset rasvoittuneet ja miten se haittaa terveyttä? Miten omenalihavuudesta pääsee eroon?

Rasva on vatsaontelossa sisälmysten välissä. Kun lihavaa henkilöä leikkaava kirurgi kurkistaa leikkaushaavasta vatsaonteloon, vastaan pursuaa selvää silmin nähtävää rasvaa. Sitä on rasvapalleroina pitkin suolilievettä ja vatsapaitaa, joka on kalvoista muodostunut poimu vatsan sisällä.

Haiman tai munuaisten ympärillä rasvaa voi olla, mutta niiden sisälle sitä ei kerry. Lihavuus ei siten suoraan haittaa näiden elinten toimintaa. Sen sijaan maksasoluihin rasvaa voi kertyä. Tästä käytetään nimitystä rasvamaksa. Siitä ei ole välitöntä haittaa, mutta joillakin voimakas rasvoittuminen voi johtaa hitaasti vuosien kuluessa maksan toiminnan häiriöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vatsaontelon sisällä olevat rasvasolut toimivat vilkkaammin kuin ihon alla olevat. Soluista vapautuu runsaasti rasvahappoja verenkiertoon. Muualla elimistössä soluista vereen siirtyneet aineet kulkeutuvat laskimoita myöten sydämeen, jolloin ne sekoittuvat ja laimenevat kiertävään verimäärään. Vatsaontelon pikkulaskimot yhdistyvät porttilaskimoksi, joka laskee suoraan maksaan. Vilkkaista rasvasoluista vapautuneita rasvahappoja kulkeutuu siten suuria määriä laimentamattomina maksasoluihin. Tämä aiheuttaa erilaisia aineenvaihdunnan häiriöitä ja vyötärölihavuuteen liittyviä sairauksia, joista yleisimmät ovat sokeritauti, kohonnut verenpaine ja häiriöt veren rasvoissa. Sairaudet eivät kehity hetkessä vaan asteittain vuosien kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vatsaontelon liikarasvasta pääsee eroon laihduttamalla. Hiljan ilmestyneet tutkimukset viittaavat siihen, että laihduttaessa rasvaa häviää vatsaontelosta nopeammin kuin ihon alta. Tämä on mainio uutinen. Laihduttaminen vaikuttaa eniten juuri terveyden kannalta tärkeimpään kohtaan.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla