Olen huolissani 40-vuotiaan sukulaismieheni kaatumiskohtauksista monipäiväisen alkoholin käytön yhteydessä. Kaatumisen jälkeen hän on jonkin aikaa tajuton. Pää on kerran tutkittu ja todettu aneurysma. Johtuuko kaatuminen alkoholin käytöstä?

Alkoholi voi aiheuttaa "kaatumiskohtauksia" monella tapaa. Kun on kunnolla juovuksissa, kaatuilee helposti. Oletan kuitenkin, että tässä tarkoitetaan vähän vakavampaa kaatuilua.

Yksi mahdollinen syy on aivovaurio. Runsas ja kauan jatkunut ryyppääminen voi vaurioittaa eli kansankielellä "liuottaa" aivoja. Alkoholivaurio kohdentuu usein pikkuaivoihin, jotka säätelevät muun muassa liikkumisen ja pystyasennon tasapainoa. Kun pikkuaivot vaurioituvat, kävely on epävarmaa ja ihminen kaatuilee helposti. Kaatumisherkkyys säilyy selvinpäinkin, sillä "liuenneet" aivot eivät enää palaudu ennalleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivojen tilaa tutkitaan tietokonekuvauksella tai magneettikuvauksella. Tällainen on varmaan tehtykin. Mainittu aneurysma on aivovaltimon pullistuma, joka ei liity alkoholiin mitenkään. Se on jonkinlainen "syntymämerkki" tai luonnonoikku verisuonessa. Joskus aneurysma voi revetä, jolloin aivoon tai aivokalvojen alle tulee verenvuoto. Tämä on kertarysäys, äkillinen paha sairastuminen. Ehjä aneurysma sinänsä ei johda kaatuilemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä yksi tärkeä alkoholiin liittyvän kaatumisen syy on epileptinen kohtaus. Sillä tarkoitetaan samanlaista tajuttomuus- ja kouristuskohtausta kuin epilepsiassa eli kaatumataudissa. Se alkaa tyypillisesti pitkän ja runsaan ryyppäämisen lopettamisvaiheessa.

Epileptisen kohtauksen tunnistaa helposti: alkoholin juomisen lopettamisen jälkeen tulee yhtäkkinen tajuttomuus, johon liittyy voimakkaita kouristuksia jäsenissä. Kohtauksen jälkeen on pitkään tokkurainen olo.

Koska kysyjä mainitsee oireiksi myös tajuttomuuden, kaatumiskohtausten takana saattaa olla epileptinen kohtaus. Täysin varma tästä ei kuitenkaan voi olla pelkästään saatujen tietojen perusteella.

Alkoholin käyttöön yhdistyvään kaatumistaipumukseen voi siis olla monia syitä, jotka on hyvä selvittää lääkärin tutkimuksin. Ehkä niin on tehtykin, koska aivoja on kuvattu.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla