Olen huolissani 40-vuotiaan sukulaismieheni kaatumiskohtauksista monipäiväisen alkoholin käytön yhteydessä. Kaatumisen jälkeen hän on jonkin aikaa tajuton. Pää on kerran tutkittu ja todettu aneurysma. Johtuuko kaatuminen alkoholin käytöstä?

Alkoholi voi aiheuttaa "kaatumiskohtauksia" monella tapaa. Kun on kunnolla juovuksissa, kaatuilee helposti. Oletan kuitenkin, että tässä tarkoitetaan vähän vakavampaa kaatuilua.

Yksi mahdollinen syy on aivovaurio. Runsas ja kauan jatkunut ryyppääminen voi vaurioittaa eli kansankielellä "liuottaa" aivoja. Alkoholivaurio kohdentuu usein pikkuaivoihin, jotka säätelevät muun muassa liikkumisen ja pystyasennon tasapainoa. Kun pikkuaivot vaurioituvat, kävely on epävarmaa ja ihminen kaatuilee helposti. Kaatumisherkkyys säilyy selvinpäinkin, sillä "liuenneet" aivot eivät enää palaudu ennalleen.

Aivojen tilaa tutkitaan tietokonekuvauksella tai magneettikuvauksella. Tällainen on varmaan tehtykin. Mainittu aneurysma on aivovaltimon pullistuma, joka ei liity alkoholiin mitenkään. Se on jonkinlainen "syntymämerkki" tai luonnonoikku verisuonessa. Joskus aneurysma voi revetä, jolloin aivoon tai aivokalvojen alle tulee verenvuoto. Tämä on kertarysäys, äkillinen paha sairastuminen. Ehjä aneurysma sinänsä ei johda kaatuilemiseen.

Vielä yksi tärkeä alkoholiin liittyvän kaatumisen syy on epileptinen kohtaus. Sillä tarkoitetaan samanlaista tajuttomuus- ja kouristuskohtausta kuin epilepsiassa eli kaatumataudissa. Se alkaa tyypillisesti pitkän ja runsaan ryyppäämisen lopettamisvaiheessa.

Epileptisen kohtauksen tunnistaa helposti: alkoholin juomisen lopettamisen jälkeen tulee yhtäkkinen tajuttomuus, johon liittyy voimakkaita kouristuksia jäsenissä. Kohtauksen jälkeen on pitkään tokkurainen olo.

Koska kysyjä mainitsee oireiksi myös tajuttomuuden, kaatumiskohtausten takana saattaa olla epileptinen kohtaus. Täysin varma tästä ei kuitenkaan voi olla pelkästään saatujen tietojen perusteella.

Alkoholin käyttöön yhdistyvään kaatumistaipumukseen voi siis olla monia syitä, jotka on hyvä selvittää lääkärin tutkimuksin. Ehkä niin on tehtykin, koska aivoja on kuvattu.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.