Olen 41-vuotias nainen. Minulta leikattiin yli puoli vuotta sitten aneurysma aivoverisuonesta. Päässä on vielä painon tunnetta, mutta ei särkyä. Voinko jo matkustaa lentokoneella, kestääkö pää koneessa?

Aneurysma on valtimon pullistuma, joka voi syntyä silloin, kun verisuonen seinämässä on tavallista heikompi kohta. Sen syynä on pieni synnynnäinen valtimon seinämän muutos, joka yleensä johtuu verisuonen seinämän synnynnäisestä heikkoudesta. Aivovaltimon aneurysmasta ei sinänsä ole mitään haittaa, mutta jos se repeää, verenvuodon seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Siksi todetut aneurysmat pyritään hoitamaan leikkauksella, jossa aivokirurgi sulkee pullistuman tyven pienellä metallipuristimella (klipsillä). Tämä on mahdollista siksi, että aneurysman tyviosa on yleensä kapea, se on kuin valtimon seinämässä nököttävä pieni ilmapallo.

Kun aneurysma on leikattu, puhkeamisvaara pienenee huomattavasti. Parhaassa tapauksessa valtimon seinämä on leikatulta kohdalta yhtä luja kuin muuallakin. Korkea verenpaine lisää aivosuonten repeämisvaaraa, mutta lentäminen ei verenpaineeseen paljoakaan vaikuta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokoneen matkustamossa ilmanpaine on pienempi kuin maassa. Se saattaa aiheuttaa paineongelmia ihmisen ilmatäyteisissä onteloissa, esimerkiksi nenäonteloissa ja keskikorvassa. Mutta itse pääkopassa ei ole ilmaa, sillä aivot täyttävät sen kokonaan. Siksi matkustamon alhainen ilmanpaine ei mitenkään pääse rasittamaan pääkopan sisusta eikä aivovaltimoita. Kysyjällä ei pitäisi olla syytä pelätä lentokoneessa matkustamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minna

Varmistan vielä todetun, leikkaamattoman Aneurysman kohdalta seuraavaa: Aneurysman leikkaamisesta olivat kirurgit kahta mieltä, ei leikata - ja kyllä. Sitä ei ole leikattu. Olen lentänyt lyhyitä lentoja mutta voinko lentää pitkän lennon? Hki-NYC.
Toinen lääkäri sanoi että päänsäryistä ei haittaa. Toinen sanoi että voi olla kovia päänsärkyjä.. Minulle on tullut kovia ja äkillisiä särkyjä, samanlaisia kuin ennen tajunnan menetystä, jonka seurauksena Aneurysmakin löytyi. Töissä jatkuva stressi ja kiire, voisiko joku neuvoa, mitä minun pitäisi tehdä. Lämmin kiitos! 😊

  • ylös 35
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla