Minulla on ollut paljon stressiä viime kuukausina. Nyt on alkanut tulla seuraavanlaisia oireita: ylämäessä rinnassa vähän puristaa ja hengästyttää, sydän tykyttää välillä tosi lujaa (viime päivinä lähes jatkuvasti), korvissa humisee. Voiko olla ohimenevää vai onko aihetta tutkimuksiin? Olen 50-vuotias tupakoimaton nainen.

Oirekokonaisuus sopii stressin aiheuttamaksi. Stressi aktivoi verenkiertoa, jolloin sydän tekee levossakin normaalia suurempaa pumppaustyötä samaan tapaan kuin ruumiillisessa rasituksessa. Se tuntuu sydämen jyskyttämisenä, tai hakkaamisena, joskus tuntemusta kuvataan tykyttämiseksi. Myös hengitys tahtoo jatkuvassa stressissä toimia turhan suurilla kierroksilla, jolloin pienetkin ponnistukset tuntuvat hengästyttävän ja rintaa voi puristaa. Korvien huminakin voi liittyä stressiin.

Valtaosalla naisista sepelvaltimotauti ilmenee vasta eläkeiässä, mutta 45–50 vuoden iässä naisillakin alkaa jo olla oireista sepelvaltimotautia. Erityisesti sokeritautia tai sen esiasteita sairastavilla naisilla sepelvaltimotauti saattaa ilmetä näinkin nuorena. Myös tupakointi ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt aikaistavat muutoksia sepelvaltimoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireista kannattaa keskustella lääkärin kanssa ja tutkia ainakin veren rasva-arvot ja myös sokeriarvot, jos lähisuvussa on esiintynyt aikuisiällä alkavaa sokeritautia. Rasituskoekin voi olla aiheen, jos valtimotaudin vaaratekijöitä löytyy tai oireisto rajoittaa elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla