Minulla on 30 kg ylipainoa ja PCO-syndrooma. Miten tämä oireyhtymä vaikuttaa lihottavasti? Riittääkö laihduttamiseen tavallinen vähäkalorinen dieetti ja liikunta?

Lukijoille ensiksi tietoa PCO:sta. Lyhenne tulee englanninkielen sanoista polycystic ovary disease, suomennettuna munasarjojen monirakkulatauti. Munasarjat ovat suurentuneet ja niissä on rakkuloita. Tilaan liittyy mieshormonin liiallinen vaikutus. Seurauksena on lisääntynyt karvan kasvu, kuukautishäiriöitä ja lapsen saanti vaikeutuu. PCO:hon kuuluu monta oiretta, minkä vuoksi puhutaan usein PCO-syndroomasta eli -oireyhtymästä.

PCO liittyy selvästi lihavuuteen ja useimmat siitä kärsivät ovat ylipainoisia. Sairaus on yhteydessä erityisesti vyötärölihavuuteen eli rasvakudoksen kertymiseen keskivartalolle ja varsinkin vatsaontelon sisään. PCO ei kuitenkaan aiheuta lihavuutta vaan päinvastoin. Liika rasva vatsaontelossa aiheuttaa aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka joillakin naisilla johtavat PCO:n syntyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laihduttaminen ja painonhallinta voidaan toteuttaa PCO:ssa täysin samalla tavalla kuin kenellä muulla tahansa. Laihduttamalla rasvakudos vähenee vatsaontelosta jopa tehokkaammin kuin ihon alta. Painoa pudottamalla PCO:n oireet lievittyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Hei, ihan mielenkiintoista...

Minulla PCO todettiin nuorena ja olin hoikka.  Että repikääpä siitä!

Angervo

Kiitos. Vallalla on nyt ollut virheellinen käsitys siitä, että pco lihottaa. Keskustelupalstoilla väitetään näin. Mielelläni minäkin laittaisin nyt keski-iässä hiljalleen kertyneiden kilojen syyksi pco:n. Tosiasia on, että kun kävelymittarini ilmaisee minun kävelevän vain kolmanneksen päivittäisestä suosituksesta ja syön iltaisin jotain höttöä muun ruoan lisäksi, kilot kertyvät.

  • ylös 6
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla