Kohtuullinen alkoholinkäyttö saattaa pienentää sydänsairauksien vaaraa, mutta aivoinfarkteja se ei ehkäise. Aivoverenvuodoille alkoholinkäyttö voi sen sijaan altistaa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa kohtuukäyttönä pidettiin 4–17 alkoholiannosta viikossa. Tämän verran juovien riski sairastua aivoinfarktiin ei eronnut täysin raittiiden sairastumisriskistä. Myöskään vähemmän eli korkeintaan kolme alkoholiannosta viikossa juovien riski ei eronnut raittiiden riskistä.

Verenvuodosta aiheutuvat aivohalvaukset olivat lähes kaksi kertaa yleisempiä yli neljä alkoholiannosta viikossa juovilla kuin raittiilla. Vähäisempi alkoholinkulutus ei vaikuttanut sairastumisriskiin. Alkoholin suurkuluttajat eli yli 17 alkoholiannosta viikoittain juovat sairastuivat muita todennäköisemmin sekä aivoinfarkteihin että aivoverenvuodoista johtuviin aivohalvauksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa runsasta 12 000 yli 45-vuotiasta seurattiin yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kolmannes osallistujista oli täysin raittiita, runsas kolmannes joi korkeintaan 3 ja viidennes 4–17 alkoholiannosta viikossa. Aivoinfarktiin sairastui 780 ja aivoverenvuodosta johtuvaa aivohalvaukseen 80 osallistujaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;46:3124–3130)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/11/3124.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla