Tukan ohentuessa yksittäiset hiukset alkavat tuntua ja näyttää ohuemmilta. Ne myös katkeilevat tai murtuvat herkemmin ja hiuksia lähtee enemmän hiustuppineen. Voiko ohenevien hiusten elinvoiman palauttaa?

Hoida hiuspohjaa

Hyväkuntoinen hiuspohja on tärkein hiusten elinvoiman takaaja. Sitä tulisi nuoresta pitäen hoitaa kuten ihoa, eli pitää ehjänä, pehmeänä ja joustavana. Kuiva, ärtynyt, jopa tulehtunut hiuspohja on huono kasvualusta. Siksi sitä kannattaa rauhoittaa joko kosteuttavalla hoitonaamiolla tai hoitoaineella.

Hiuspohja on hyvä pestä usein, sillä siihen kerääntyy rasvaa, likaa ja muotoilutuotteiden jäämiä. Jos käyttää paljon hiustuotteita, syväpuhdistava sampoo silloin tällöin puhdistaa hiuspohjan ja hiukset kunnolla. Kuollut iho­solukko tai karsta kannattaa kuoria pois.

Käsittele hellästi

Hiuksen rakenne määräytyy hiustupessa jo syntyvaiheessa. Näkyvä hius on kuollutta solukkoa. Kun hiuksia hoitaa huolella, ne pysyvät hyväkuntoisina päässä pidempään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valitse kosteuttavat, hoitavat ja tuuheuttavat hoitotuotteet. Kerrosta hoitotuotteita, eli laita ensin poishuuhdeltavaa ja sen päälle hiuksiin jätettävää. Näin ne menevät sekä pinnastaan vaurioituneen hiuksen sisään että kerääntyvät sen pintaan, jolloin hius tuntuu vahvemmalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä vedä tai venytä hiuksia, ettei hiustuppi rasitu, hiuksen kasvu heikkene tai hius lähde ennen aikojaan. Ponnaria ei kannata pitää jatkuvasti tiukalla samassa paikassa. Harjojen ja kampojen on oltava ehjiä.

Tekotuuheutta

Tuuheuttavat muotoilutuotteet ovat riittävän kevyitä, jotta ohuet hiukset eivät latistu. Voimakkaat, vahvan pidon lupaavat tuotteet tekevät yksittäisen hiuksen tönköksi, jolloin hiusten ohuus korostuu.

Kokeile hiuspuuteria, jota levitetään aivan hiustyveen. Tai pöyhi hiuksia ja suihkuta niihin samalla kevyen pidon antavaa hiuslakkaa useampi kerros.

Huomioi oheneminen myös värissä. Liian tummat tai vaaleat sävyt korostavat hiusten ohuutta. Raidoitukset ja sävyerot tekevät tukan tuuheamman näköiseksi. Kokeile tummempaa tyviosaa, vaaleampia latvoja tai moniväriraitoja. Myös isoilla rullilla tai sormikiharoilla tehty permanentti saa tuuheutta aikaiseksi.

Vaikuttaako ravinto?

Riittävästi hyvää rasvaa, proteiineja ja vitamiineja sisältävä ravinto pitää myös hiukset kunnossa. Yksipuolisesta ruoasta hiuksetkaan eivät saa tarpeeksi rakennusaineita.

Yksittäisiä ruoka-aineita ei kannata popsia liikaa. Esimerkiksi liian korkea A-vitamiinipitoisuus voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Kasvissyöjien on pidettävä huolta proteiinien ja raudan saannista.

Jos ruokailua ei onnistu monipuolistamaan, voi kokeilla, olisiko vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävästä ravintolisäkuurista apua. Jatkuvaan käyttöön sellaista ei suositella.

LUE LISÄÄ

Hoida hiuksia hellästi
Stressi voi ohentaa tukkaa

  • Kemialliset käsittelyt, kuten värjäykset, permanenttaukset, kihartaminen, suoristaminen ja föönaaminen, vaikuttavat hiuksen sisäiseen rakenteeseen.
  • Liian voimakas ja usein toistuva käsittely saattaa murtaa hiuksen. Tällöin hius ei enää kuntoudu entiselleen, vaan se on leikattava.

Minne unohtui ehkäisyn hiuksia ohentava vaikutus. Omat hiukseni harvenivat 25 v puoleen 3kk aikana kun vaihdoin pillerimerkkiä. Harsoontuminen loppui 3pvmyöhemmin kuin seinään kun lopetin Dianenova-pillerien käytön samana päivänä kun tajusin yhteyden.

 

Alhaiset hormonimäärät aiheuttavat verenkierron häiriöitä hiuspohjassa, aivan kuten käy vaihdevuosien aikana. 

 

Itse käytän nyt hormonikorvaushoitoa kun ensimmäiset premenopaussioireet ovat alkaneet (unettomuutta, lyhentyneet kuukautisvälit, virtsankarkailua, ientulehdusta ja verikokeissa kohonneet fsh-pitoisuudet) ja hiusten ja ihon ka limakalvojen kunto on sitä normaalimpi mitä korkeammat pitoisuudet estrogeenia on, ja iholle annosteltavalla geelillä voin itse päättää miten paljon sitä käytän (mm. vuodenajasta riippuen)

Minä en estrogeenia aio lopettaa koskaan, jos gyne ei suostu kirjoittamaan lisää, menen sellaiselle joka suostuu, sillä en aio käyttää virtsankarkailuun vaippoja, haista mädälle suustani, tai kalalle alapäästä vain sen tähden että ehkä saatan saada syövän korvaushoidosta kun korvaushoidolla elämänlaatuni on parempi nyt... Ei se elämän pituus vaan sen elämän laatu - miksi kärsisin oireista jotka ovat hoidettavissa. Luonnollisuus hittoon, ei me aikoinaan eletty vaihdevuosiin asti edes vaan melkein kaikki kuolivat jo ennen ja keski-ikä oli vanhuutta mitä se ei enää ole.

  • ylös 20
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla