Tukan ohentuessa yksittäiset hiukset alkavat tuntua ja näyttää ohuemmilta. Ne myös katkeilevat tai murtuvat herkemmin ja hiuksia lähtee enemmän hiustuppineen. Voiko ohenevien hiusten elinvoiman palauttaa?

Hoida hiuspohjaa

Hyväkuntoinen hiuspohja on tärkein hiusten elinvoiman takaaja. Sitä tulisi nuoresta pitäen hoitaa kuten ihoa, eli pitää ehjänä, pehmeänä ja joustavana. Kuiva, ärtynyt, jopa tulehtunut hiuspohja on huono kasvualusta. Siksi sitä kannattaa rauhoittaa joko kosteuttavalla hoitonaamiolla tai hoitoaineella.

Hiuspohja on hyvä pestä usein, sillä siihen kerääntyy rasvaa, likaa ja muotoilutuotteiden jäämiä. Jos käyttää paljon hiustuotteita, syväpuhdistava sampoo silloin tällöin puhdistaa hiuspohjan ja hiukset kunnolla. Kuollut iho­solukko tai karsta kannattaa kuoria pois.

Käsittele hellästi

Hiuksen rakenne määräytyy hiustupessa jo syntyvaiheessa. Näkyvä hius on kuollutta solukkoa. Kun hiuksia hoitaa huolella, ne pysyvät hyväkuntoisina päässä pidempään.

Valitse kosteuttavat, hoitavat ja tuuheuttavat hoitotuotteet. Kerrosta hoitotuotteita, eli laita ensin poishuuhdeltavaa ja sen päälle hiuksiin jätettävää. Näin ne menevät sekä pinnastaan vaurioituneen hiuksen sisään että kerääntyvät sen pintaan, jolloin hius tuntuu vahvemmalta.

Älä vedä tai venytä hiuksia, ettei hiustuppi rasitu, hiuksen kasvu heikkene tai hius lähde ennen aikojaan. Ponnaria ei kannata pitää jatkuvasti tiukalla samassa paikassa. Harjojen ja kampojen on oltava ehjiä.

Tekotuuheutta

Tuuheuttavat muotoilutuotteet ovat riittävän kevyitä, jotta ohuet hiukset eivät latistu. Voimakkaat, vahvan pidon lupaavat tuotteet tekevät yksittäisen hiuksen tönköksi, jolloin hiusten ohuus korostuu.

Kokeile hiuspuuteria, jota levitetään aivan hiustyveen. Tai pöyhi hiuksia ja suihkuta niihin samalla kevyen pidon antavaa hiuslakkaa useampi kerros.

Huomioi oheneminen myös värissä. Liian tummat tai vaaleat sävyt korostavat hiusten ohuutta. Raidoitukset ja sävyerot tekevät tukan tuuheamman näköiseksi. Kokeile tummempaa tyviosaa, vaaleampia latvoja tai moniväriraitoja. Myös isoilla rullilla tai sormikiharoilla tehty permanentti saa tuuheutta aikaiseksi.

Vaikuttaako ravinto?

Riittävästi hyvää rasvaa, proteiineja ja vitamiineja sisältävä ravinto pitää myös hiukset kunnossa. Yksipuolisesta ruoasta hiuksetkaan eivät saa tarpeeksi rakennusaineita.

Yksittäisiä ruoka-aineita ei kannata popsia liikaa. Esimerkiksi liian korkea A-vitamiinipitoisuus voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Kasvissyöjien on pidettävä huolta proteiinien ja raudan saannista.

Jos ruokailua ei onnistu monipuolistamaan, voi kokeilla, olisiko vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävästä ravintolisäkuurista apua. Jatkuvaan käyttöön sellaista ei suositella.

LUE LISÄÄ

Hoida hiuksia hellästi
Stressi voi ohentaa tukkaa

  • Kemialliset käsittelyt, kuten värjäykset, permanenttaukset, kihartaminen, suoristaminen ja föönaaminen, vaikuttavat hiuksen sisäiseen rakenteeseen.
  • Liian voimakas ja usein toistuva käsittely saattaa murtaa hiuksen. Tällöin hius ei enää kuntoudu entiselleen, vaan se on leikattava.
Vierailija

Tavoitteena tuuheampi tukka

Minne unohtui ehkäisyn hiuksia ohentava vaikutus. Omat hiukseni harvenivat 25 v puoleen 3kk aikana kun vaihdoin pillerimerkkiä. Harsoontuminen loppui 3pvmyöhemmin kuin seinään kun lopetin Dianenova-pillerien käytön samana päivänä kun tajusin yhteyden. Alhaiset hormonimäärät aiheuttavat verenkierron häiriöitä hiuspohjassa, aivan kuten käy vaihdevuosien aikana. Itse käytän nyt hormonikorvaushoitoa kun ensimmäiset premenopaussioireet ovat alkaneet (unettomuutta, lyhentyneet kuukautisvälit,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.