Tukan ohentuessa yksittäiset hiukset alkavat tuntua ja näyttää ohuemmilta. Ne myös katkeilevat tai murtuvat herkemmin ja hiuksia lähtee enemmän hiustuppineen. Voiko ohenevien hiusten elinvoiman palauttaa?

Hoida hiuspohjaa

Hyväkuntoinen hiuspohja on tärkein hiusten elinvoiman takaaja. Sitä tulisi nuoresta pitäen hoitaa kuten ihoa, eli pitää ehjänä, pehmeänä ja joustavana. Kuiva, ärtynyt, jopa tulehtunut hiuspohja on huono kasvualusta. Siksi sitä kannattaa rauhoittaa joko kosteuttavalla hoitonaamiolla tai hoitoaineella.

Hiuspohja on hyvä pestä usein, sillä siihen kerääntyy rasvaa, likaa ja muotoilutuotteiden jäämiä. Jos käyttää paljon hiustuotteita, syväpuhdistava sampoo silloin tällöin puhdistaa hiuspohjan ja hiukset kunnolla. Kuollut iho­solukko tai karsta kannattaa kuoria pois.

Käsittele hellästi

Hiuksen rakenne määräytyy hiustupessa jo syntyvaiheessa. Näkyvä hius on kuollutta solukkoa. Kun hiuksia hoitaa huolella, ne pysyvät hyväkuntoisina päässä pidempään.

Valitse kosteuttavat, hoitavat ja tuuheuttavat hoitotuotteet. Kerrosta hoitotuotteita, eli laita ensin poishuuhdeltavaa ja sen päälle hiuksiin jätettävää. Näin ne menevät sekä pinnastaan vaurioituneen hiuksen sisään että kerääntyvät sen pintaan, jolloin hius tuntuu vahvemmalta.

Älä vedä tai venytä hiuksia, ettei hiustuppi rasitu, hiuksen kasvu heikkene tai hius lähde ennen aikojaan. Ponnaria ei kannata pitää jatkuvasti tiukalla samassa paikassa. Harjojen ja kampojen on oltava ehjiä.

Tekotuuheutta

Tuuheuttavat muotoilutuotteet ovat riittävän kevyitä, jotta ohuet hiukset eivät latistu. Voimakkaat, vahvan pidon lupaavat tuotteet tekevät yksittäisen hiuksen tönköksi, jolloin hiusten ohuus korostuu.

Kokeile hiuspuuteria, jota levitetään aivan hiustyveen. Tai pöyhi hiuksia ja suihkuta niihin samalla kevyen pidon antavaa hiuslakkaa useampi kerros.

Huomioi oheneminen myös värissä. Liian tummat tai vaaleat sävyt korostavat hiusten ohuutta. Raidoitukset ja sävyerot tekevät tukan tuuheamman näköiseksi. Kokeile tummempaa tyviosaa, vaaleampia latvoja tai moniväriraitoja. Myös isoilla rullilla tai sormikiharoilla tehty permanentti saa tuuheutta aikaiseksi.

Vaikuttaako ravinto?

Riittävästi hyvää rasvaa, proteiineja ja vitamiineja sisältävä ravinto pitää myös hiukset kunnossa. Yksipuolisesta ruoasta hiuksetkaan eivät saa tarpeeksi rakennusaineita.

Yksittäisiä ruoka-aineita ei kannata popsia liikaa. Esimerkiksi liian korkea A-vitamiinipitoisuus voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Kasvissyöjien on pidettävä huolta proteiinien ja raudan saannista.

Jos ruokailua ei onnistu monipuolistamaan, voi kokeilla, olisiko vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävästä ravintolisäkuurista apua. Jatkuvaan käyttöön sellaista ei suositella.

LUE LISÄÄ

Hoida hiuksia hellästi
Stressi voi ohentaa tukkaa

  • Kemialliset käsittelyt, kuten värjäykset, permanenttaukset, kihartaminen, suoristaminen ja föönaaminen, vaikuttavat hiuksen sisäiseen rakenteeseen.
  • Liian voimakas ja usein toistuva käsittely saattaa murtaa hiuksen. Tällöin hius ei enää kuntoudu entiselleen, vaan se on leikattava.
Vierailija

Tavoitteena tuuheampi tukka

Minne unohtui ehkäisyn hiuksia ohentava vaikutus. Omat hiukseni harvenivat 25 v puoleen 3kk aikana kun vaihdoin pillerimerkkiä. Harsoontuminen loppui 3pvmyöhemmin kuin seinään kun lopetin Dianenova-pillerien käytön samana päivänä kun tajusin yhteyden. Alhaiset hormonimäärät aiheuttavat verenkierron häiriöitä hiuspohjassa, aivan kuten käy vaihdevuosien aikana. Itse käytän nyt hormonikorvaushoitoa kun ensimmäiset premenopaussioireet ovat alkaneet (unettomuutta, lyhentyneet kuukautisvälit,...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.