Näin huollat ja lakkaat kyntesi kauniiksi.

  1. Ota esiin tarvikkeet: kynsiviila, kynsinauhavesi ja -voide, laakea kulho kynsikylpyä varten, kylpyainetta, appelsiinipuutikkuja, pumpulia, käsivoidetta sekä kynsiharja. Jos haluat lakata kynnet lopuksi, varaa tuotteet.
  2. Lyhennä ja muotoile kynnet suoriksi tai kaareviksi viilaamalla ne yksi kerrallaan. Älä pidä viilaa kohtisuorassa kynttä vasten vaan hieman viistossa niin, että viilaat ikään kuin kynnen alapuolelta. Liikuta viilaa yhdensuuntaisin vedoin reunoilta keskelle.
  3. Pehmitä kovettuneet kynsinauhat kynsinauhavoiteella tai -öljyllä pienin pyörittävin liikkein. Imeytä kunnolla.
  4. Kaada kulhoon selvästi kättä lämpimämpää vettä ja lisää joukkoon kynsikylpyainetta. Liota kättä astiassa 3–5 minuuttia. Käsi on ollut kylvyssä liian pitkään, jos sormenpäät rypistyvät. Nosta käsi kylvystä ja irrota kynsinauhat kynnestä varovasti työnnellen pumpuliin kääräistyllä, kynsinauhaveteen kostutetulla appelsiinipuutikulla. Leikkaa kynsinauhojen kuolleet osat pois. Älä koske eläviin osiin, eli älä leikkaa kynsinauhoja kokonaan pois, etteivät kynsivallit tulehdu.
  5. Rasvaa kädet perusteellisesti kyynärpäitä myöten käsivoiteella. Hiero pitkään ja perusteellisesti ja vaihtele liikkeitä sivelevistä pyöriviin ja päinvastoin. Muista myös sormien ja kyynärvarsien iho.
  6. Poista rasva kynsistä huolellisesti appelsiinipuutikulla, jonka kärkeen olet kietaissut  kynsilakanpoistoaineella kostutetun pumpulitupon. Levitä ensin ohut kerros aluslakkaa, sitten värilakkaa ja lopuksi päällyslakkaa tai pikakuivaajaa, joka nopeuttaa lakkakerrosten kuivumista. Jos sivellin on lipsahtanut välillä kynnen ulkopuolelle, saat tahrat pois kynsilakanpoistokynällä tai asetoniin kostutetulla pumpulipäisellä tikulla.

Lue myös:
Pidä kädet kunnossa

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.