Pakkassäässä on hyvä ulkoilla, kunhan muistat muutaman säännön.

  • Suojaa herkät ihon alueet, kuten pää, kaula, sormet ja varpaat. Lämmin lakki on erityisen tärkeä, sillä päästä hukataan eniten lämpöä.
  • Alttiita paleltumille ovat erityisesti nenänpää, posket ja korvannipukat. Jos väri kohta muuttuu hyvin vaaleaksi tai tummaksi, sitä voi ensihoitona lämmittää kevyesti kädellä.
  • Huomaa, että tuuli nostaa kylmän ilman purevuutta todella paljon.
  • Muista kerrospukeutuminen. Osta riittävän reiluja talvivaatteita, jotta väliin mahtuu eristävää ilmaa.
  • Syö hyvin tai ota eväät mukaan. Nälkäisenä ja janoisena palelee herkemmin, koska riittävä ravinto suojaa.
  • Älä rasvaa kasvoja ennen ulkoilua. Tai odota ainakin puolituntia voiteen levityksen jälkeen, että se on ehtinyt imeytyä.
  • Ole tarkkana kylmässä, jos olet iäkäs tai kärsit hengityselinten sairauksista. Myös vauvojen ja lasten kanssa liikkuessa pitää huolehtia heidän tyytyväisyydestään.
  • Jos suunnittelet koko päivän hiihtoretkeä, täytä kehon energia- ja nestevarastot jo ennalta.
  • Lyhyelle sivakoinnille riittää tankkaus pasta- tai riisiaterialla edellisenä iltana ja puuroaamupala. Lisänä leipää ja tuoremehua.
  • Eväsreppuun kannattaa pakata urheilujuomaa, sokeroitua mehua tai mustikkasoppaa sekä rusinoita, kuivahedelmiä tai myslipatukoita.

Pitkälle hiihtovaellukselle lähtevän kannattaa tankata hiilihydraattipitoista ruokaa jo 1–2 päivää ennen lähtöä, jotta hiili­hydraatti ehtii varastoitua lihaksiin ja maksaan. Lisäksi on hyvä juoda vettä ainakin kaksi litraa päivässä, että nestevarastot täyttyvät. Lisävoimia saa valmiista tankkausjuomasta tai maltodekstriini-vesiseoksesta.

Energiavarastojen täyttämiseen tarvittavat 400 grammaa hiilihydraattia kertyvät näin:

● aamupala: lautasellinen maitoon keitettyä puuroa, 2 viipaletta leipää,
lasi tuoremehua
● lounas: iso annos pastaa
● välipala: 1 dl mysliä, 3 dl maustettua jogurttia, lasi tuoremehua
● päivällinen: reilu annos risottoa
● iltapala: 3 viipaletta leipää hunajalla voideltuna, banaani

Vinkit antoi laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta Terveystalosta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.