Ripulipainotteinen IBS häiritsee elämää monin eri tavoin. Tyypillisiä oireita löysän vatsan lisäksi ovat vatsakivut sekä turvotus.

Toiset meistä voivat syödä ja juoda surutta melkein mitä vaan, eikä riskinä ole kuin ähky. Toisilla taas pelkkä ajatus tulisesta lounasruoasta tai pullakahveista saa vatsan kuplimaan. 

Jopa 10–15 prosenttia suomalaisista kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä (Irritable Bowel Syndrome.) Naisilla vaiva on kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. IBS oireilee kolmella tavalla: ripulina, ummetuksena tai molempina. Oireilu on usein monimuotoista.

Ripulipainotteinen IBS ei oireile vain löysänä vatsana, vaan tyypillisiä vaivoja ovat esimerkiksi vatsakipu ja liiallisen kaasunmuodostuksen aiheuttama paineen tunne ruoansulatuskanavassa.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos vatsassa kiertää aterian jälkeen, tulee helposti ajatelleeksi, että syypää on joku ruoan ainesosista. Ennemmin kuitenkin kannattaisi miettiä sitä, mitä on syönyt edellisellä aterialla tai edellisenä päivänä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ruokailu käynnistää suoliston liikkeet, jotka työntävät siellä jo olevaa massaa eteenpäin suoliston seuraavaan osaan. Oireet voivat aiheutua nimenomaan tästä, ja siksi oireiden yhdistäminen johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen on hyvin vaikeaa, kertoo Oy Verman Ab:n tuotekehitys- ja projektipäällikkö Jenni Vasama.

FODMAP-ruokavalio auttaa useimpia

Ärtyneen suolen oireiden perimmäistä syytä ei tunneta, mutta useiden tekijöiden tiedetään olevan sen taustalla. Esimerkiksi rasvaiset ruuat, voimakkaat mausteet, liukenemattomat kuidut ja kofeiini voivat pahentaa oireita. Myös suuret annoskoot ja stressi voivat saada vatsan ärtymään.

Vältettävien ruoka-aineiden lista voi vaihdella sen mukaan, millaisista oireista kärsii. Kahvi ja chili saattavat lisätä oireilua etenkin ripulista kärsivillä. Hiilihappoa sisältävät juomat taas voivat pahentaa turvotusta ja ilmavaivoja. 

Tutkimuksissa on todettu, että niin sanotun FODMAP-ruokavalion noudattaminen hyödyttää useita. Se ei paranna IBS:ää tai poista oireita lopullisesti, mutta vähentää niitä keskimäärin puoleen. FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät runsaasti esimerkiksi viljatuotteet, palkokasvit, jotkut makeutusaineet, hunaja ja hedelmistä esimerkiksi omena ja päärynä. 

Nopea apu tukaliin oireisiin

IBS-diagnoosia ei kannata tehdä omin päin. Lääkärin tekemä diagnoosi varmistaa, ettei taustalla ole esimerkiksi laktoosi-intoleranssia, keliakiaa tai tulehduksellista suolistosairautta. Diagnoosi tehdään oirekuvan perusteella, sillä laboratoriokoetta tai muuta tutkimusta ei ole käytettävissä.

Säännöllisesti toistuvat, voimakkaat vatsaoireet ovat viheliäinen vaiva, jotka heikentävät elämänlaatua, rajoittavat sosiaalista elämää ja voivat pahimmillaan johtaa jopa mielenterveydellisiin ongelmiin tai työkyvyttömyyteen. 

– IBS:ää ei luokitella varsinaisesti sairaudeksi, vaan vaiva on toiminnallinen. On kuitenkin tärkeää, ettei oireita tai niiden vaikutusta elämänlaatuun koskaan vähäteltäisi, Vasama sanoo. 

Ruokavalio- ja elämäntapahoito ovat tärkeimmät hoitomuodot, mutta joskus tasapaino voi kuitenkin häiriintyä syystä tai toisesta. Oireiden hoitoon löytyy tehokas itsehoitovalmiste: Diplomag® IBS Ripuli. 

Se lievittää nopeasti liiallisen kaasunmuodostuksen aiheuttamia kivuliaita oireita ja helpottaa vatsakipua. Lisäksi valmiste normalisoi suoliston liikkeitä, jolloin suolitukosta ei pääse syntymään. Diplomag® IBS Ripuli sopii myös akuutin ripulin hoitoon. 

Käytön voi lopettaa heti, kun oireet helpottavat. 

Tutustu tuotteisiin täällä!

Diplomag®

•    IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva, jota jopa 10–15 prosenttia suomalaisista potee.
•    Oireita lisäävät muun muassa ruokavalio, stressi, suolistoon muodostuvat kaasut ja suuret annoskoot.
•    Diplomag® IBS tarjoaa vaihtoehdon sekä ripuli- että ummetuspainotteisen IBS:n hoitoon. Tuotteiden laadukkaat koostumukset on suunniteltu erityisesti ärtyvän suolen oireiden vähentämiseen. 
•    Diplomag®-tuotteet ovat saatavilla apteekista.
•    Diplomag® IBS -tuotteet ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla