Voiko geenejään syyttää liikakiloista vai ovatko ne vain syömistemme summa? Molemmat vaikuttavat mutta kaikki laihtuvat, kun syövät vähemmän, vaikka perimä jarruttaisikin vauhtia. Toiset vain joutuvat kieltäytymään vähän enemmästä kuin toiset.

1. Periytyykö lihavuus ja onko lihavuusgeenejä olemassa?

Lihavuus on useiden perintötekijöiden eli geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksen tulos. Tosin on myös geenejä, jotka selkeästi vaikuttavat alttiuteen lihoa ja toisaalta eräät hyvin hyvin harvinaiset lihavuuden muodot aiheutuvat yhden geenin virheestä.

Nykyinen lihavuusongelma johtuu kuitenkin pääasiassa siitä, että energiaa saadaan enemmän kuin kulutetaan.

2. Onko näitä geenejä omaavalla hitaampi aineenvaihdunta kuin muilla vai miten heidän lihomisalttiutensa selittyy?

Useat lihavuudelle altistavat geenit liittyvät energia-aineenvaihduntaan tai syömisen säätelyyn. On löydetty sellaisiakin geenipoikkeavuuksia, jotka pienentävät perusenergiankulutusta. Vielä paljon selvitettävää.

3. Säätelevätkö geenit myös ruokahalua?

Ruokahalun ja energiatasapainon säätely on useiden hormonien, välittäjäaineiden ja geenien monimutkainen verkosto. Ihmiseltä on löydetty lihavuuteen johtavia yhden geenin virheitä esimerkiksi ruokahalua säätelevässä järjestelmässä, mutta nämä ovat harvinaisia lihavuuden muotoja.

Biologisen säätelyn ohella syömiseen vaikuttavat myös tavat ja tottumukset. Esimerkiksi joku voi syödä suruunsa, toinen iloonsa. Erityisesti laihduttajan on hyvä tunnistaa tällaiset liiallisen syömiseen johtavat riskitilanteet.

4. Voiko lihomistaipumusta testata geenitestillä?

Yksittäisten geenien suhteen se on mahdollista. Koska yleensä kyse on usean eri lihavuudelle altistavan geenin yhteispelistä, yksittäisten geenien testaaminen ei ole mielestäni perusteltua. Kenties tulevaisuudessa tehdään useita geenejä kattavia testejä ja niistä saatua tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi lihavuuden tehokkaassa hoidossa ja ehkäisyssä.

Ainakin vielä toistaiseksi parasta lihavuudenehkäisyä on pitää energian saanti tasapainossa kulutuksen kanssa.

5. Kumpi vaikuttaa lihomiseen enemmän: geenit vai elintavat?

Kyse on näiden yhteisvaikutuksesta, mutta suurelta osin lihavuuden nopea yleistyminen selittyy ympäristötekijöillä, ennen kaikkea runsaasti energiaa sisältävällä ruokavaliolla ja liikunnan vähäisyydellä.

Perimämmehän on lähes sama kuin esi-isillämme, mutta heidän aikanaan lihavuus ei ollut ongelma. Silloin ruoasta oli puutetta ja energiaa oli hyödyllistä varastoida rasvakudokseen. Niinpä samat geenit, jotka tänä päivänä altistavat lihavuudelle, auttoivat kestämään nälänhädän yli.

6. Voiko lihominen johtua leptiinihormonin puutoksesta tai toimintahäiriöstä?

Leptiini on rasvakudoksen erittämä hormoni, joka välittää aivojen kylläisyyskeskukselle viestin ruoan riittävyydestä. Jos tätä hormonia ei erity normaalisti, kylläisyyden tunnettakaan ei tule. Siten syödyn ruoan määrä kasvaa, mikä johtaa lihomiseen. Leptiinigeenistä on myös löydetty virheellinen, joskin erittäin harvinainen muoto, joka pitää veren leptiinipitoisuudet matalina. Tämä puute voidaan korvata leptiinihoidolla.

Yleensä kuitenkin lihavilla on veressä normaalipainoisia enemmän leptiiniä. Emme kuitenkaan vielä tarkasti tiedä, miksi se ei heillä hillitse syömistä.

7. Onko ihmisiä jotka eivät liho, vaikka söisivät kuinka paljon hyvänsä?

On tosiaan olemassa myös geenejä, jotka näyttävät suojaavan lihomiselta, mutta eivät nämäkään ihmiset voi rajattomasti syödä. On yllättävää, ettei näitä ”laihuusgeenejä” ole juurikaan tutkittu.

8. Ylipaino on usein koko perheen ongelma. Ovatko syynä geenit, elintavat vai molemmat yhdessä?

Lihavuuden periytyminen on erittäin monitekijäistä eli geneettisten tekijöiden lisäksi ympäristötekijöillä on suuri vaikutus. Vanha sananlasku ”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa” pätee ruokailu- ja liikuntatottumuksiinkin, joten lihavuuden ehkäisy olisi tehokkainta, jos se aloitettaisiin jo lapsuudessa.

9. Onko lihava lapsi tuomittu lihavuuteen myös aikuisena?

Lihavasta lapsesta tule usein lihava aikuinen. Väistämätön kohtalo se ei silti ole, sillä lastenkin lihavuuden hoito perustuu elämäntapamuutoksiin. Koko perheen sitoutuminen hoitoon on tärkeää.

10. Onko ihmisellä geneettinen ominaispaino, johon painolla on taipumus palautua myös laihdutuksen jälkeen?

Usein kuulee puhuttavan niin sanotusta hyvä olon painosta. On mahdollista olla terve ja voida hyvin, vaikka painoindeksi ei olisikaan välillä 18,5–25.

Tärkeää kuitenkin on, että paino pysyy vakaana, eikä hinaudu pikku hiljaa vuosien myötä ylöspäin. Laihduttajankaan ei tarvitse pyrkiä ihannemittoihin, vaan jo 5–10 prosentin painonpudotus on terveyden kannalta edullista ja ennen kaikkea realistista.

11. Onko laihtuminen vaikeampaa niille, joilla on perinnöllinen taipumus ylipainoon?

On totta, että jotkut voivat joutua muita enemmän ponnistelemaan pudottaakseen painoaan. Eräässä suomalaistutkimuksessa tosin todettiin, että tietyn geenivirheen omaavat henkilöt lihovat muita helpommin, mutta toisaalta pystyvät pudottamaankin painoaan herkemmin.

Lisäksi olemme tuoreessa, omassa tutkimuksessamme havainneet, että ne, jotka kantavat FTO-geenistä lihavuudelle altistavaa muotoa, pystyvät pudottamaan painoaan yhtä tehokkaasti kuin muutkin, joten nämä ovat kannustavia uutisia.

12. Miten perinnöllisesti lihomisalttiin pitäisi ottaa tämä ominaisuutensa huomioon elämäntavoissaan?

Jokainen on geeniensä ja ympäristön suhteen yksilö, mutta yleiset ravitsemus- ja liikuntasuositukset pätevät siitä huolimatta kaikille.

Jos painon kanssa on ongelmia, yksi keskeisimmistä korjausliikkeistä on säännöllinen ateriarytmi. Kun nauttii 2–3 ateriaa ja muutaman välipalan päivässä, runsaita kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljatuotteita unohtamatta, ei nälkä pääse missään vaiheessa hallitsemattomaksi. Maito-ja lihatuotteista olisi hyvä valita vähärasvaiset tai rasvattomat vaihtoehdot ja rasvoina kannattaa suosia öljyjä ja margariineja.

13. Lihooko perinnöllisesti altis omenavartaloinen helpommin kuin päärynän muotoinen?

Lihavuutta voidaan luokitella rasvakudoksen jakautumisen mukaan, ja on löydetty geenipoikkeavuuksia, jotka näyttävät vaikuttavan rasvan jakaantumiseen elimistössä. Rasvan kertyminen erityisesti vatsan alueelle on haitallisempaa kuin päärynälihavuus, jossa rasva kertyy lähinnä reisiin ja pakaroihin.

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Tiina Lappalainen.

”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”
”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”

Kun painaa 116 kiloa eikä jaksa oikein edes kävellä, on vaikea olla energinen ja iloinen. Eveliina Nurmi, 26, laihdutti 40 kiloa ja koko elämä muuttui.

Laihduttamisessa ei ole kyse isoista asioista, vaan monista pienistä. Sellaisista kuten kyykky. Tai farkut. Eveliina Nurmi, 28, muistaa ikuisesti päivän, johon nuo molemmat kuuluivat. Silloin hän kiskoi ensimmäistä kertaa koskaan päälleen oikeat farkut.

– Ne mahtuivat, se oli mahtavaa! Pääsin niissä vielä kyykkyynkin. Ikinä aiemmin en olisi voinut kuvitellakaan onnistuvani.

Farkkuja ei Eveliinan vaatekaapissa ollut, koska niitä ei ollut ollut missään muuallakaan, yhdessäkään kaupassa hänen koossaan.

Lihava nuoresta asti

Eveliina Nurmi oli tottunut olemaan lihava. Hän oli ollut lihava lapsena ja hän oli ollut lihava nuorena. 19-vuotiaana painoa oli jo 116 kiloa. Hän oli kyllä paljon muutakin: esimerkiksi räväkkä, sosiaalinen ja puhelias, mutta ne ominaisuudet jäivät usein piiloon läskien alle.

Kilot olivat kertyneet hissuksiin. Syitä oli monia. Nuorena omaksutut ruokailutottumukset eivät olleet niitä terveellisimpiä, sillä epäterveelliset ruoat ja herkkuttelu maistuivat kavereiden kanssa. Koulukiusatuksi joutuminen koko peruskoulun ajaksi puolestaan johti siihen, ettei salille saati jumppatunnille olisi edes rohjennut lähteä.

– Olin lapsesta lähtien peiliin katsoessani hävennyt sitä, mitä näen.

Kyllä hän oli yrittänyt laihduttaa. Tämän tästä alkoi uusi dieetti, sitten toinen. Aina ne loppuivat parin päivän päästä, tuloksetta totta kai – ei Eveliina itsekään uskonut, että onnistuisi.

Lopulta niin kuitenkin kävi: lähes 40 kiloa on tipotiessään. Eveliinan itsetunto on noussut, olo tuntuu tasapainoiselta ja oma keho siltä, miltä pitääkin.

Iso kriisi herätti

Nurinkurista kyllä, isoon onnistumiseen tarvittiin iso kriisi. Se sai alkunsa keväällä 2010. Eveliina oli juuri saanut esikoistyttärensä Edithin ja painoi 110 kiloa. Laitokselta kotiuduttaessa ei alkanutkaan ihana vauva-arki, vaan synnytyksen jälkeinen masennus. Ensimmäisistä kuukausista Eveliina ei muista juuri mitään vain sen, että kaikki oli mustaa ja lapsi tuntui vieraalta.

– Kävin niin pohjalla, että en osannut nähdä elämässä mitään hyvää. Olin äiti vain velvollisuudesta. Oma äiti tuli onneksi avuksi: soitteli ja kyläili päivittäin, teki kauppaostokset ja hoiti vauvaa mustimpina hetkinä, kun Eveliina ei siihen kerta kaikkiaan kyennyt.

Kun lapsen syntymästä oli kahdeksan viikkoa, Eveliina jäi yksi. Mies lähti, noin vain. Yksinhuoltajaksi päätyminen oli iso pettymys. Olisi ollut helpompaa ja turvallisempaa opetella vanhemmuutta kahdestaan sen sijaan, että joutuikin itse vastuuseen kaikesta.

– En olisi halunnut eroa, mutta raskaus oli yllätys: olimme seurustelleet vain kaksi kuukautta, kun testi näytti plussaa.

Ero pahensi synnytysmasennusta, ja lääkärin määräyksestä Eveliina aloitti lääkityksen. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä masennuslääkkeet turruttivat tunteet kokonaan, mikä tuntui kyyneliäkin kamalammalta.

Elämä omiin käsiin

Mistä toipuminen sitten sai alkunsa? Eveliina miettii, ei osaa sanoa varmaksi. Kenties käänne parempaan oli kesäilta, jolloin Eveliina istui parvekkeellaan ja oivalsi, että elämä ei voi jatkua näin, jatkuvassa melankoliassa. Piti nousta sen yläpuolelle, itse.

– Ulkona oli kaunista ja lämmintä. Siinä hetkessä päätin, että nyt tämä itkeminen saa loppua! Ymmärsin, että minun on itse laitettava elämäni kuntoon.

Tavoitteeseen kuului iso painonpudotus: 45 kiloa pois. Vasta silloin Eveliina olisi painoltaan normaali. Miten hyvältä jo se sanakin kuulosti, läskin sijaan!–

– Kun aloin rakastaa itseäni, tulivat myös rakkauden tunteet lastani kohtaan.

Paino tippui vauhdilla

Alkoi tiukka ruokaremontti. Eveliina osti vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kertovan kirja ja etsi tietoa karppauksesta. Ohjeiden innoittamana hän karsi lautaseltaan leivän, riisin ja perunan. Aamumurot vaihtuivat munakkaaseen, lounaspasta salaattiin tai keittoon. Maitotuotteitakaan hän ei juuri käyttänyt, mutta proteiinia tuli yllin kyllin lihasta, kanasta ja kalasta.

Paino alkoi tippua vauhdilla. Ensimmäisenä kahtena kuukautena lähti kymmenen kiloa, samana syksynä vielä toiset kymmenen. Tulokset motivoivat niin paljon, ettei ruokavaliosta tehnyt mielikään lipsua.

Eveliinan etuna oli, että laihduttajan tavallinen kompastuskivi, oheissyöminen, ei kuulunut hänen paheisiinsa. Jos hän vaikka katsoi telkkaria, hän katsoi telkkaria eikä napostellut samalla.

– En ole mässyttäjä. Kilot ovat tulleet ihan sillä, että olen tehnyt hyvää ruokaa ja syönyt sitä liikaa.

Samaa taktiikkaa noudattaen kilot myös lähtivät, nimittäin annoskokoja pienentämällä. Usein lautasen kuitenkin saattoi täyttää vaikka piripintaan, kun valitsi terveellistä, kuten kasviksia ja kalaa. Nälästä Eveliina ei koskaan kärsinyt, kiireestä kyllä joskus. Arki pienen vauvan kanssa oli sellaista, että joinain päivinä ei ehtinyt tai muistanut syödä itse lainkaan.

Tavoitefarkut kaapiin

Ja sitten, yhtenä päivänä, Eveliina osti farkut. Piti niitä ensin kaapissa, otti välillä ulos, ei sovittanut. Sillä ne olivat tavoitefarkut.

– Jokaisella laihduttajalla pitää olla sellaiset! Eveliina nauraa.

Kohta housut jo sopivat. Seuraavaksi Eveliina hankki kaksi kokoa pienemmät farkut. Niiden kanssa olikin jo vähän työläämpää. Loppusuorasta tuli kehon ja mielen kamppailu.

– Tie 75 kilosta alaspäin oli tuskallinen, paino junnasi paikoillaan pitkään. Totta kai se turhautti, olisi ollut helppo murtua ja lopettaa. Tiesin kuitenkin, että kyllä se paino vielä tippuu.

Vain puolentoista vuoden päästä vaaka näytti seitsemääkymmentä. Kaikki ylimääräiset 40 kiloa olivat kadonneet.

Vaaka on vihollinen

Usein painonpudotuksen ongelma on, että vaikka kilot lähtisivätkin, ne palaavat. Keho pyrkii takaisin siihen olotilaan, jossa se on tottunut olemaan. Jos painon onnistuu pitämään tavoitteessaan, tietää tehneensä asioita oikein.

Eveliinan paino pysyi vakaasti 70 kilossa miltei kaksi vuotta.

Kun ensimmäinen takapakki sitten tuli, se oli oikeastaan toivottu: Eveliina alkoi odottaa lasta. Hänellä oli uusi kumppani ja hyvä parisuhde, raskaus oli toivottu.

Raskausaikana ruokavalio kuitenkin repsahti. Teki mieli milloin mitäkin, ja herkutteluhetket kotisohvalla toivat 30 lisäkiloa. Kun Uuno syntyi marraskuussa 2013 ja perhe kotiutui sairaalasta, Eveliinan paino huiteli sadassa. Laihdutusurakka piti käynnistää miltei nollasta. Tällä kertaa Eveliina päätti aloittaa myös liikunnan, sillä lihaksiakin olisi hyvä saada.

Hän liittyi kuntokeskuksen jäseneksi, teetätti itselleen saliohjelman ja palkkasi personal trainerin. Säännöllinen tupakointi loppui, jotta urheilu sujuisi paremmin. Kuntovalmentajan suosituksesta Eveliina kokeili myös kehonkoostumusmittausta ja järkyttyi tuloksista.

– Luvut olivat aivan kauheat: rasvaprosenttini oli 48 ja lihasprosentti alle 30. Ei ihme, etten keväällä vielä jaksanut mitään!

Liikuntaan tottumattomalle ensimmäiset treeniviikot olivat tuskaa: pienimmästäkin ponnistuksesta hengästyi ja kuntoilun jälkeen lihaksia särki. Aiempi onnistuminen auttoi kuitenkin uskomaan, että ennen pitkää tuloksia tulee. Etenemistään Eveliina seurasi mittanauhan ja peilin avulla.

– Lupasin itselleni, etten mene vaa’alle, sillä se on laihduttajan vihollinen! Sillä jos treenaa, paino voi nousta.

Liikkuja saa syödä

Painon sijaan nousi kunto, ja sen mukana itseluottamus ja ilo omasta kehosta. Ykskaks jaksoikin ylämäet puuskuttamatta. Lihakset alkoivat erottua läskikerrosten läpi. Olo oli pirteämpi, sillä liikunta takasi paremmat unet.

Ja jotta jaksoi liikkua, oli syötävä terveellisesti. Ruokavalio meni remonttiin. Eveliinan taikasana oli sama kuin aiemminkin: vähähiilihydraattisuus. Hän koosti ateriat niin, että ravinnosta 60 prosenttia oli kasviksia, loput kalaa, kanaa, lihaa ja munaa. Rasvoja hän ei karsastanut, mutta maitotuotteita kului maltillisesti, lähinnä leivontaan tai ruoanlaittoon. Eineksiä ei ostettu, vaan se vanhempi, joka milloinkin ehti, kokkasi koko perheelle.

–Juureksista ja kasviksista saa helposti maukasta ja terveellistä ruokaa. Ja kun syö paljon vihreää, kuten kaaleja, kurkkua, salaatteja ja avokadoa, ei tarvitse miettiä määriä.

Syksyllä Eveliina kävi uudestaan kehonkoostumismittauksessa. Luvut olivat kääntyneet nurin niskoin: rasvaprosentti oli 35 ja lihasprosentti 46. Saavutus oli huima ja kertoi karistettuja kilojakin kirkkaammin, että tehty työ ei ollut mennyt hukkaan. Lihasmassan nopeasta kasvustakin seurasi pelkkää hyvää: Eveliina kulutti aiempaa enemmän kaloreita.

– Vaikka olisin lopettanut urheilun ja vain levännyt laakereillani, olisin laihtunut, sillä lepokulutukseni on kasvanut. Se oli ennen 800 kilokaloria päivässä, nykyään 1 700.

Sporttaamista ja läsäpäiviä

Tällä hetkellä Eveliina odottaa kolmatta lastaan, jonka odotetaan syntyvän toukokuussa. Raskauskiloja on kertynyt jonkin verran, mutta niistäkin päästään eroon ja niistä pyritään pysymään erossa jo hyväksi todetuilla metodeilla.

Eveliina uskoo, että pirteyden syynä on ravinto. Kun ei syö höttöhiilareita, verensokeri ei heilahtele ja tee oloa uupuneeksi. Myös arki rullaa paremmin, sillä lasten kanssa leikkimiseen on aiempaa enemmän virtaa.

– Vaikka halusin aiemminkin tehdä asioita, en jaksanut enkä pystynyt, kilot olivat tiellä. Lihavana myös hävetti syödä julkisesti. Ajattelin, että kaikki katsovat, kun paksu syö, vaikka lautasella olisi ollut salaattia.

Nykyään Eveliinan suhde ruokaan on normaali. Ystävien kanssa kahvilaan mentäessä hän tilaa juustokakkua, jos siltä tuntuu. Kotona kokataan toisinaan herkkuja, jotka ovat kieltolistalla arkena. Hemmotteluhetkille on termikin: läsäpäivä.

– Kun meillä on läsäpäivä, syömme koko perhe pastaa tai pitsaa vaikka aamusta iltaan. Seuraava päivä sulatellaan, sitten jatkamme normaalia liikkuvaista elämää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kuuntele nälkääsi, syö mitä haluat ja nautiskele ilman tunnontuskia – tässä avaimia painonhallintaan.

Ravitsemustieteilijä Patrik Borg vakuuttaa uudessa kirjassaan Tunne nälkä!, että syömällä omien tuntemusten mukaan saavuttaa parhaiten tuloksia.

Kyse ei ole uudesta ruokavaliosta vaan paluusta normaaliin ruokasuhteeseen, joka on vielä lapselle luontaista.

Olennaista on koko elämisen tapa. Riittävä unen määrä, liikunta ja stressinhallinta ovat vahvasti sidoksissa siihen, että pystyy syömään kohtuullisesti nälkäänsä ja kylläisyyttään kuunnellen.

Muutos vie aikaa ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

On muistettava, että myös huonot päivät ja jopa viikot kuuluvat muutosprosessiin.

Intuitiivisen syömisen opettelussa on neljä eri vaihetta

  1. Kohenna näläntunteeseen vaikuttavia elintapojasi eli lisää unta ja liikuntaa, vähemmän stressiä.
  2. Syö terveellisesti oikealla ateriarytmillä nälkää ja kylläisyyttä kunnioittaen.
  3. Opettele syömään kaikenlaista ruokaa sallivasti ja ilman jännitteitä.
  4. Päätä itse mitä syöt, niin vahvistat syömisminääsi ja vapaudut ulkoisista paineista.

Muista, että muutos vie aikaa, ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

Oivalluksia muutostyöhön

  •  Syö juuri sen verran kuin sillä hetkellä tunnut tarvitsevasi.
  •  Syö järkevästi ainakin 20 päivää kuukaudessa.
  •  Ateriarytmi on oikea, jos tunnet kovaa nälkää vain harvoin.
  •  Syö riittävästi, vähintään 1800 kaloria päivässä.
  •  Vähennä vaa’an käyttöä.

Kurkista myös Hyvän terveyden onnistuneen laihdutuksen oppaaseen Kilot veks!