Voiko geenejään syyttää liikakiloista vai ovatko ne vain syömistemme summa? Molemmat vaikuttavat mutta kaikki laihtuvat, kun syövät vähemmän, vaikka perimä jarruttaisikin vauhtia. Toiset vain joutuvat kieltäytymään vähän enemmästä kuin toiset.

1. Periytyykö lihavuus ja onko lihavuusgeenejä olemassa?

Lihavuus on useiden perintötekijöiden eli geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksen tulos. Tosin on myös geenejä, jotka selkeästi vaikuttavat alttiuteen lihoa ja toisaalta eräät hyvin hyvin harvinaiset lihavuuden muodot aiheutuvat yhden geenin virheestä.

Nykyinen lihavuusongelma johtuu kuitenkin pääasiassa siitä, että energiaa saadaan enemmän kuin kulutetaan.

2. Onko näitä geenejä omaavalla hitaampi aineenvaihdunta kuin muilla vai miten heidän lihomisalttiutensa selittyy?

Useat lihavuudelle altistavat geenit liittyvät energia-aineenvaihduntaan tai syömisen säätelyyn. On löydetty sellaisiakin geenipoikkeavuuksia, jotka pienentävät perusenergiankulutusta. Vielä paljon selvitettävää.

3. Säätelevätkö geenit myös ruokahalua?

Ruokahalun ja energiatasapainon säätely on useiden hormonien, välittäjäaineiden ja geenien monimutkainen verkosto. Ihmiseltä on löydetty lihavuuteen johtavia yhden geenin virheitä esimerkiksi ruokahalua säätelevässä järjestelmässä, mutta nämä ovat harvinaisia lihavuuden muotoja.

Biologisen säätelyn ohella syömiseen vaikuttavat myös tavat ja tottumukset. Esimerkiksi joku voi syödä suruunsa, toinen iloonsa. Erityisesti laihduttajan on hyvä tunnistaa tällaiset liiallisen syömiseen johtavat riskitilanteet.

4. Voiko lihomistaipumusta testata geenitestillä?

Yksittäisten geenien suhteen se on mahdollista. Koska yleensä kyse on usean eri lihavuudelle altistavan geenin yhteispelistä, yksittäisten geenien testaaminen ei ole mielestäni perusteltua. Kenties tulevaisuudessa tehdään useita geenejä kattavia testejä ja niistä saatua tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi lihavuuden tehokkaassa hoidossa ja ehkäisyssä.

Ainakin vielä toistaiseksi parasta lihavuudenehkäisyä on pitää energian saanti tasapainossa kulutuksen kanssa.

5. Kumpi vaikuttaa lihomiseen enemmän: geenit vai elintavat?

Kyse on näiden yhteisvaikutuksesta, mutta suurelta osin lihavuuden nopea yleistyminen selittyy ympäristötekijöillä, ennen kaikkea runsaasti energiaa sisältävällä ruokavaliolla ja liikunnan vähäisyydellä.

Perimämmehän on lähes sama kuin esi-isillämme, mutta heidän aikanaan lihavuus ei ollut ongelma. Silloin ruoasta oli puutetta ja energiaa oli hyödyllistä varastoida rasvakudokseen. Niinpä samat geenit, jotka tänä päivänä altistavat lihavuudelle, auttoivat kestämään nälänhädän yli.

6. Voiko lihominen johtua leptiinihormonin puutoksesta tai toimintahäiriöstä?

Leptiini on rasvakudoksen erittämä hormoni, joka välittää aivojen kylläisyyskeskukselle viestin ruoan riittävyydestä. Jos tätä hormonia ei erity normaalisti, kylläisyyden tunnettakaan ei tule. Siten syödyn ruoan määrä kasvaa, mikä johtaa lihomiseen. Leptiinigeenistä on myös löydetty virheellinen, joskin erittäin harvinainen muoto, joka pitää veren leptiinipitoisuudet matalina. Tämä puute voidaan korvata leptiinihoidolla.

Yleensä kuitenkin lihavilla on veressä normaalipainoisia enemmän leptiiniä. Emme kuitenkaan vielä tarkasti tiedä, miksi se ei heillä hillitse syömistä.

7. Onko ihmisiä jotka eivät liho, vaikka söisivät kuinka paljon hyvänsä?

On tosiaan olemassa myös geenejä, jotka näyttävät suojaavan lihomiselta, mutta eivät nämäkään ihmiset voi rajattomasti syödä. On yllättävää, ettei näitä ”laihuusgeenejä” ole juurikaan tutkittu.

8. Ylipaino on usein koko perheen ongelma. Ovatko syynä geenit, elintavat vai molemmat yhdessä?

Lihavuuden periytyminen on erittäin monitekijäistä eli geneettisten tekijöiden lisäksi ympäristötekijöillä on suuri vaikutus. Vanha sananlasku ”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa” pätee ruokailu- ja liikuntatottumuksiinkin, joten lihavuuden ehkäisy olisi tehokkainta, jos se aloitettaisiin jo lapsuudessa.

9. Onko lihava lapsi tuomittu lihavuuteen myös aikuisena?

Lihavasta lapsesta tule usein lihava aikuinen. Väistämätön kohtalo se ei silti ole, sillä lastenkin lihavuuden hoito perustuu elämäntapamuutoksiin. Koko perheen sitoutuminen hoitoon on tärkeää.

10. Onko ihmisellä geneettinen ominaispaino, johon painolla on taipumus palautua myös laihdutuksen jälkeen?

Usein kuulee puhuttavan niin sanotusta hyvä olon painosta. On mahdollista olla terve ja voida hyvin, vaikka painoindeksi ei olisikaan välillä 18,5–25.

Tärkeää kuitenkin on, että paino pysyy vakaana, eikä hinaudu pikku hiljaa vuosien myötä ylöspäin. Laihduttajankaan ei tarvitse pyrkiä ihannemittoihin, vaan jo 5–10 prosentin painonpudotus on terveyden kannalta edullista ja ennen kaikkea realistista.

11. Onko laihtuminen vaikeampaa niille, joilla on perinnöllinen taipumus ylipainoon?

On totta, että jotkut voivat joutua muita enemmän ponnistelemaan pudottaakseen painoaan. Eräässä suomalaistutkimuksessa tosin todettiin, että tietyn geenivirheen omaavat henkilöt lihovat muita helpommin, mutta toisaalta pystyvät pudottamaankin painoaan herkemmin.

Lisäksi olemme tuoreessa, omassa tutkimuksessamme havainneet, että ne, jotka kantavat FTO-geenistä lihavuudelle altistavaa muotoa, pystyvät pudottamaan painoaan yhtä tehokkaasti kuin muutkin, joten nämä ovat kannustavia uutisia.

12. Miten perinnöllisesti lihomisalttiin pitäisi ottaa tämä ominaisuutensa huomioon elämäntavoissaan?

Jokainen on geeniensä ja ympäristön suhteen yksilö, mutta yleiset ravitsemus- ja liikuntasuositukset pätevät siitä huolimatta kaikille.

Jos painon kanssa on ongelmia, yksi keskeisimmistä korjausliikkeistä on säännöllinen ateriarytmi. Kun nauttii 2–3 ateriaa ja muutaman välipalan päivässä, runsaita kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljatuotteita unohtamatta, ei nälkä pääse missään vaiheessa hallitsemattomaksi. Maito-ja lihatuotteista olisi hyvä valita vähärasvaiset tai rasvattomat vaihtoehdot ja rasvoina kannattaa suosia öljyjä ja margariineja.

13. Lihooko perinnöllisesti altis omenavartaloinen helpommin kuin päärynän muotoinen?

Lihavuutta voidaan luokitella rasvakudoksen jakautumisen mukaan, ja on löydetty geenipoikkeavuuksia, jotka näyttävät vaikuttavan rasvan jakaantumiseen elimistössä. Rasvan kertyminen erityisesti vatsan alueelle on haitallisempaa kuin päärynälihavuus, jossa rasva kertyy lähinnä reisiin ja pakaroihin.

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Tiina Lappalainen.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

  1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
  2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
  3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
  4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

  • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
  • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
  • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
  • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
  • Monivitamiinivalmiste
  • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.