Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikkunta lisää ruokahalua mutta viisailla valinnoilla estät lihomisen.

Liikunta saattaa lihottaa sen takia, että se lisää ruokahalua. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko nälkä aina todellista nälkää vai vain tunne ja tapa kellonaikaan liittyen. Näläntunne voi olla myös janoa. Juo siis ensiksi reilusti vettä ja tunnustele sitten, jäikö nälkä. Jos haluat palkita itsesi liikuntalenkin jälkeen, mieti etukäteen, onko se suklaapatukka vai appelsiini.

Pidän liikunnasta, mutta laihduttavalla ruokavaliolla en meinaa jaksaa entiseen tahtiin.

Liikkuvan laihduttajan täytyy pitää huolta proteiinin saannista. Runsas valkuaisen syöminen ehkäisee puutostiloja ja auttaa säilyttämään tärkeää lihasmassaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyviä proteiininlähteitä laihduttajalle ovat muun muassa rahka, kananmunat, kana ja kalkkuna. Osta vaikka vähärasvaista keittokinkkua. Proteiinipitoisista tuotteista, kuten lihajalosteista, saa myös helposti tyydyttyneitä eli kovia rasvoja ja liikaa energiaa. Tämän vuoksi ne altistavat muun muassa valtimonkovettumasairauksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyviä proteiininlähteitä laihduttajalle ovat muun muassa rahka, kananmunat, kana ja kalkkuna. Osta vaikka vähärasvaista keittokinkkua. Muista syödä runsaasti kasviksia ja pidä huolta säännöllisistä ruoka-ajoista. Niillä pääsee pitkälle.

En uskalla syödä palauttavaa ateriaa liikunnan jälkeen, sillä se haittaa rasvanpolttoa.

Päinvastoin, tunnin kuluessa liikunnan jälkeen saa syödä maltillisesti. Se ei vaikuta rasvanpolttoon ja sen väliin jättäminen kasvattaa. Ateriavälin suurentaminen tuntkausiksi lisää nälkää myöhemmin liian vaikeaksi hallita. Riski ahmimiseen kasvaa.

Sillä, syökö ennen liikuntaa vai sen jälkeen liikunnan ei ole laihtumisen kannalta merkitystä. Tärkeintä on syödä niin, että jaksaa liikkua. Pidä myös huolta siitä, ettei jumpan jälkeen nälkä kurni niin, että ryntäät heti jääkaapille. Liikunnalla kulutettu energiamäärä tulee kaapilta nopeasti takaisin ja liikunnan laihduttava vaikutus mitätöityy.

Kun pysyttelen hoikkana, pysyn myös hyvässä kunnossa.

Valitettavasti et. Kunto ja paino eivät kulje käsi kädessä. On olemassa ylipainoisia ihmisiä, jotka jaksavat juosta maratonin. He kuuluvat luokkaan ”fit but fat” eli he siis liikkuvat säännöllisesti.

Iso osa siitä, miten jaksamme liikkua, on perinnöllistä. Toisilla on enemmän hitaita ja toisilla nopeita lihassoluja. Hitaat lihassolut auttavat kestävyyslajeissa, nopeat taas esimerkiksi kuntosalilla. Myös maksimaalinen hapenottokyky on pitkälti syntymässä jaettuperinnöllinen ominaisuus. Kaikista meistä ei tule mestaruusluokan maratoonareita, vaikka olisimme treenanneet kovasti ja olisimme ulkoisesti miten hyvässä kestävyyskunnossa.

Asiantuntija Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja dosentti, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Kuntoutus, Lappeenranta

Lue lisää
Proteiinia joka aterialle
Laihduttaja, varmista vitamiinit ja kivennäisaineet
Alipainoinen, näin lihot terveellisesti

Sisältö jatkuu mainoksen alla