Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikkunta lisää ruokahalua mutta viisailla valinnoilla estät lihomisen.

Liikunta saattaa lihottaa sen takia, että se lisää ruokahalua. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko nälkä aina todellista nälkää vai vain tunne ja tapa kellonaikaan liittyen. Näläntunne voi olla myös janoa. Juo siis ensiksi reilusti vettä ja tunnustele sitten, jäikö nälkä. Jos haluat palkita itsesi liikuntalenkin jälkeen, mieti etukäteen, onko se suklaapatukka vai appelsiini.

Pidän liikunnasta, mutta laihduttavalla ruokavaliolla en meinaa jaksaa entiseen tahtiin.

Liikkuvan laihduttajan täytyy pitää huolta proteiinin saannista. Runsas valkuaisen syöminen ehkäisee puutostiloja ja auttaa säilyttämään tärkeää lihasmassaa.

Hyviä proteiininlähteitä laihduttajalle ovat muun muassa rahka, kananmunat, kana ja kalkkuna. Osta vaikka vähärasvaista keittokinkkua. Proteiinipitoisista tuotteista, kuten lihajalosteista, saa myös helposti tyydyttyneitä eli kovia rasvoja ja liikaa energiaa. Tämän vuoksi ne altistavat muun muassa valtimonkovettumasairauksille.

Hyviä proteiininlähteitä laihduttajalle ovat muun muassa rahka, kananmunat, kana ja kalkkuna. Osta vaikka vähärasvaista keittokinkkua. Muista syödä runsaasti kasviksia ja pidä huolta säännöllisistä ruoka-ajoista. Niillä pääsee pitkälle.

En uskalla syödä palauttavaa ateriaa liikunnan jälkeen, sillä se haittaa rasvanpolttoa.

Päinvastoin, tunnin kuluessa liikunnan jälkeen saa syödä maltillisesti. Se ei vaikuta rasvanpolttoon ja sen väliin jättäminen kasvattaa. Ateriavälin suurentaminen tuntkausiksi lisää nälkää myöhemmin liian vaikeaksi hallita. Riski ahmimiseen kasvaa.

Sillä, syökö ennen liikuntaa vai sen jälkeen liikunnan ei ole laihtumisen kannalta merkitystä. Tärkeintä on syödä niin, että jaksaa liikkua. Pidä myös huolta siitä, ettei jumpan jälkeen nälkä kurni niin, että ryntäät heti jääkaapille. Liikunnalla kulutettu energiamäärä tulee kaapilta nopeasti takaisin ja liikunnan laihduttava vaikutus mitätöityy.

Kun pysyttelen hoikkana, pysyn myös hyvässä kunnossa.

Valitettavasti et. Kunto ja paino eivät kulje käsi kädessä. On olemassa ylipainoisia ihmisiä, jotka jaksavat juosta maratonin. He kuuluvat luokkaan ”fit but fat” eli he siis liikkuvat säännöllisesti.

Iso osa siitä, miten jaksamme liikkua, on perinnöllistä. Toisilla on enemmän hitaita ja toisilla nopeita lihassoluja. Hitaat lihassolut auttavat kestävyyslajeissa, nopeat taas esimerkiksi kuntosalilla. Myös maksimaalinen hapenottokyky on pitkälti syntymässä jaettuperinnöllinen ominaisuus. Kaikista meistä ei tule mestaruusluokan maratoonareita, vaikka olisimme treenanneet kovasti ja olisimme ulkoisesti miten hyvässä kestävyyskunnossa.

Asiantuntija Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja dosentti, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Kuntoutus, Lappeenranta

Lue lisää
Proteiinia joka aterialle
Laihduttaja, varmista vitamiinit ja kivennäisaineet
Alipainoinen, näin lihot terveellisesti

Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

  1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
  2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
  3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
  4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

  • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
  • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
  • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
  • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
  • Monivitamiinivalmiste
  • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.