Ota selvää, kuinka hyvin syöt. Tee ruokatestimme ja lue asiantuntijan neuvot.

Tee testi! Rengasta jokaisesta väitteestä sinuun parhaiten sopiva vaihtoehto.

1. Jätän usein lounaan väliin työkiireiden puristuksessa tai korvaan lounaan makealla pikkunapostelulla.
A) En koskaan jätä lounasta syömättä. Syön joko lämpimän ruoan tai terveellisiä, kuitu­pitoisia eväitä.
B) Jätän lounaan väliin 1–2 kertaa viikossa.
C) Syön epäsäännöllisesti ja jätän usein lounaan väliin tai korvaan sen sillä, mitä milloinkin on saatavilla.

2. Valitsen ostoskoriini runsaskuituisia tuotteita. Leivissä ja muissa viljatuotteissa suosin mahdollisimman kuitupitoisia täysjyvä­viljatuotteita.
A) Katson lähes aina ostamieni tuotteiden kuitupitoisuudet ja suosin runsaskuituisia tuotteita.
B) Syön vaihdellen tummaa ja vaaleaa leipää, enkä kovinkaan usein katso tuotteiden kuitupitoisuuksia.
C) Vaalea leipä ja vaaleat viljatuotteet (riisi, spagetti) maistuvat minulle parhaiten. En käytä aikaani tuotteiden ravintosisältöjen vertailuun.

3. Suosin rasvattomia tuotteita ja käytän mahdollisimman vähän rasvoja (kuten öljyä, margariinia ja pähkinöitä).
A) En välttele rasvoja, vaan käytän päivittäin ruoanlaitossa öljyä ja syön öljypohjaista salaatin­kastiketta. Rasvaista kalaa syön usein ja pähkinätkin maistuvat minulle.
B) Käytän öljyä lähes päivittäin, mutta salaatinkastikkeita ja rasvaista kalaa syön harvemmin kuin kerran viikossa.
C) Kyllä, ehdottomasti. En käytä päivittäin öljyjä ja leivälleni levitän mahdollisimman vähärasvaista levitettä tai en käytä levitettä lainkaan. Jos syön salaatinkastiketta, valitsen mieluiten vähärasvaisen vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Tankkaan vitamiineja ja antioksidantteja päivittäin syömällä kotimaisia marjoja ja värikkäitä kas­viksia.
A) Ehdottomasti. Syön  kasviksia, marjoja tai hedelmiä päivittäin jokaisella aterialla.
B) Pidän kasviksista, marjoista ja hedelmistä, ja syön niitä pieniä määriä joka päivä. Niitä ei kuitenkaan löydy jokaiselta aterialtani.
C) Kuka niitä nyt jaksaisi syödä? Vatsani täyttyy parhaiten kunnon ruoalla, enkä erityisemmin pidä kasviksista, marjoista tai hedelmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisessa saa A-vastauksesta 3 pistettä, B-vastauksesta 2 ja C-vastauksesta 1 pisteen.

Pisteitä 10–12.
▶ Onnittelut! Ruokavaliosi perusteet ovat kohdallaan.
Olet oivaltanut, että säännöllinen ateriointi on tie parempaan terveyteen, painonhallintaan ja jaksamiseen. Kuitu­pitoinen ruoka pitää veren­sokerin tasaisena ja riittävä määrä pehmeitä rasvoja on terveydelle tärkeää. Päivittäin syömäsi värikkäät kasvikset, marjat ja hedelmät takaavat sen, että saat ruokavaliostasi paljon terveyttä edistäviä vitamiineja ja antioksidantteja. Jatka samaan malliin.

Pisteitä 7–9.
▶ Pärjäsit mukavasti, mutta viilattavaakin löytyy.
Ruokavaliosi kaipaa pieniä parannuksia. Niiden tekeminen kannattaa, koska niin voit vähentää monien sairauksien riskiä ja jaksat paremmin kiireen keskellä. Keho ja mieli tarvitsevat päivittäin riittävän määrän pehmeitä rasvoja, joista ei kannata nipistää.
Mitä useammin suosit täys­jyvä­viljaa kuoritun, vaalean viljan sijaan, sitä paremmin voit ja painon­hallinta on paljon helpompaa.

Pisteitä 4–6.
▶ Voisit paremmin, jos aloittaisit ruokaremontin.
Ruoalla on suuri vaikutus vointiimme, eikä ole yhden­tekevää, mitä lautaselle laitamme. Aloita terveytesi edistäminen vaikkapa kuiduista lisäämällä leivän ja puuron syöntiä tai etsimällä sellaisia marjoja ja kasviksia, joiden mausta pidät. Näin saat aineksia jaksamiseen, parempaan vointiin ja painonhallintaan. Äläkä unohda pehmeitä rasvoja, joista kiittää koko keho! 

Näin teet pientä viilausta!

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia: ”Syö kunnon lounas”

"Etenkin naiset jättävät usein lounaan väliin kiireen tai laihduttamisen takia. Iltapäivään mennessä verensokeri laskee ja nälkä kasvaa kilpaa kiukun kanssa. Illalla nälkä on niin kova, että lounaan yli harpannut ahmii helposti liikaa.
Säännöllinen ruokailu onkin ehdottomasti tehokkain tapa hallita painoa. Jos haluat syödä pääaterian töiden jälkeen, nauti lounaaksi iso salaatti, jossa on lihaa, kalaa, kanaa, papuja tai pähkinöitä ja lisänä pala täys­jyväleipää.

Laihduttaja menettää lihaksia, jos hän syö liian vähän. Väärin tiputetut kilot tulevat takaisin korkojen kanssa, koska lihasmassan vähentyessä aineenvaihdunta hidastuu. Pika­dieetit kannattaakin unohtaa.

Täysjyväviljassa on paljon sairauksilta suojaavia ravintoaineita. Jos suositusten mukaiset kuusi palaa leipää eivät maistu, ne voi korvata esimerkiksi siemenillä, puurolla ja pähkinöillä.

Karppaajat eli viljatuotteita, pastaa ja riisiä välttelevät tarvitsevat tilalle pähkinöitä, siemeniä, leseitä, marjoja ja hyviä rasvoja sekä valtavasti kasviksia. Hapanmaitotuotteita ei saa myöskään unohtaa. Vähintään pari lasillista maustamattomia vähärasvaisia maitotuotteita päivässä on paikallaan.

Rasvoja ei pidä vältellä, vaikka yrittäisi laihduttaa. Liian vähärasvainen ruokavalio on terveydelle haitallinen ja voi aiheuttaa myös syömähimoa. Rasvat ovat välttämättömiä aivoille, sydämelle, nivelille, silmille ja iholle.  

Kevyttuote ei aina ole paras valinta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että esimerkiksi kasvi­öljyistä tehty salaatinkastike kannattaa valita täysrasvaisena, pieni loraus rypsi- tai oliiviöljyä käy. Leivän päälle kannattaa kevytlevitteen sijaan valita 60 prosenttia rasvaa sisältä tuote, jotta ruokavalioon saadaan riittävästi pehmeitä rasvoja. Jos ei pidä teollisista levitteistä, hyvän omatekoisen levitteen voi sekoittaa voista, rahkasta ja kasvisöljystä, kaikkia yhtä paljon.

Kasvikset ovat olennainen osa terveyttä edistävää ruokavaliota, sillä niistä saa vitamiineja ja antioksidantteja. Mitä useamman värisiä kasviksia ja marjoja syöt, sen useampia teho­aineita saat elimistöösi."

 

  • Syö säännöllisesti.
  • Älä karta hyviä kasvirasvoja.
  • Tankkaa kasviksia ja marjoja.
  • Pidä nälkä loitolla kuiduilla.

Suomessa margariinileipä, puuro ja rasvaton maito perustuu maatalouspolitiikkaan, EI terveyttä edistävään ruokavalioon, tieteellisestä tutkimuksesta puhumattakaan. 

Viljavalmisteita ei raavaskaan mies tarvitse kahta leipäpalaa, yhtä pasta-annosta tai yhtä puurolautasellista enempää päivässä, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla puolet aterian koosta.

Viralliset ravitsemussuositukset yli 2 vuotiaalle ovat:

Päivittäisestä energiasta 40%  pitää tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen naisen n. 70kg ravinnossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia.

Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 25 grammaa proteiinia, yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa.

Lihasvoimaharjoittelu lisää proteiinin tarvetta!
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/lihasvoimaharjoittelu-lisaa-proteiinin-tarvetta/#.VbnjrvmqZqj

Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

Lähde:  Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN)

Tämä suositus ei täyty mitenkään edes laitosruokailussa.

Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

Hyvällä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, riittävällä levolla, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan. Ja media ja virallinen taho kyllä varmistaa, että Matti ja Maija Meikäläinen aloittaa jatkossakin aamunsa mikropuurolla rasvattoman maidon kera ja nauttii päivän aikana runsaasti margariinileipiä :(

Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Länsimainen lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle. 

 

Plus D-vitamiinia 50-100µg päivässä purkista

  • ylös 25
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla