Terveellisinä pidettyihin ruokiin kätkeytyy helposti sokeria suuriakin määriä. Kun tunnistat piilosokerin, voit laihtua ja päästä eroon ilmavaivoista. Siinä sivussa ehkäiset hampaiden reikiintymistä ja diabetesta.

Sokeria on salamatkustajana huomattavan monessa arkisessa elintarvikkeessa, myös sellaisissa, joissa sitä ei arvaisi olevan – tai joista sitä ei edes maista.

Kurkistapa jääkaappiin. Löytyykö sieltä etikkakurkkuja, sinappia, hillosipuleita tai light-siideriä? Jos löytyy, niin siellä on sokeria piilossa.

Entä luulitko itse tehtyä marjamehua terveelliseksi? Väärässä olit. Mehu se vasta varsinainen sokerikätkö onkin: isossa lasillisessa omatekoista mehua voi olla 10 sokeripalaa eli sata kilokaloria. Se on yhtä paha piilosokerin lähde kuin kaupan sokeroitu mehu tai limsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Neste on petollisin

Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen kertoo, että piilosokerilla tarkoitetaan lisättyä sokeria, jota tuotteessa ei luontaisesti ole. Koska piilosokeria ei näe, sitä tulee nautittua suuria määriä ihan huomaamatta. Siksi se niin petollista onkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusten mukaan saamme eniten piilosokeria makeisista ja toiseksi eniten sokeripitoisista juomista.

Moni juo mehua janoon. Se ei kannata, vaikka joisi täysmehua, johon ei ole lisätty sokeria. Yhtä lailla se muuntuu elimistössä rasvaksi,

– Minulla on asiakkaita, jotka ovat onnistuneet laihduttamaan useita kiloja jättämällä mehut pois ruokavaliosta, Orreveteläinen sanoo.

Sokeria sisältävät juomat ovat haitallisempia kuin sokeria sisältävät ruoat, koska niissä ei ole kuitua eikä tärkkelystä juuri yhtään. Samasta syystä juomat myös nostavat verensokeria nopeasti.

Banaani vai omena?

Oletko koskaan miettinyt, miksi hedelmät ja marjat ovat makeita? Aivan. Ne ovat täynnä sokeria. Esimerkiksi appelsiinissa ja mansikassa on hedelmäsokeria eli fruktoosia sekä rypälesokeria eli glukoosia. Lisäksi tuoreissa hedelmissä ja marjoissa on sakkaroosia, joka on glukoosin ja fruktoosin yhdistelmä.

Vaikka kyse ei varsinaisesti ole piilosokerista vaan tuotteen omasta sokerista, niin sakkaroosi-sokerin saannin kannalta hedelmillä ja marjoilla on iso merkitys.

Hedelmissä on enemmän sokeria kuin marjoissa, ja eri hedelmien sokeripitoisuudet vaihtelevat paljon. Banaanit ja viinirypäleet ovat sokeripommeja – niissä on kaksinkertaisesti kaloreita muihin hedelmiin ja marjoihin verrattuna.

Jos siis ajattelee syövänsä kevyesti mutta popsii useamman banaanin päivässä ja vielä viinirypäleitä välipalaksi, huijaa itseään.

– Hedelmiä ja marjoja kannattaa toki syödä, mutta olisi hyvä noudattaa viisi eri väriä päivässä -sääntöä, jotta saisi eri vitamiineja ja flavonoideja, Orreveteläinen ohjeistaa.

Sokerista ilmavaivoja

Miksi piilosokeri sitten on niin epäterveellistä? No se tietenkin lihottaa. Ylimääräinen sokeri näkyy nopeasti ylimääräisinä kiloina.

Jos erityisesti vyötäröllä on liikaa rasvakudosta, insuliinin kulku verenkiertoon estyy, eikä glukoosi pääse sinne, minne sen pitäisi päätyä, eli energiaksi lihakseen. Tämä lihottaa lisää ja nostaa verensokeriarvoja.

Mutta on muitakin syitä. Liika sokeri kerääntyy pikkuhiljaa maksaan. Siellä se muuttuu tyydyttyneiksi rasvahapoiksi, jotka puolestaan nostavat veren huonoa LDL-kolesterolia ja laskevat hyvää HDL-kolesterolia.

Sokeri on haitallista myös hampaille, sillä se edesauttaa reikiintymistä.

Piilosokeri voi aiheuttaa myös ilmavaivoja. Esimerkiksi karkeissa on sokerin lisäksi paljon tärkkelystä, ja nämä yhdessä aiheuttavat vatsaoireita. Usein karkkeja myös hotkitaan, jolloin mahalaukkuun pääsee ilmaa.

Lue lisää:

Kuinka paljon saa syödä makeaa?
5 tapaa voittaa makeanhimo
Piilopahikset pois lautaselta
Sokeri koukuttaa

65-kiloinen kevyttä työtä tekevä nainen voi syödä korkeintaan 50 g sokeria päivässä. Sokeripaloiksi muutettuna se tekee 20 palaa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla