Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikuntalääkäri Tommi Vasankarin mukaan kuntosali ei ole ainut paikka, missä voi kasvattaa lihaksia.

”HYVÄT UUTISET kärkeen: Hyvä lihaskunto on helpompi ja nopeampi saavuttaa kuin hyvä kestävyyskunto. Sitten tylsempää tietoa: Lihaksia ei voi treenata varastoon. Kun harjoittelu loppuu, lihaskunto katoaa nopeasti.

Onneksi maltillinen harjoittelu riittää pitämään lihaskuntoa yllä, kunhan se on säännöllistä. Lihaksia ei tarvitse pumpata maitohapoille, riittää että niitä käytetään aktiivisesti ja ne joutuvat hieman pinnistelemään.

Jo pari kyykkyä kannattaa. Lihasten aktivoituminen käynnistää heti aineenvaihdunnan. Verensokeriarvot tasoittuvat, kun kropassa oleva lihaskudos käyttää verensokeria hyväkseen.

Pieni voimailu ruokailun jälkeen on hyvä tapa, sillä se saa rasva-arvot pysymään maltillisemmassa nousussa. Kakkostyypin diabeteksen riski vähenee huomattavasti säännöllisen voimaharjoittelun avulla.

Kuntosaliharjoittelu ei ole ainoa reitti hyvään lihaskuntoon. Kotijumppa, kiertoharjoittelu, ryhmäliikuntatunnit ja kahvakuulailu kehittävät mukavasti lihaskuntoa. Kun on arjessa aktiivinen, kantaa kauppakassit, tamppaa matot ja käyttää portaita, muutama lihasharjoituskerta viikossa riittää.

On paljon helpompi ylläpitää saavutettua lihaskuntoa kuin rakentaa sitä. Pyri lomallakin tekemään pieni lihaskuntotreeni viikossa. Kun kroppa tottuu lihasharjoitteluun, säännöllisestä voimailusta tulee nopeasti mielekäs tapa.”

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näkemiin rasva, tervetuloa lihas
Terveys
Näkemiin rasva, tervetuloa lihas
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä tärkeämpää lihasvoima on. Lue tämä, niin tiedät miksi.

  1. LUUSTO VAHVISTUU. Lihakset tukevat niveliä ja luita. Kun lihakset kasvavat, luun mineraalitiheys lisääntyy. Näin luut eivät haurastu niin helposti ja luukadon vaara väistyy.
  2. RANKA OJENTUU. Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee selkävaivoja ja kiusallisia niska- ja hartiakipuja. Kun rangan ympäriltä löytyy lihasta, on helpompi seisoa ja istua selkä suorana.
  3. SOKERITASAPAINO PYSYY. Lihaskuntoharjoittelu auttaa tasaamaan verensokeria, sillä kropassa oleva lihaskudos käyttää verensokeria hyväkseen.
  4. RISKI LIHOA VÄHENEE. Treenatessa palaa rasvaa ja kehittyy lihaskudosta. Lihomisen riski ja kakkostyypin diabeteksen vaara vähenee.
  5. SYDÄN SAA SUOJAA. Lihaskuntoharjoittelun myötä veren triglyseridiarvot usein paranevat ja hyvän kolesterolin määrä kasvaa. Muutokset vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.
  6. VASTUSTUSKYKY PARANEE. Hyvä lihaskunto suojaa sairauksilta, jotka heikentävät yleiskuntoa. Hyvä lihaskunto saattaa myös ehkäistä dementiaa.
  7. UNI MAITTAA. Lihastyö väsyttää kehoa mukavasti, mikä auttaa saamaan paremmin unen päästä kiinni. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu pidentää pysyvän unen kestoa, jolloin olo on herätessä virkeämpi.
  8. STRESSI HELPOTTAA. Lihastyö laukaisee stressiä. Esimerkiksi sen avulla voi päästä eroon stressin aikaansaamasta lihottavasta univajekierteestä.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikuntatutkija Marjo Rinne sanoo, että lihasharjoittelun tulokset huomaa välittömästi.

”ILMAN VOIMAILUA lihasmassa vartalossa vähenee 45–55-vuotiailla naisilla prosentin vuodessa. Säännöllisellä lihaskuntoharjoittelulla lihaskatoa voi hidastaa huomattavasti.

Lihasharjoittelua aloitteleva huomaa tulokset välittömästi. Jalka nousee kevyemmin rappusissa ja nojatuolin siirtäminen ei vedä käsiä makaroniksi. Kassit jaksaa kantaa ja lapsen nostaa syliin.

Lihakset kuluttavat energiaa, rasva ei. Mitä enemmän lihasten lepotilaa rikotaan, sitä paremmin ne vahvistuvat ja syövät rasvalta elintilaa. Lihasten käyttö aktivoi myös insuliinin eritystä, mikä säätelee energia-aineenvaihduntaa eli elimistössä veren sokeripitoisuutta ja rasvan käyttöä ja varastoitumista.

Lihakset toimivat tahdonalaisesti. Harjoittelu opettaa käskyttämään lihaksia . Kun osaa antaa lihaksille tarkkaa hermostollista käskytystä on helppo kehittää voimaa. Tiukka ajatus: ”Jaksan vielä kaksi kyykkyä” todella toimii, sillä viesti menee hermostoon ja reidet tottelevat käskytystä.

Aloittelevan lihastreenaajan on turha pelätä housunpunttien kiristymistä. Arkivoiman lisääntymisen tuntee nopeasti, mutta näkyvissä lihaskudoksen muutoksissa kestää säännöllisellä nousujohteisella lihasharjoittelulla 3–4 kuukautta.

Aktiivisesti harjoitettujen lihasten koko ei ehkä kasva, mutta muoto muuttuu. On kiva katsoa peilistä kiinteämpää ja ryhdikkäämpää vartaloa.”

Artikkeli jatkuu alapuolella
Videot
Raxun lihasjumppa aloittelijalle