Kuntosaliharjoittelun voi aloittaa milloin vain ikään, kuntoon tai sukupuoleen katsomatta. Vaivatkaan eivät ole este, sillä kuntosaliohjelmaa voi muokata tarpeen mukaan. Kiinnitä huomiota näihin neljään tärkeään seikkaan.

1. Isot lihakset ensin

Liikkeet kannattaa aloittaa kehon suurimmista lihaksista eli reisistä ja pakaroista. Tämän jälkeen on hyvä tehdä liikkeet ylävartalon isoille lihaksille eli rinnalle ja yläselälle. Käsivarret ja olkapäät sekä vatsa ja alaselkä kannattaa harjoittaa viimeisenä. Näin jaksaa tehdä ohjelman parhaiten, sillä jos väsyttää jo alussa käsivarret, ne eivät jaksa avustaa selkä- ja rintaliikkeissä.

2. Riittävästi vastusta

Jotta lihas kehittyisi, harjoittelun pitää olla riittävän tehokasta. Lihasten tulee hieman rikkoontua harjoituksesta, silloin vahvistusprosessi käynnistyy. Palautumisvaiheessa lihas korjaantuu ja samalla vahvistuu. Tärkeintä ei ole toistojen määrä vaan lihaksen väsyttäminen. Tyypillinen toistomäärä on 8–15, ja sarjoja tehdään 2–4.

3. Puhtaat liikeradat

Pyri tekemään liikkeet teknisesti mahdollisimman puhtaasti ja pidä liikeradat laajoina. Jos laitteessa on painopakka, älä päästä painoja kolahtamaan yhteen, vaan sailytä koko ajan hyvä tuntuma lihaksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Salietiketti haltuun

Muut treenaajat pitää aina ottaa huomioon. Vapauta siis laite sarjojen välillä, palauta liikuntavälineet alkuperäisille paikoilleen ja käytä hikipyyhettä. Myös oma juomapullo on hyvä olla mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Kokeile niskajumppaa päänsärkyyn

Kumpaa sinulle: hikistä treeniä vai lempeitä liikkeitä?

Video: helppo treeni reisille ja pakaroille

Sisältö jatkuu mainoksen alla